Låna pengar trots dålig kreditvärdighet och många förfrågningar

Ett samlingslån är framtaget för att låta människor som samlat på sig många dyra blancolån och krediter som aldrig verkar försvinna en ärlig chans att betala av alla skulder en gång för alla.

Samlingslånen kommer med schysstare villkor och har lägre krav än traditionella privatlån eftersom man kanske haft svårt att få ett lån tidigare p.g.a. betalningsanmärkningar eller har under en kort period behövt ta många smålån som genererat många förfrågningar hos UC, vilket i sin tur påverkat kreditvärdigheten negativt.

Högre ränta - men större chans till lån med svag kreditvärdighet

Ett samlingslån, även s.k. omstartslån eller borgenslån finns på belopp upp till 600.000 kr med låga effektiva räntor. Har man skulder på lägre belopp, främst under 80.000 kr, så finns ett antal långivare med aningen högre ränta - men som istället inte kräver en kreditupplysning hos UC, har låga inkomstkrav/inga särskilda krav på inkomst alls samt kan godta flera betalningsanmärkning(ar). 15 av 48 lån är utan UC, vilket innebär att de inte påverkar kreditvärdigheten hos UC.

Samlingslånen listas längst ner, lån med varierande villkor listas överst.

Låneförmedlaren Advisa har lägst årsränta (2,95%) och ger fri rådgivning hela vägen för att hitta det samlingslån som gör dig skuldfri snabbast och sänker din månadskostnad. Har tillsammans med Sambla flest anslutna banker på marknaden (35 st. långivare). Minimum inkomst 10 000 kr/månad.

Låna med betalningsanmärkning Utan UC

Sammanfattning för den här kategorin

Filtrera lån

1,000 kr 1,000,000 kr

Inga lån matchade dina kriterier

Testa att filtrera igen med andra kriterier, eller prova att öka/sänka lånebeloppet.

Samlingslån, omstartslån, skuldfinansiering - vad är skillnaden?

Ett samlingslån (nystartslån/omläggningslån/hopbakslån) passar dig som har en stabil inkomst, men som fortfarande vill sänka räntekostnaderna alla gamla smålån och högkostnadskrediter kostar månadsvis. En hel del långivare med samlingslån tar hänsyn till försvagad kreditvärdighet p.g.a. för många låneansökningar och därmed kreditförfrågningar hos andra kreditbolag under en kort period.

Omstartslånet är ett annat namn för samma typ av samlingslån, men benämns oftare av långivare som även bistår med lån trots betalningsanmärkningar och aktiva skulder hos Kronofogden. Omstartslånet kan många gånger även användas till att köpa en bil eller bostad, som sedan används som säkerhet.

Olika max-lånebelopp beroende på syfte och situation

Det högsta lånebeloppet att ansöka om när man har betalningsanmärkningar eller skulder är 600.000 kr och hittas oftast hos låneförmedlare specialiserade på omstartslån men även hos aktörer som Svea Ekonomi (störst inom skuldfinansieringslån). Om man har väldigt många förfrågningar hos UC och är ute efter ett lägre lånebelopp så kan Avida Finans låna ut upp till 150.000 kr via AvidaKrediten som är en sedvanlig kontokredit.

Observera att villkoren och grundkraven kan ändras beroende på låneprodukt, se exakta villkor i respektive recension.

Samla lån utan UC

I dagsläget finns det några få långivare som inte marknadsför sina låneprodukter som samlingslån i sig, men dessa kan mycket väl användas till att samla lån och framförallt betala av gamla skulder eftersom de fortfarande har en bättre ränta och därmed lägre totalkostnad än om man hade låtit småskulderna ligga kvar och ackumulera dyra avgifter.

Det finns en mängd långivare som avstår UC, men endast tre (3), Untie (privatlån), Lånbutiken och Risicum som lånar ut höga belopp om 50.000 kr (eller mer).

Behöver man säkerhet för ett samlingslån?

Generellt kräver samlingslån ingen säkerhet, utan här tas din fasta anställning och månadsinkomst som garant att lånet blir återbetalt i tid (som ett vanligt privatlån). Här är kravet att man håller sig till återbetalningsplanen och att man gör det man kan för att underlätta för sin egen situation, exempelvis anses det vara god sed att kontakta långivaren i förskott och förklara läget om man vet att man kan bli några dagar sen med inbetalningen. En del aktörer kan lägga upp en ny återbetalningsplan om man visat god återbetalningsförmåga under en längre period.

Skuldfinansieringslån (vid aktiv skuld hos Kronofogden)

Om man fått avslag hos banken p.g.a. en aktiv skuld hos Kronofogden så kan bl.a. Svea Ekonomi bistå med professionell rådgivning samt lån utan säkerhet som låter dig lösa skulder, liknande en skuldfinansiering på lånebelopp från 5 000 kr för att tillslut bli skuldfri - en gång för alla. Minimum årsinkomst 180 000 kr.

Omstartslån med bostaden som säkerhet

Hos långivare som Marginalen Bank så kan man få ett omstartslån med bostaden som säkerhet. Det innebär kortfattat att man lånar upp till 85% av bostadens marknadsvärde som man antingen äger idag (utan pågående lån) eller hade tänkt köpa med samma omstartslån, vilket ger en lägre ränta. Till detta kräver man en annan säkerhet i form av en deklarerar årsinkomst på minst 200 000 kr från dig eller medsökande.

Omstartslån med skuld (KFM)

Lån vid en lågt deklarerad inkomst lägre än 120.000 kr/år

Här listar vi också alla långivare med extra låga inkomstkrav där långivaren gör en individuell bedömning.

Med låg inkomst menar vi en månadsinkomst på runt 10 000 kr eller under 10.000 kr, alltså en **årsinkomst på högst 120 000 kr per år. I dessa fall utför långivaren en ***individuell bedömning (s.k. riskanalys) som de ibland kallar för 'Kvar att leva på-kalkyl'. Ett exempel är Nanokredit med ett inkomstkrav på 50.000 kr/år, eller Kredit365 med ännu lägre inkomstkrav, endast 20.000 kr/år och är den långivare med lägst årsinkomst på marknaden idag.

Har man en låg inkomst** och behöver låna upp till 40.000 kr så är Frogtail ett bra alternativ (taxerad minimum-inkomst 100.000 kr/år). Easycredit kan passa dig som står utan taxerad inkomst och behöver ett minilån (efter individuell bedömning***).

Hur kan ett samlingslån förbättra kreditvärdigheten?

Genom att ha ett enda lån med samma månadskostnad under hela låneperioden (istället för ett dussintals smålån med ackumulerande krediträntor) så får man både mer utrymme att amortera för, men även mer pengar över att göra vad man vill för när alla fasta utgifter är betalda. Bara det förbättrar din kreditvärdighet hos UC successivt. Ha gärna nedan i åtanke:

När du avslutat alla smålån, kreditkort och andra högkostnadskrediter så ser kreditvärdigheten direkt mycket bättre ut vid nästa kreditkoll hos UC, men det är fortfarande rekommenderat att vänta minst 1 år innan man ansöker om nya lån. En kreditupplysning syns i 1 år.