Kontokredit, en mer flexibel variant av smslån och kreditkort

En kontokredit är en smart och flexibel lösning som alltid finns tillgänglig så länge det finns utrymme för fler uttag. När du ansöker om en kontokredit så utförs en kreditupplysning hos Bisnode, Creditsafe eller UC och signeras med BankID. Om du blir godkänd för krediten så skapas ett personligt kreditkonto i ditt namn hos det aktuella lånebolaget, därefter kan du enkelt logga in via mobilen och begära uttag för att få pengarna överförda direkt till ditt bankkonto.

En onlinekredit går att få utan UC (20 av 26 kreditlån är utan kreditupplysning hos UC) och trots betalningsanmärkningar från 1.000 kr till 150.000 kr, här har Avida Finans högst kreditbelopp. Söker du ett ännu högre maxbelopp utan betalningsanmärkningar så kan Komplett Bank bistå med pengarna du behöver, upp till 500.000 kr.

Här listar vi alla kontokrediter och deras aktuella villkor. Samtliga långivare samarbetar med banker som Swedbank, Nordea, SEB, SHB och Danske Bank för en extra snabba uttag (0-5 minuter), vilket betyder att man får tillgång till pengarna direkt årets alla dagar, även helger, röda dagar och sena kvällar.

Sammanfattning för den här kategorin

Filtrera lån

1,000 kr 500,000 kr

Inga lån matchade dina kriterier

Testa att filtrera igen med andra kriterier, eller prova att öka/sänka lånebeloppet.

En del lån du ser här är högkostnadskrediter. Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning och ytterligare skuldsättning. För rådgivning och stöd så kan du vända dig till budget- och skuldrådgivningen (öppnas i ny flik) i din kommun.

Bra alternativ om man behöver låna pengar flera gånger

En kontokredit liknar mer om ett kreditkort än ett traditionellt smslån eftersom löptiden är tillsvidare (flexibel), men där den största skillnaden är att man slipper det extra plastkortet. Kontokrediten ligger alltid kvar, redo att användas så länge det finns utrymme för fler uttag. Under tiden krediten används så betalar du tillbaka pengarna som vanligt via månatliga avier. Efter att en inbetalning skett så återställs kreditlimiten som du hade tidigare kan kan sedan återigen begära nya uttag.

Kontokrediten löper på tillsvidare förutsatt att den inte avslutas i förtid på din eller långivarens begäran (om man exempelvis misskött återbetalningarna) och kallas även ibland för 'revolverande kredit' av vissa kreditgivare. Detta är också orsaken till att det inte går att specificera en exakt löptid.

Kasta ett extra öga på uttagsavgiften

För att få ut pengarna från sin kontokredit så behöver man göra uttag från långivarens app via mobilen eller under "Mina sidor" när man är inloggad. Uttaget bekräftas sedan med BankID. Ibland tar långivaren ut en uttagsavgift i samband med överföringen som kan bli väldigt kostsam om man gör små uttag många gånger, främst på mindre belopp. Ha gärna god framförhållning, speciellt om det finns en sannolikhet att man behöver pengar igen inom ett par dagar.

Den dyraste uttagsavgiften har Easycredit, 295 kr/uttag. Standard är runt 49 kr. Se exakt uttagsavgift i respektive recension.

Delbetala krediten i din egen takt, eller betala in allt på en gång

Här kan man amortera det lägsta beloppet som långivaren accepterar (oftast mellan 200 - 500 kr/månaden eller 3% - 10% av den belånade summan - vilket som blir högst), och anges många gånger som en procentuell lägsta-gräns* att amortera månadsvis. Direkt efter att du betalat av hela eller delar av krediten så fylls kreditkontot på automatiskt, och du kan återigen låna pengar, helt i motsats till ett smslån.

Detta kallas revolverande kredit.

*Notera att en procentuell amorteringsgräns inte gäller alla kontokrediter, en del har istället en specificerad tid för när ett visst belopp ska vara återbetalt, se exakta villkor i recensionen. Ps. En del kallar sina kontokrediter för brukslån eller flexilån.

Krediter med ränte- eller betalningsfria månader

I skrivande stund finns det två (2) renodlade kontokrediter som har en helt räntefri period på högst en (1) månad - Lumify och Bynk, dock tillkommer en aviavgift (se exakta villkor och priser i recensionen). Detta är en tillfällig rabatt som bara ges till nya kunder under en begränsad tid. Det finns inga krediter med betalfria månader som ger en paus i amorteringen - endast snabblån har det, bl.a. Cashbuddy.

Räntefria lån

Frågor & svar om kontokrediter