Peer-2-Peer lån: Låna via från andra privatpersoner till lägre ränta

Ett P2P-lån, även kallat peer to peer-lån eller person till person-lån (crowfunding) är en av världens äldsta utlåningsmetod men har trots sina blygsamt antal långivare ändå lyckats ta lånebranschen med storm. Peer to peer-utlåning innebär kortfattat att man lånar pengar av andra privatpersoner istället för att göra det via den traditionella banken. Fördelarna är man eliminerar alla extraavgifter den vanliga banken tar, och kan därför komma billigare undan med en schysst ränta.

P2P-lån fungerar som traditionella privatlån

Du som låntagare märker inte av någon omedelbar skillnad mellan en P2P-långivare och ett annat privatlånebolag, den största skillnaden ligger istället i hur lånet finansieras. En traditionell långivare får pengar via en enstaka investerare, oftast ett annat stort bolag, medan P2P-långivaren får små men många investeringar från andra privatpersoner och mindre företag - finansiärer. Detta ger både dig som lånekund och investeraren fördelaktiga villkor.

Här ser du en komplett lista med alla P2P-lån och deras egenskaper, bla. om de accepterar betalningsanmärkningar. Beloppen startar från 3 000 kr och uppgår till 500 000 kr. Ett (1) P2P-lån går att få utan ränta (som ny kund), två (2) är utan UC - istället använder man Bisnode eller Creditsafe.

Sammanfattning för den här kategorin:
Kreditgivare (antal):4 st.
Lånebelopp:3 000 kr - 500 000 kr
Utbetalning direkt:2 st.
Utan UC:2 st.
Betalningsanm. Ok:1 st.
Eff. ränta:2,95% - 1280,19%

Lånebelopp

3 000 - 25 000 kr

Låneperiod

14 dagar - 2 år

Startavgift

300 kr - 500 kr

Effektiv ränta

11% - 1025%

Åldersgräns

20 år
Räkneexempel: Lån på 27 500 kr till 22,59% rörlig kreditränta i 36 mån, 36 avbetalningar om 1 059kr och 2 500 kr i förmedlingsavg. + 60 kr i aviavgift ger en eff. ränta på 33,99%. Totalt att återbetala 40 611 kr.
Det här är en högkostnadskredit. Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallakonsument.se.

Lånebelopp

20 000 - 500 000 kr

Låneperiod

1 - 15 år

Startavgift

495 kr

Effektiv ränta

2.95% - 21.58%

Åldersgräns

18 år
Räkneexempel: Lån på 150 000 kr till 9% nominell årsränta i 10 år, 120 avbet. om 1 900 kr/mån och 495 kr i startavg. + 0 kr i aviavgift ger en eff. ränta på 9,46%. Totalt att återbetala 228 511 kr.

Lånebelopp

20 000 - 80 000 kr

Låneperiod

1 - 5 år

Startavgift

0 kr

Effektiv ränta

8.3%

Åldersgräns

20 år
Räkneexempel: Lån på 40 000 kr till 9% nominell årsränta (individuell) i 1 år, 12 avbetalningar om 3 480 kr och 0 kr i startavg. + 0 kr i aviavgift ger en effektiv ränta på 8,3%. Totalt att återbetala 41 760 kr.

Lånebelopp

10 000 - 350 000 kr

Låneperiod

6 mån - 15 år

Startavgift

500 kr

Effektiv ränta

5.22% - 20.83%

Åldersgräns

20 år
Räkneexempel: Lån på 100 000 kr till 4,45% nom. årsränta (rörlig) i 5 år, 60 avbetalningar om 1 417 kr och 500 kr i startavg. + 29 kr i adm.avg. ger en eff. ränta på 5,35%. Tot. att återbetala 119 002 kr.
Filtrera lån
Filtrera lån
3,000 kr 500,000 kr

Peer to peer-lån trots skuld hos Kronofogden

Det är felaktigt att påstå att det finns P2P-lån som kan tecknas när man har ett aktivt skuldsaldo hos Kronofogden. Risken att aldrig få igen pengarna är helt enkelt för hög, och den risken vill ingen investerare ta. Det är också orsaken till att det finns så få långivare som godkänner personer med låg kreditvärdighet, exempelvis låg inkomst eller många betalningsanmärkningar. I skrivande stund finns det endast en (1) P2P-aktör som kan godta 1 - 3 betalningsanmärkningar som mest, Loanstep .

Resterande accepterar varken kronofogdeskulder, anmärkningar eller betalningsförelägganden.

Trots betalningsanmärkning(ar)

En P2P-bank opererar alltid efter samma branschregler som övriga långivare

Som vi tidigare nämnde så är det ingen större skillnad mellan att låna pengar från en P2P-långivare och en mer "traditionell" långivare. Det enda man märker av som kund är tiden det tar att få lånet finansierat. Eftersom du lånar från andra investerare (finansiärer), så kan det ibland ta ett par dagar att få lånet utbetalt, trots att beskedet kommer direkt. Notera att det fortfarande finns P2P-lån med direktutbetalning.

Läs mer om utbetalningstiderna genom att peka över -symbolen vid Direktutbetalning.

Såhär gör du för att lån via peer to peer (snabbguide)

1. Hitta långivaren som passar dig bäst

Läs igenom recensionerna eller klicka på 'Låna nu' så skickas du direkt till ansökningsformuläret.

2. Gör din låneansökan

Fyll i lånebelopp, önskad löptid, månadsinkomst, kontaktuppgifter m.m.

3. Signera ansökan

Här kan du använda en sedvanlig e-legitimation som BankID, Mobilt BankID eller Instantor®.

4. Utbetalning

Lånet betalas antingen ut direkt (om det blivit godkänt) eller inom några dagar efter att det blivit finansierat. Hur snabbt pengarna kommer beror alltså på val av långivare.

FAQ

Vilka är de senaste långivarna?
2023 lanserades runt ett halvt dussin nya långivare etablerade sig på den svenska marknaden, och det finns ingenting som säger att det är påväg att mattas av 2024, snarare tvärtom - trots nya räntelagar och ett fortsatt räntetak på 39,5%. Förutom nya långivare har det även tillkommit nya varumärken och låneformer, som kryptolån.

Se vår uppdaterade lista med nya lån här.
Kan man låna med betalningsanmärkning(ar)?
Det går att hitta långivare som lånar ut pengar trots att man har betalningsanmärkningar, upp till 600.000 kr. Nackdelen är att räntan kan bli högre alternativt att max-lånebeloppet sänks eftersom kreditgivaren tar en större risk. Av 10 slumpvis utvalda långivare tillåter ungefär hälften minst en betalningsanmärkning.

Se alla lån som går att få trots en eller flera betalningsanmärkningar. Om du dessutom har skulder (hos KFM) så har vi även skuldfinansieringslån.
Vilka låneförmedlare har flest anslutna banker?
Desto fler anslutna långivare en låneförmedlare har, desto bättre chanser har man att hitta det lån som har bäst villkor och lägst ränta. I skrivande stund har Beefinance 40 anslutna banker & långivare, tätt därefter kommer Lendo med 35 anslutna långivare.
Går det att låna utan ränta och avgifter?
I dagsläget finns det några enstaka långivare som fortfarande marknadsför sina låneprodukter med räntefria perioder för nya kunder, även om de drastiskt minskat i antal. Ett räntefritt lån är det bästa alternativet om du behöver låna några tusenlappar som du tänkt betala tillbaka inom ett par veckor.

Se vår lista med alla räntefria lån eller använd vår filtreringsfunktion under respektive sida/kategori.
Hur snabbt kan ett lån betalas ut?
Utbetalningen sker antingen så snart lånet signerats eller direkt efter begärt uttag. Har du ansökt om ett P2P-lån så betalas det ut efter att det finansierats. Om man har samma bank som långivaren så tar det i genomsnitt 1 minut att få pengarna, har man en annan bank så kan det ta 1-3 dagar.

Bankerna Nordea, Swedbank, Handelsbanken, SEB och Danske Bank har flest anslutna långivare.
Kan man låna pengar utan UC?
Förfrågan om att låna pengar utan att få en notering i kreditupplysningen hos UC blir allt mer önskvärd, och det har de flesta långivare uppmärksammat. För närvarande finns det 45 smslån, mikrolån och kontokrediter utan kreditupplysning hos UC på lånebelopp upp till 300 000 kr.

Pantlån och företagslån är två andra låneformer som vanligtvis inte kräver UC.
Kan man få pengarna utbetalda på helgen?
Det går lika bra att få lånet utbetalt på en helgdag som en vanlig vardag, dock är antalet långivare som gör helgutbetalningar något färre. Helglån blir mer önskvärda vilket många långivare upptäckt och är orsaken till att det ofta tillkommer nya lån med utbetalning både lördag som söndag, men även röda dagar och andra högtider som nyår.

Här listar vi alla lån med utbetalningar på helgen.
Kan man låna med aktiva Kronofogdeskulder?
I dagsläget finns det 4 st. långivare som specialiserat sig på omstartslån som specifikt utformats för att betala av skulder hos Kronofogden (utöver pantlån), och som därför går att få med aktivt skuldsaldo. Notera att grundkraven kan bli avsevärt mycket högre än för ett vanligt blancolån, bl.a. högre inkomstkrav.

Den populäraste aktören är , tätt därefter kommer Svea Ekonomi . Båda bistår med rådgivning tills du blir helt skuldfri.
Kan man få skatteåterbäring på räntan?
Samtliga lån där alla kostnader lagts som ränta under ett deklarationsår blir automatiskt avdragsgilla i skattedeklarationen. Detta innebär att alla som betalat ränta får dra av 30% av nettoräntan (total räntekostnad + plusränta från sparkonto). Uträkningen av ränteavdraget sker automatiskt i Skatteverkets system.

Räntereduktionen du ska få du syns på det nuvarande kalenderårets skattedeklaration.
Vilka är de vanligaste lånetyperna?
Den lånetypen som har flest ansökningar* och som oftast marknadsförs av svenska kreditgivare är smslån, främst utan UC. Tätt därefter kommer blancolån som är en av världens äldsta låneformer. Kontokredit är en relativt ny låneprodukt som blir allt vanligare sedan Regeringens nya räntelagar trädde i kraft.

*Enligt vår statistik.
Hur betalas lånet tillbaka?
Inbetalningar sker i de flesta fall med faktura, antingen via e-post eller pappersavi (BG/PG). Några få långivare tillåter inbetalningar via Swish och kort. I samband med amorteringen så betalar man även ränta, en procentuell avgift som betalas in i samband med att du amorterar ditt lån månadsvis.

Här ingår alla avgifter (avi-, startavgift, förseningsavgift) och varierar kraftigt mellan olika kreditgivare.
Cashloans anslutna långivare (110 st.)
Cashloans.nu samarbetar med över 100 långivare och låneförmedlare som vi regelbundet uppdaterar. Dessa är bl.a. Ferratum, Mobillån, Sambla, Klara Lån, Avida Finans, Snabbfinans, Bynk, Risicum och många fler. Vi tar regelbundet bort de kreditbolag som fått många negativa omdömen och lägger till aktörer som uppfyller våra krav samt passar våra besökare.
Vilken kontokredit har lägst månadsränta?
I dagsläget har Komplett Bank den lägsta krediträntan bland våra anslutna långivare, 0,41% - 1,66%, Merax kommer tätt efter med 1,19% medan Tryggkredit har en månadsränta på 2,08%. Räntan baseras på långivarens förutbestämda ränta enligt SEKKI-avtalet.

Läs mer om räntor och se all relevant FAQ här.
Grundkriterier och lånevillkor
De generella grundkraven som måste uppfyllas hos alla långivare är att du är myndig, bor i Sverige och har någon form av inkomst som säkrar att lånet blir återbetalt till fullo. Man ska också ha ett bankkonto hos en svensk bank, exempelvis SEB eller Nordea.

De specifika kraven för långivaren du tänkt låna pengar hos står längst ner i recensionen.
Lägsta och högsta lånebeloppet
Det lägsta lånebeloppet att ansöka om som privatperson är 500 kr, som mest 600.000 kr (utan säkerhet) via våra anslutna långivare. Högre lånebelopp förekommer också, men kräver säkerhet, bl.a. pantlån. Hur mycket pengar man sedan får låna baseras på den nuvarande kreditvärdigheten och framtida återbetalningsförmågan.

Kreditgivare inom företagslån har ännu höre max-lånebelopp, över 1.000.000 kr.