Kontrollera en aktiv eller inkommande skuld hos Kronofogden

Med en skuldupplysning hos Kronofogden kan du snabbt och enkelt få veta om du har en aktuell, obetald eller pågående skuld hos Kronofogden. Du kontaktar Kronofogdens kundservice via telefon, brev eller e-post (se aktuella kontaktuppgifter nedan). Det kan vara en bra idé att göra en sån här kontroll om du vet med dig att du har ett inkommande ärende eller vill ta ett lån som inte tillåter skuld hos Kronofogden, och kan därmed avstå att skicka in ansökan eftersom ett avslag kan innebära sänkt kreditvärdighet.

En onödig kreditupplysning med avslag är inte till ens fördel om man i framtiden vill ansöka om ett större lån, och banken kan i sin tur neka lånet eftersom man har för många kreditupplysningar på sig, trots att den gamla skulden blivit betald.

När du gör en skuldupplysning kan du även få information relaterad till om du har en skuld för indrivning och när den skapades (som mest 3 år tillbaka i tiden), samt får allt du behöver veta om till vem eller vilka skulden är eller har varit till. Denna upplysning kan alla ta del av, banker som företag och privatpersoner, det enda man behöver göra är att kontakta Kronofogden.

Man kan även i skuldupplysningen få veta om någon av ärendena blivit återkallade av sökande ifråga (exempelvis i fall där ett inkassobolag velat driva ärendet vidare, men avstått i sista stund om man kommit överens om en delbetalningsplan innan). Notera att Kronofogden inte bedömer någons ekonomiska situation eller om den är lämplig att göra en affär med.

Skuldupplysning av företag och verksamheter

Driver man ett företag eller vill ha information om företagets ekonomiska situation så kan skuldupplysningen även informera om bolaget är satt i konkurs eller har en pågående utmätning. Denna information finns även hos Tingsrätten i kommunen där företaget är verksamt samt webbplatser som www.allabolag.se. Vill man ha mer ingående information så som exempelvis näringsförbud och tillfälliga förbud så kan man vända sig till Bolagsverket (alla kontaktuppgifter finns nedan).

Kreditupplysningsbolag vid förfrågan om betalningsanmärkning

Kronofogden har ingen information om en privatperson har en betalningsanmärkning, i dessa fall kontaktar du ett kreditupplysningsföretag som har dessa uppgifter. De vanligaste är idag UC (Upplysningscentralen), Bisnode Kredit AB och CreditSafe. Andra övriga upplysningbolag av kreditstatusar är Decidas Info AB, Sergel Kredit AB, Syna AB, Atradius Sverige, Biluthyrarna Sverige (fokus på kreditupplysningar vid billån), Belacon AB, DoubleCheck AB, Collector Finans & Law AB, Euler Hermes Sverige, Krafman AB, Neufeld, Robert med firma Neufeld’s Creditinformation, välkända PayEx Finance AB, Property Rating Institute AB (fokus på kreditupplysningar vid bolån), Safenode AB, Yellow-Belly Decision Systems AB och fler.

Kronofogdens kontaktuppgifter:
Ring: 0771-73 73 00
Skicka mail: kronofogdemyndigheten@kronofogden.se
Skicka brev: Se alla kontor och postadresser

Bolagsverkets kontaktuppgifter:
Ring: 0771-670 670
Skicka mail: bolagsverket@bolagsverket.se
Skicka brev: Se alla kontor och postadresser

 

FAQ om räntor

Frågor & svar

 • Vilka är de senaste långivarna 2018?

  2017 var året då över 12 långivare etablerade sig på den svenska marknaden och det finns ingenting som säger att den är är påväg att mattas av, snarare tvärtom - trots nya regler för räntetak på 40%. Förutom nya långivare har det även tillkommit nya varumärken och låneformer, som pantlån.

  Ute efter alla nya lån? Kolla in vår uppdaterade lista.

 • Kan man låna med betalningsanmärkning(ar)?

  Det går att hitta långivare som lånar ut pengar trots att man har betalningsanmärkningar, upp till 500.000 kr. Nackdelen är att räntan kan bli högre eftersom kreditgivaren tar en större risk. Av 10 slumpvis utvalda långivare tillåter ungefär hälften minst en betalningsanmärkning.

  Se alla lån som går att få trots en eller flera betalningsanmärkning(ar), dock som mest 10 st.

 • När kommer pengarna efter godkänt lån?

  Utbetalningen sker så snart man fått sitt bankkonto verifierat och signerat med BankID. Har man samma bank som långivaren så kommer pengarna inom 1 - 15 minuter, annars tar det 1 - 3 bankdagar. I många fall kan man ändå få utbetalningen samma dag om man ansöker före en viss tid.

  De största bankerna är Nordea (flest anslutna långivare), Swedbank, Handelsbanken, SEB och Danske Bank.

 • Cashloans anslutna långivare

  Cashloans samarbetar med över 80+ låneaktörer som vi regelbundet uppdaterar och dessa är bl.a. Everyday+, Euroloan, Ferratum, Mobillån, Snabbfinans, Consector, Nanoflex, Risicum, Expresskredit, Avida Finans och många fler. Vi tar regelbundet bort banker med negativa omdömen och lägger till aktörer som uppfyller våra krav samt passar våra besökare.

 • Kan man låna pengar utan UC?

  Förfrågan om att låna pengar utan att få en notering, s.k. anmärkning i kreditupplysningen hos UC blir mer och mer önskvärt och det har de flesta långivare uppmärksammat. I dagsläget finns 36 långivare med smslån, blancolån och kontokrediter utan kreditprövning hos UC, lånebelopp från 500 kr till 50 000 kr (pantlån inkluderas inte).

  Nu har vi en ny kategori med företagslån utan UC (alla företagsformer), max-belopp är 250.000 kr och går att få trots betalningsanmärkningar.

 • Vilka är grundkriterierna?

  De generella grundkraven är att du är minst 18 år, bor i Sverige med fast adress, har en deklarerad inkomst samt innehar svenskt bankkonto. Kraven varierar kraftigt hos långivarna så vi rekommenderar att du noga läser igenom kraven för att vara 100% säker på att bli godkänd hos det kreditbolag du är intresserad av. Kraven står längst ner i recensionen.

  Krav för besked direkt: Vår filosofi är att alla ska kunna få sitt beslut inom 1 minut, och listar därför endast långivare anslutna till BankID/Instantor®.

 • Vilka är de vanligaste låneformerna?

  Den vanligaste typen av lån som har flest ansökningar i dagsläget är extra snabba smslån, oftast utan UC på summor upp till 50.000 kr. Smslån kräver ingen säkerhet och godkänns i de flesta fall trots flertalet betalningsanmärkningar eller låg kreditvärdighet hos UC.

  Näst vanligast är blancolån utan säkerhet upp till 600.000 kr, kontokredit är den senaste låneformen.

 • Hur betalas lånet tillbaka?

  Ett lån återbetalas i form av ränta, en procentuell avgift som betalas i samband med att du amorterar ditt lån en gång i månaden, där avgifter (avi-, startavgift, förseningsavgift) varierar kraftigt mellan olika långivare. Inbetalningar sker via faktura (e-post eller pappersavi via BG/PG) samt Swish.

 • Får man skatteåterbäring på räntan?

  Samtliga lån där alla kostnader lagts som ränta under ett deklarationsår blir automatiskt avdragsgilla i skattedeklarationen. Detta innebär att alla som betalat ränta får dra av 30% av nettoräntan (total räntekostnad + plusränta från sparkonto). Uträkningen av 30% ränteavdraget sker automatiskt i Skatteverkets system.

 • Vilken långivare har den lägsta räntan idag?

  I dagsläget har Merax kredit den lägsta månadsräntan, 2,08% med startavgift, Credway 2,42% utan startavgift. Observera att det är stor skillnad mellan månadsränta, årsränta och effektiv ränta. Räntan baseras på långivarens förutbestämda ränta och påverkas av både låntagarens kreditvärdighet och återbetalningsförmåga.

  Läs mer om räntor och se alla FAQ här.

 • Hur hittar man det billigaste lånet?

  Peka över -symbolen till höger om 'Ränta:' i recensionerna eller prova vår Lånegenerator ovan för att snabbt få en uppsikt över räntekostnader som månads-/årsränta, avi-/startavgift, övriga dolda kostnader med mera, och därmed hitta det billigaste lånet för dig direkt.

  Generellt är den dyraste låneformen smslån med lång löptid, billigast är s.k. annuitetslån, privatlån med fast ränta.

 • Max-/min lånebelopp

  I dagsläget är det minsta lånebeloppet att ansöka om 500 kr, som mest upp till 600.000 kr, men hur mycket pengar du sedan får låna baseras på din nuvarande kreditvärdighet, (deklarerad) inkomst samt framtida återbetalningsförmåga.

  Företagslån har högst lånebeloppet att ansöka om med e-legitimation, över 1 000 000 kr.