Skuldupplysning: Kontrollera en aktiv eller inkommande skuld hos Kronofogden

Med en skuldupplysning hos Kronofogden kan du snabbt och enkelt få veta om du har en aktuell, obetald eller pågående skuld hos Kronofogden. Du kontaktar Kronofogdens kundservice via telefon, brev eller e-post (se aktuella kontaktuppgifter nedan). Det kan vara en bra idé att göra en sån här kontroll om du vet med dig att du har ett inkommande ärende eller helt enkelt vill ta ett lån som inte tillåter skuld hos Kronofogden, och kan därmed avstå att skicka in ansökan eftersom ett avslag kan innebära en extra kreditupplysning i bagaget.

En onödig kreditupplysning (med avslag) är inte till ens fördel om man i framtiden vill ansöka om ett större lån, och banken kan i sin tur neka lånet eftersom man har för många kreditupplysningar på sig, trots att den gamla skulden blivit betald.

När du gör en skuldupplysning kan du även få information relaterad till om du har en skuld för indrivning och när den skapades (som mest 3 år tillbaka i tiden), samt får allt du behöver veta om till vem eller vilka skulden är eller har varit till. Denna upplysning kan alla ta del av, banker som företag och privatpersoner, det enda man behöver göra är att kontakta Kronofogden. Notera att alla banker, kreditbolag, företag och privatpersoner också kan göra kreditupplysningar på dig, samt ta del av din skuldupplysning. Du får ett brev hem efter att upplysningen utförts.

Man kan även i skuldupplysningen få veta om någon av ärendena blivit återkallade av sökande ifråga (exempelvis i fall där ett inkassobolag velat driva ärendet vidare, men avstått i sista stund om man kommit överens om en delbetalningsplan innan). Notera att Kronofogden inte bedömer någons ekonomiska situation eller om den är lämplig att göra en affär med.

Skuldupplysning av företag och verksamheter

Driver man ett företag eller vill ha information om företagets ekonomiska situation så kan skuldupplysningen även informera om bolaget är satt i konkurs eller har en pågående utmätning. Denna information finns även hos Tingsrätten i kommunen där företaget är verksamt samt webbplatser som www.allabolag.se. Vill man ha mer ingående information så som exempelvis näringsförbud och tillfälliga förbud så kan man vända sig till Bolagsverket (alla kontaktuppgifter finns nedan).

Kreditupplysningsbolag vid förfrågan om betalningsanmärkning

Kronofogden har ingen information om en privatperson har en betalningsanmärkning, i dessa fall kontaktar du ett kreditupplysningsföretag som har dessa uppgifter. De vanligaste är idag UC (Upplysningscentralen), Bisnode Kredit AB och CreditSafe. Andra övriga upplysningbolag av kreditstatusar är Decidas Info AB, Sergel Kredit AB, Syna AB, Atradius Sverige, Biluthyrarna Sverige (fokus på kreditupplysningar vid billån), Belacon AB, DoubleCheck AB, Collector Finans & Law AB, Euler Hermes Sverige, Krafman AB, Neufeld, Robert med firma Neufeld’s Creditinformation, välkända PayEx Finance AB, Property Rating Institute AB (fokus på kreditupplysningar vid bolån), Safenode AB, Yellow-Belly Decision Systems AB och fler.

Kronofogdens kontaktuppgifter:
Ring: 0771-73 73 00
Skicka mail: kronofogdemyndigheten@kronofogden.se
Skicka brev: Se alla kontor och postadresser

Bolagsverkets kontaktuppgifter:
Ring: 0771-670 670
Skicka mail: bolagsverket@bolagsverket.se
Skicka brev: Se alla kontor och postadresser

 

Vad är ränta? Gör en privat kreditupplysning

Vanliga frågor & svar

 • Vilka är de senaste långivarna 2018?

  2017 var året då över 12 långivare etablerade sig på den svenska finansmarknaden och det finns ingenting som säger att det är är påväg att mattas av, snarare tvärtom trots nya regler för räntetak. Förutom nya långivare har det även tillkommit nya varumärken och låneformer. Den senast lanserade långivaren för 2017 var Modus Finans (5/9) och Bynk (1/9), 2018 lanserades låneförmedlaren NextFinance.

  Ute efter alla nya lån? Kolla in vår uppdaterade lista här.

 • Vilka är de vanligaste låntyperna?

  Den vanligaste typen av lån som har flest ansökningar i dagsläget är snabba smslån, oftast utan UC på summor upp till 50.000 kr. Smslån kräver ingen säkerhet och godkänns i de flesta fall trots anmärkningar eller låg kreditvärdighet hos UC. Näst vanligast är privatlån upp till 600.000 kr, nyheten kontokredit är den senaste låneformen.

 • Cashloans anslutna långivare

  Vi samarbetar med över 80+ banker och dessa är bl.a. Lendify, Consector, Expresskredit, Advisa, MyLoan, Zmarta, Axo Finans, Direkto, SevenDay, Frogtail, Leta Lån, LoanMarket, Loanstep, Lendo, KlickLån, NanoFlex, Smspengar, Kortlån, Sparlån, Nätlån, Flexlimit och många fler. Samtliga långivare har olika typer av lån, villkor och räntor.

 • Kan man få skatteåterbäring på räntan?

  Samtliga lån som man tar under ett deklarationsår blir automatiskt avdragsgilla i skattedeklarationen. Detta innebär att alla som någon gång ansökt om ett lån och betalat ränta får dra av 30% av nettoräntan (total räntekostnad + eventuell plusränta från sparkonto). Uträkningen av ränteåterbäring sker automatiskt i Skatteverkets system.

 • När kommer pengarna till kontot efter godkänt lån?

  Utbetalningen sker så snart man blivit godkänd för det aktuella lånebeloppet och fått sitt bankkonto verifierat. Har man samma bank som långivaren så kommer pengarna inom 15 minuter, annars tar det 1-2 bankdagar. I många fall kan man ändå få utbetalningen samma dag om man ansöker före en viss tid. De största bankerna är Nordea (flest anslutna långivare), Swedbank, Handelsbanken, SEB, Danske Bank.

 • Vad kostar ett lån?

  Ett lån återbetalas i form av ränta, en procentuell avgift som betalas i samband med att du amorterar ditt lån en gång i månaden. Räntan varierar kraftigt mellan olika långivare och en del banker tar även en fast uppläggningsavgift, även kallad startavgift. Använd vår lånegenerator för att se priser, uppläggningsavgifter, räntor och dolda avgifter.

 • Kan man låna pengar utan UC?

  Förfrågan om att låna pengar utan att få en anmärkning i kreditupplysningen hos UC blir mer och mer önskvärt och det har de flesta långivare uppmärksammat. Lägsta summan att låna är 500 kr och som mest 50.000 kr utan UC kontroll. I dagsläget finns 36 långivare med smslån, snabblån och kontokrediter utan kreditprövning hos UC.

  Uppdatering: Nu har vi en ny kategori med företagslån utan UC (alla företagsformer), max-beloppet att låna är då 250.000 kr samt går att få trots betalningsanmärkningar.

 • Hur hittar man det billigaste lånet?

  Använd vår Lånegenerator ovan för att lista alla lån och snabbt få en uppsikt över räntekostnader (fast-/rörlig års- eller månadsränta), dolda kostnader, avi-/startavgift m.m. och därmed hitta det billigaste lånet direkt. Generellt är den dyraste låneformen smslån med direktutbetalning, billigaste är privatlån med lång löptid och rörlig ränta.

 • Vilken långivare har den lägsta räntan idag?

  I dagsläget har Credway den lägsta månadsräntan (inklusive unik räntegaranti) från 2,42%. Observera att det är stor skillnad mellan månadsränta, årsränta och effektiv ränta. Räntan baseras på långivarens förutbestämda ränta och kan påverkas av låntagarens kreditvärdighet och framtida betalningsförmåga. Läs mer om räntor och hur det fungerar här.

 • Hur mycket kan man låna som minst/mest?

  I dagsläget är det minsta lånebeloppet att ansöka om 500 kr, som mest upp till 600.000 kr, men hur mycket pengar du sedan får låna baseras på din nuvarande kreditvärdighet, månads-/årsinkomst samt framtida återbetalningsförmåga. Om du är ute efter ett företagslån så är det högsta lånebeloppet att ansöka om 1.000.000 kr.

 • Kan man låna med betalningsanmärkning?

  Det går att hitta långivare som lånar ut pengar trots att man har betalningsanmärkning(ar), nackdelen är att räntan kan bli aningen högre eftersom kreditgivaren tar en större risk. Av 10 slumpvis utvalda långivare tillåter ungefär hälften minst en betalningsanmärkning, som mest 10 st. Se alla lån som går att få trots en eller flera betalningsanmärkning(ar).

 • Vad finns det för grundkrav?

  De generella grundkraven är att du ska vara minst 18 år, bo i Sverige och/eller vara skriven i Sverige samt ha en deklarerad inkomst. Kraven varierar dock från långivare till långivare så vi rekommenderar att du noga läser igenom kraven för att få ett lån godkänt hos det kreditbolag du är intresserad av. Kraven står längst ner i recensionen.

  Krav för besked direkt: Vår filosofi är att alla ska kunna få sitt beslut inom 1 minut, och listar därför endast långivare som använder BankID / Instantor®.