Skuldupplysning: Kontrollera en aktiv eller inkommande skuld hos Kronofogden

Med en skuldupplysning hos Kronofogden kan du snabbt och enkelt få veta om du har en aktuell, obetald eller pågående skuld hos Kronofogden. Du kontaktar Kronofogdens kundservice via telefon, brev eller e-post (du hittar alla kontaktuppgifter nedan). Det kan vara en bra idé att göra en sån här kontroll om du vet med dig att du har ett inkommande ärende eller helt enkelt vill ta ett lån som inte tillåter skuld hos Kronofogden, och kan därmed avstå att skicka in ansökan eftersom ett avslag kan innebära en extra kreditupplysning i bagaget. En onödig kreditupplysning (med avslag) kanske inte är till ens fördel om man i framtiden vill ansöka om större lån, och banken kan i sin tur neka lånet eftersom man har för många kreditupplysningar på sig, trots att den gamla skulden blivit betald.

När du gör en skuldupplysning kan du även få information relaterad till om du har en skuld för indrivning och när den skapades (som mest 3 år tillbaka i tiden), samt får allt du behöver veta om till vem eller vilka skulden är eller har varit till. Denna upplysning kan alla ta del av, banker som företag och privatpersoner, det enda man behöver göra är att kontakta Kronofogden. Notera att alla banker, kreditbolag, företag och privatpersoner också kan göra kreditupplysningar på dig, samt ta del av din skuldupplysning. Du får ett brev hem efter att upplysningen utförts.

Man kan även i skuldupplysningen få veta om någon av ärendena blivit återkallade av sökande ifråga (exempelvis i fall där ett inkassobolag velat driva ärendet vidare, men avstått i sista stund om man kommit överens om en delbetalningsplan innan). Notera att Kronofogden inte bedömer någons ekonomiska situation eller om den är lämplig att göra en affär med.

Skuldupplysning av företag och verksamheter

Driver man ett företag eller vill ha information om företagets ekonomiska situation så kan skuldupplysningen även informera om bolaget är satt i konkurs eller har en pågående utmätning. Denna information finns även hos Tingsrätten i kommunen där företaget är verksamt samt webbplatser som www.allabolag.se. Vill man ha mer ingående information så som exempelvis näringsförbud och tillfälliga förbud så kan man vända sig till Bolagsverket (alla kontaktuppgifter finns nedan).

Kreditupplysningsbolag vid förfrågan om betalningsanmärkning

Kronofogden har ingen information om en privatperson har en betalningsanmärkning, i dessa fall kontaktar du ett kreditupplysningsföretag som har dessa uppgifter. De vanligaste är idag UC (Upplysningscentralen), Bisnode Kredit AB och CreditSafe. Andra övriga upplysningbolag av kreditstatusar är Decidas Info AB, Sergel Kredit AB, Syna AB, Atradius Sverige, Biluthyrarna Sverige (fokus på kreditupplysningar vid billån), Belacon AB, DoubleCheck AB, Collector Finans & Law AB, Euler Hermes Sverige, Krafman AB, Neufeld, Robert med firma Neufeld’s Creditinformation, välkända PayEx Finance AB, Property Rating Institute AB (fokus på kreditupplysningar vid bolån), Safenode AB, Yellow-Belly Decision Systems AB och fler.

Kronofogdens kontaktuppgifter:
Ring: 0771-73 73 00
Skicka mail: kronofogdemyndigheten@kronofogden.se
Skicka brev: Se alla kontor och postadresser

Bolagsverkets kontaktuppgifter:
Ring: 0771-670 670
Skicka mail: bolagsverket@bolagsverket.se
Skicka brev: Se alla kontor och postadresser

 

Vad är ränta? Gör en privat kreditupplysning

Vanliga frågor & svar

 • Vilka långivare är bäst 2017?

  Det är svårt att ge ett rakt svar på denna fråga, men genom att titta på vilka långivare som godkänner flest ansökningar i kombination med bra villkor, rimliga räntor, inga dolda överraskningar och snabba utbetalningar så är Onea, Mobillån, Ferratum Bank, Expresskredit, Zmarta och Bynk AB de bästa långivarna 2017 som godkänner flest lån.

 • Vilka är dom vanligaste låntyperna?

  Den vanligaste typen av lån som har flest ansökningar i dagsläget är enkla smslån, oftast utan UC på summor upp till 50.000 kr. De kräver ingen säkerhet och godkänns ofta trots bet.anmärkningar eller skulder. Näst vanligaste lånetypen är privatlån, summorna går upp till 500.000 kr. Snabblån och kontokrediter och också två populära lånetyper.

 • Vilka banker samarbetar CashLoans med?

  Vi samarbetar med över 80+ banker och dessa är bl.a. Lendify, Consector, Expresskredit, Advisa, MyLoan, Zmarta, Axo Finans, Direkto, SevenDay, Frogtail, Leta Lån, LoanMarket, Loanstep, Lendo, KlickLån, NanoFlex, Smspengar, Kortlån, Sparlån, Nätlån, Flexlimit och många fler. Samtliga långivare har olika typer av lån, villkor och räntor.

 • Kan man lösa sina lån i förtid, helst kostnadsfritt?

  Du kan oftast lösa alla dina lån utan kostnad, kontakta bara långivaren som du har ett avtal med innan du gör den fulla återbetalningen så de är beredda på det. Oftast är det så att man helt enkelt betalar in hela skulden som är kvar till samma OCR nummer som tidigare inbetalningar gått till. Kontakta banken eller långivaren ifråga för mer information.

 • När kommer pengarna till kontot efter godkänd ansökan?

  Utbetalningen sker så snart du har blivit godkänd, ibland inom 60 sekunder med beskedet direkt på skärmen, och som längst kan det ta upp till 3 bankdagar beroende på vilken bank långivaren är ansluten till. De största bankerna i dagsläget som samarbetar med flest långivare är Swedbank, Handelsbanken, SEB, Danske Bank och Nordea.

 • Vad kostar ett lån?

  Ett lån återbetalas i form av ränta, en procentuell avgift som betalas i samband med att du amorterar ditt lån en gång i månaden. Räntan varierar kraftigt mellan olika långivare och en del banker tar även en fast uppläggningsavgift, även kallad startavgift. Använd vår lånegenerator för att se priser, uppläggningsavgifter, räntor och dolda avgifter.

 • Kan man låna 10.000 kr utan UC?

  Förfrågan om att låna pengar utan att få en anmärkning i kreditupplysningen hos UC blir mer och mer önskvärt och det har de flesta långivare uppmärksammat. Lägsta summan att låna är 500 kr och som mest 50.000 kr utan UC kontroll. I dagsläget finns 34 långivare med smslån, snabblån och kontokrediter utan kreditprövning. Se alla lån utan UC här.

  Uppdatering: Nu har vi en ny kategori med företagslån utan UC (alla företagsformer), max-beloppet att låna är då 250.000 kr samt går att få trots betalningsanmärkningar.

 • Hur hittar man det billigaste lånet?

  Använd vår Lånegenerator för att lista alla lån och se alla olika räntor samtidigt i en stor tabell för att hitta det billigaste lånet hos alla våra anslutna långivare. Fyll bara i önskat lånebelopp, specifika krav som ålder, utan UC, önskad löptid m.m. Klicka sedan på "Visa långivare" och sortera efter lägst ränta först.

 • Vilken är den lägsta räntan idag?

  Den lägsta räntan har i dagsläget Credway, endast ~2.42%, men varierar kraftigt beroende på vilken typ av lån du tar. Räntan räknas ut beroende på kreditvärdighet och framtida betalningsförmåga. Högst ränta har för närvarande smslån hos Kredit36 med en effektiv ränta från 511%. Läs mer om räntor och hur det fungerar här.

 • Hur mycket kan man låna som minst/mest?

  I dagsläget så kan man via svenska långivare låna från så låga summor som 500:- med utbetalning direkt, ända upp till 500.000 kr utan säkerhet, men hur mycket pengar du sedan får låna baseras på din nuvarande kreditvärdighet, årsinkomst och framtida återbetalningsförmåga.

 • Kan man låna med betalningsanmärkningar?

  Det går att hitta långivare som förmedlar lån trots att man har en (eller flera) betalningsanmärkning(ar), nackdelen är att räntan kan bli aningen högre eftersom banken tar en större risk. Av 10 slumpvis utvalda långivare tillåter i genomsnitt hälften av dem minst en betalningsanmärkning, se hela listan med 42+ lån på denna sida.

 • Vad finns det för grundkrav?

  De generella grundkraven är att du ska vara minst 18 år, bo i Sverige och/eller vara skriven i Sverige samt ha en deklarerad inkomst. Kraven varierar dock från långivare till långivare så vi rekommenderar att du noga läser igenom kraven för att få ett lån godkänt hos det kreditbolag du är intresserad av. Kraven står längst ner i recensionen.

  Krav för besked direkt: Vår filosofi är att alla ska kunna få sitt beslut inom 1 minut efter ansökan, och listar därför endast långivare som använder BankID.