Cashloans logo

Skuldupplysning: Kontrollera en aktiv eller inkommande skuld hos Kronofogden

Med en skuldupplysning hos Kronofogden kan du snabbt och enkelt få veta om du har en aktuell, obetald eller pågående skuld hos Kronofogden. Du kontaktar Kronofogdens kundservice via telefon, brev eller e-post (se kontaktuppgifter nedan). Det kan vara en bra idé att göra en sån här kontroll om du vet med dig att du har ett inkommande ärende eller vill ta ett lån som inte tillåter skuld hos Kronofogden, och kan därmed avstå att skicka in ansökan eftersom ett avslag kan innebära sänkt kreditvärdighet.

En betalningsanmärkning är en notering i din kreditupplysning som meddelar långivaren att man någon gång fått ett inkassobolag att driva en eller flera betalningsförelägganden vidare, utan att få betalt. Skulden hamnar i Kronofogdens register, och syns hos alla kreditupplysningsbolag.

Betalar man skulden – men har fortfarande kvar betalningsanmärkningen, så kan de flesta långivare ta hänsyn till detta – men om man inte betalar skulden så har man fortfarande en aktiv skuld vilket en traditionell kreditgivare inte kan godkänna och kan därför avslå lånet.

Ingående information om skulden

När du gör en skuldupplysning kan du även få information relaterad till om du har en skuld för indrivning och när den skapades (som mest 3 år tillbaka), samt får allt du behöver veta om skuldens storlek, hur den uppkom samt vad skulden är eller har varit till. Denna upplysning kan alla ta del av, banker som företag och privatpersoner, det enda man behöver göra är att kontakta Kronofogden och ha medgivande.

Man kan även i skuldupplysningen få veta om ett ärende blivit återkallad av sökande ifråga (exempelvis i fall där ett inkassobolag velat driva ärendet vidare, men avstått i sista stund om man kommit överens om en återbetalningsplan innan ärendet skickats vidare). Notera att Kronofogden inte bedömer någons ekonomiska situation.

En onödig kreditupplysning, både med och utan avslag är inte att föredra om man i framtiden vill ansöka om ett större privatlån. Banken kan ge avslag och neka lånet bara på grund av detta, om de anser att man har för många kreditupplysningar på sig, trots att den gamla skulden blivit betald.

Skuldupplysning av företag och verksamheter

Driver man ett företag eller vill ha information om företagets ekonomiska situation så kan skuldupplysningen även informera om bolaget är satt i konkurs eller har en pågående utmätning. Denna information finns även hos Tingsrätten i kommunen där företaget är verksamt samt webbplatser som www.allabolag.se. Vill man ha mer ingående information så som exempelvis näringsförbud och tillfälliga förbud så kan man vända sig till Bolagsverket.

Kreditupplysningsbolagens roll vid betalningsförelägganden

Det är ett kreditupplysningsbolag som skickar ett betalningsföreläggande till Kronofogden, inte Kronofogden. Detta eftersom det är kreditupplysningsbolagets uppgift att övervaka skulden. Om skulden inte betalas, så registreras ett betalningsföreläggande hos Kronofogden som sedan leder till en betalningsanmärkning.

En privatperson kan inte ta en kreditupplysning på en annan privatperson, endast företag kan göra detta och måste ha medgivande av privatpersonen ifråga. De vanligaste kreditupplysningsbolagen är idag Upplysningscentralen, Bisnode Kredit AB, Decidas Info AB och CreditSafe AB.

Omstartslån (vid skuldsaldo) Betalningsanmärkningar (45 st. lån)

Andra övriga upplysningbolag av kreditstatusar är Sergel Kredit AB, Syna AB, Atradius Sverige, Biluthyrarna Sverige (fokus på kreditupplysningar vid billån), Belacon AB, DoubleCheck AB, Collector Finans & Law AB, Euler Hermes Sverige, Krafman AB, Neufeld, Robert med firma Neufeld’s Creditinformation, PayEx Finance AB, Property Rating Institute AB (fokus på bolån), Safenode AB, Yellow-Belly Decision Systems AB. Samtliga kreditupplysningsbolag har egna regelverk kring vilken kreditinformation de inhämtar från låntagaren.

Kronofogdens kontaktuppgifter:

Ring: 0771-73 73 00
Skicka mail: kronofogdemyndigheten@kronofogden.se
Skicka brev: Se alla kontor och postadresser

Bolagsverkets kontaktuppgifter:

Ring: 0771-670 670
Skicka mail: bolagsverket@bolagsverket.se
Skicka brev: Se alla kontor och postadresser

Information om räntor (FAQ) Hur fungerar BankID?