Skuldupplysning: Kontrollera en aktiv eller inkommande skuld hos Kronofogden

Med en skuldupplysning hos Kronofogden kan du snabbt och enkelt få veta om du har en aktuell, obetald eller pågående skuld hos Kronofogden. Du kontaktar Kronofogdens kundservice via telefon, brev eller e-post (se kontaktuppgifter nedan). Det kan vara en bra idé att göra en sån här kontroll om du vet med dig att du har ett inkommande ärende eller vill ta ett lån som inte tillåter skuld hos Kronofogden, och kan därmed avstå att skicka in ansökan eftersom ett avslag kan innebära sänkt kreditvärdighet.

En betalningsanmärkning är en notering i din kreditupplysning som meddelar långivaren att man någon gång fått ett inkassobolag att driva en eller flera betalningsförelägganden vidare, utan att få betalt. Skulden hamnar i Kronofogdens register, och syns hos alla kreditupplysningsbolag.

Betalar man skulden – men har fortfarande kvar betalningsanmärkningen, så kan de flesta långivare ta hänsyn till detta – men om man inte betalar skulden så har man fortfarande en aktiv skuld vilket en traditionell kreditgivare inte kan godkänna och kan därför avslå lånet.

Ingående information om skulden

När du gör en skuldupplysning kan du även få information relaterad till om du har en skuld för indrivning och när den skapades (som mest 3 år tillbaka), samt får allt du behöver veta om skuldens storlek, hur den uppkom samt vad skulden är eller har varit till. Denna upplysning kan alla ta del av, banker som företag och privatpersoner, det enda man behöver göra är att kontakta Kronofogden och ha medgivande.

Man kan även i skuldupplysningen få veta om ett ärende blivit återkallad av sökande ifråga (exempelvis i fall där ett inkassobolag velat driva ärendet vidare, men avstått i sista stund om man kommit överens om en återbetalningsplan innan ärendet skickats vidare). Notera att Kronofogden inte bedömer någons ekonomiska situation.

En onödig kreditupplysning, både med och utan avslag är inte att föredra om man i framtiden vill ansöka om ett större privatlån. Banken kan ge avslag och neka lånet bara på grund av detta, om de anser att man har för många kreditupplysningar på sig, trots att den gamla skulden blivit betald.

Skuldupplysning av företag och verksamheter

Driver man ett företag eller vill ha information om företagets ekonomiska situation så kan skuldupplysningen även informera om bolaget är satt i konkurs eller har en pågående utmätning. Denna information finns även hos Tingsrätten i kommunen där företaget är verksamt samt webbplatser som www.allabolag.se. Vill man ha mer ingående information så som exempelvis näringsförbud och tillfälliga förbud så kan man vända sig till Bolagsverket.

Kreditupplysningsbolagens roll vid betalningsförelägganden

Det är ett kreditupplysningsbolag som skickar ett betalningsföreläggande till Kronofogden, inte Kronofogden. Detta eftersom det är kreditupplysningsbolagets uppgift att övervaka skulden. Om skulden inte betalas, så registreras ett betalningsföreläggande hos Kronofogden som sedan leder till en betalningsanmärkning.

En privatperson kan inte ta en kreditupplysning på en annan privatperson, endast företag kan göra detta och måste ha medgivande av privatpersonen ifråga. De vanligaste kreditupplysningsbolagen är idag Upplysningscentralen, Bisnode Kredit AB, Decidas Info AB och CreditSafe AB.

Omstartslån (vid skuldsaldo) Betalningsanmärkningar (45 st. lån)

Andra övriga upplysningbolag av kreditstatusar är Sergel Kredit AB, Syna AB, Atradius Sverige, Biluthyrarna Sverige (fokus på kreditupplysningar vid billån), Belacon AB, DoubleCheck AB, Collector Finans & Law AB, Euler Hermes Sverige, Krafman AB, Neufeld, Robert med firma Neufeld’s Creditinformation, PayEx Finance AB, Property Rating Institute AB (fokus på bolån), Safenode AB, Yellow-Belly Decision Systems AB. Samtliga kreditupplysningsbolag har egna regelverk kring vilken kreditinformation de inhämtar från låntagaren.

Kronofogdens kontaktuppgifter:

Ring: 0771-73 73 00
Skicka mail: kronofogdemyndigheten@kronofogden.se
Skicka brev: Se alla kontor och postadresser

Bolagsverkets kontaktuppgifter:

Ring: 0771-670 670
Skicka mail: bolagsverket@bolagsverket.se
Skicka brev: Se alla kontor och postadresser

Information om räntor (FAQ) Hur fungerar BankID?

FAQ

Vilka är de senaste långivarna?
2023 lanserades runt ett halvt dussin nya långivare etablerade sig på den svenska marknaden, och det finns ingenting som säger att det är påväg att mattas av 2024, snarare tvärtom - trots nya räntelagar och ett fortsatt räntetak på 39,5%. Förutom nya långivare har det även tillkommit nya varumärken och låneformer, som kryptolån.

Se vår uppdaterade lista med nya lån här.
Kan man låna med betalningsanmärkning(ar)?
Det går att hitta långivare som lånar ut pengar trots att man har betalningsanmärkningar, upp till 600.000 kr. Nackdelen är att räntan kan bli högre alternativt att max-lånebeloppet sänks eftersom kreditgivaren tar en större risk. Av 10 slumpvis utvalda långivare tillåter ungefär hälften minst en betalningsanmärkning.

Se alla lån som går att få trots en eller flera betalningsanmärkningar. Om du dessutom har skulder (hos KFM) så har vi även skuldfinansieringslån.
Vilka låneförmedlare har flest anslutna banker?
Desto fler anslutna långivare en låneförmedlare har, desto bättre chanser har man att hitta det lån som har bäst villkor och lägst ränta. I skrivande stund har Beefinance 40 anslutna banker & långivare, tätt därefter kommer Lendo med 35 anslutna långivare.
Går det att låna utan ränta och avgifter?
I dagsläget finns det några enstaka långivare som fortfarande marknadsför sina låneprodukter med räntefria perioder för nya kunder, även om de drastiskt minskat i antal. Ett räntefritt lån är det bästa alternativet om du behöver låna några tusenlappar som du tänkt betala tillbaka inom ett par veckor.

Se vår lista med alla räntefria lån eller använd vår filtreringsfunktion under respektive sida/kategori.
Hur snabbt kan ett lån betalas ut?
Utbetalningen sker antingen så snart lånet signerats eller direkt efter begärt uttag. Har du ansökt om ett P2P-lån så betalas det ut efter att det finansierats. Om man har samma bank som långivaren så tar det i genomsnitt 1 minut att få pengarna, har man en annan bank så kan det ta 1-3 dagar.

Bankerna Nordea, Swedbank, Handelsbanken, SEB och Danske Bank har flest anslutna långivare.
Kan man låna pengar utan UC?
Förfrågan om att låna pengar utan att få en notering i kreditupplysningen hos UC blir allt mer önskvärd, och det har de flesta långivare uppmärksammat. För närvarande finns det 45 smslån, mikrolån och kontokrediter utan kreditupplysning hos UC på lånebelopp upp till 300 000 kr.

Pantlån och företagslån är två andra låneformer som vanligtvis inte kräver UC.
Kan man få pengarna utbetalda på helgen?
Det går lika bra att få lånet utbetalt på en helgdag som en vanlig vardag, dock är antalet långivare som gör helgutbetalningar något färre. Helglån blir mer önskvärda vilket många långivare upptäckt och är orsaken till att det ofta tillkommer nya lån med utbetalning både lördag som söndag, men även röda dagar och andra högtider som nyår.

Här listar vi alla lån med utbetalningar på helgen.
Kan man låna med aktiva Kronofogdeskulder?
I dagsläget finns det 4 st. långivare som specialiserat sig på omstartslån som specifikt utformats för att betala av skulder hos Kronofogden (utöver pantlån), och som därför går att få med aktivt skuldsaldo. Notera att grundkraven kan bli avsevärt mycket högre än för ett vanligt blancolån, bl.a. högre inkomstkrav.

Den populäraste aktören är , tätt därefter kommer Svea Ekonomi . Båda bistår med rådgivning tills du blir helt skuldfri.
Kan man få skatteåterbäring på räntan?
Samtliga lån där alla kostnader lagts som ränta under ett deklarationsår blir automatiskt avdragsgilla i skattedeklarationen. Detta innebär att alla som betalat ränta får dra av 30% av nettoräntan (total räntekostnad + plusränta från sparkonto). Uträkningen av ränteavdraget sker automatiskt i Skatteverkets system.

Räntereduktionen du ska få du syns på det nuvarande kalenderårets skattedeklaration.
Vilka är de vanligaste lånetyperna?
Den lånetypen som har flest ansökningar* och som oftast marknadsförs av svenska kreditgivare är smslån, främst utan UC. Tätt därefter kommer blancolån som är en av världens äldsta låneformer. Kontokredit är en relativt ny låneprodukt som blir allt vanligare sedan Regeringens nya räntelagar trädde i kraft.

*Enligt vår statistik.
Hur betalas lånet tillbaka?
Inbetalningar sker i de flesta fall med faktura, antingen via e-post eller pappersavi (BG/PG). Några få långivare tillåter inbetalningar via Swish och kort. I samband med amorteringen så betalar man även ränta, en procentuell avgift som betalas in i samband med att du amorterar ditt lån månadsvis.

Här ingår alla avgifter (avi-, startavgift, förseningsavgift) och varierar kraftigt mellan olika kreditgivare.
Cashloans anslutna långivare (110 st.)
Cashloans.nu samarbetar med över 100 långivare och låneförmedlare som vi regelbundet uppdaterar. Dessa är bl.a. Ferratum, Mobillån, Sambla, Klara Lån, Avida Finans, Snabbfinans, Bynk, Risicum och många fler. Vi tar regelbundet bort de kreditbolag som fått många negativa omdömen och lägger till aktörer som uppfyller våra krav samt passar våra besökare.
Vilken kontokredit har lägst månadsränta?
I dagsläget har Komplett Bank den lägsta krediträntan bland våra anslutna långivare, 0,41% - 1,66%, Merax kommer tätt efter med 1,19% medan Tryggkredit har en månadsränta på 2,08%. Räntan baseras på långivarens förutbestämda ränta enligt SEKKI-avtalet.

Läs mer om räntor och se all relevant FAQ här.
Grundkriterier och lånevillkor
De generella grundkraven som måste uppfyllas hos alla långivare är att du är myndig, bor i Sverige och har någon form av inkomst som säkrar att lånet blir återbetalt till fullo. Man ska också ha ett bankkonto hos en svensk bank, exempelvis SEB eller Nordea.

De specifika kraven för långivaren du tänkt låna pengar hos står längst ner i recensionen.
Lägsta och högsta lånebeloppet
Det lägsta lånebeloppet att ansöka om som privatperson är 500 kr, som mest 600.000 kr (utan säkerhet) via våra anslutna långivare. Högre lånebelopp förekommer också, men kräver säkerhet, bl.a. pantlån. Hur mycket pengar man sedan får låna baseras på den nuvarande kreditvärdigheten och framtida återbetalningsförmågan.

Kreditgivare inom företagslån har ännu höre max-lånebelopp, över 1.000.000 kr.