Låna pengar utan ränta (med BankID)

I och med antalet långivare ökar, så ökar även antalet räntefria lån och blir helt räntefritt förutsatt att du betalar tillbaka lånet i tid.

Sammanfattning för den här kategorin:
Kreditgivare (antal):2 st.
Lånebelopp:2 000 kr - 25 000 kr
Utbetalning direkt:2 st.
Utan UC:2 st.
Betalningsanm. Ok:1 st.
Eff. ränta:0%

Lånebelopp

3 000 - 25 000 kr

Låneperiod

7 - 14 dagar

Startavgift

0 kr - 500 kr

Effektiv ränta

11% - 1025%

Åldersgräns

20 år
Räkneexempel: Lån på 27 500 kr till 22,59% rörlig kreditränta i 36 mån, 36 avbetalningar om 1 059kr och 2 500 kr i förmedlingsavg. + 60 kr i aviavgift ger en eff. ränta på 33,99%. Totalt att återbetala 40 611 kr.
Det här är en högkostnadskredit. Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallakonsument.se.

Lånebelopp

2 000 - 16 000 kr

Låneperiod

1 - 1 mån

Startavgift

0 kr

Effektiv ränta

12.87% - 1678.71%

Åldersgräns

18 år
Räkneexempel: Kredit på 5 000 kr till 39,5% nominell årsränta i 6 mån., 6 avbet. från 929,57 kr och 685 kr i startavg. + 360 kr i aviavgifter ger en eff. ränta på 125,59%. Tot. att återbetala 7 468,27 kr.
Det här är en högkostnadskredit. Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallakonsument.se.
Filtrera lån
Filtrera lån
2,000 kr 25,000 kr

Undvik oväntade räntekostnader - betala tillbaka lånet i tid

När man ansöker om denna typ av lån så behöver du vara extra försiktig med att betala tillbaka i tid. Även om du skulle vara någon dag sen med inbetalningen så kommer ränta läggas på, och syftet med lånet går förlorat. En långivare har alltid en gräns för hur länge de lånar ut pengarna utan ränta, läs därför villkoren väldigt noggrant innan du ansöker. Kasta gärna ett extra öga på andra avgifter, som aviavgiften som en del långivare lägger till.

Hur kan räntefria lån ens existera?

I dagsläget finns det 2 lån utan ränta på lånebelopp från 2 000 kr i 7, 14 eller 30 dagar. Ett räntefritt lån ska inte blandas ihop med den sedvanliga ångerrätten eftersom ångerrätten regleras av konsumentlagen (man behöver alltså fortfarande behöver betala ränta för den tid man haft pengarna till sitt förfogande). Ett riktigt räntefritt lån innebär att 100% av räntekostnaden för utlåningen i sig under en viss period för ett specifikt belopp blir utan kostnad och där du endast betalar tillbaka lånebeloppet.

Procent-tecken. Nedan visar vi en komplett lista med alla snabblån, kontokrediter och privatlån utan ränta och deras villkor. En del räntefria lån är utan UC och går att få med betalningsanmärkning(ar). Den lägsta krediträntan är 3,3% - 39,5% med effektiva räntor mellan 4,79% – 1280,19% efter den räntefria perioden.

Så här gör du för att ansöka (steg för steg-guide)

1. Hur mycket behöver du låna? Bestäm hur mycket pengar du behöver låna (du ser alla räntefria max-lånebelopp i listan eller i recensionen).
2. Klicka på 'Låna nu' så skickas du direkt till den valda långivaren du vill låna hos. Observera att du inte kan ha lånat hos den specifika långivaren tidigare, eftersom endast nya kunder lånar räntefritt.
3. Dra reglaget för önskat lånebelopp och ha BankID eller annan e-legitimation tillgänglig för att kunna signera/bekräfta lånet (som Instantor®, Trustly, Telia e-legitimation)
4. Betala tillbaka lånet inom den angivna tidsfristen, annars tillkommer ränta och andra avgifter (läs mer nedan).

Rätt kriterier gör lånet helt räntefritt

Om långivaren endast tillåter vissa lånebelopp/löptider räntefria, så behöver man ange rätt kriterier och återbetala lånet inom den angivna låneperioden (du ser de exakta villkoren i tabellen ovan). Observera att vi enbart listar riktiga lån utan ränta här, vi tar alltså inte med några andra nykundspremier så som betalfria månader, eftersom det inte uppfyller villkoren för ett riktigt räntefritt lån.

Kostnader och avgifter efter den räntefria perioden

För att undvika några som helst kostnader så är det viktigt att återbetala hela lånebeloppet i en och samma inbetalning innan fakturans förfallodag. Om man missar detta, så läggs ränta (årsränta, effektiv ränta + kreditränta) till direkt, tillsammans med eventuella aviavgifter, startavgifter och förseningsavgifter som kan bli väldigt kostsamma om man inte räknade med fler avgifter utöver den lånade summan.

Peka över -symbolen till höger om 'Ränta' för att se aktuella räntesatser efter gratisperioden.

Dramatisk minskning av antalet räntefria lån på marknaden

En långivare vill locka till sig nya kunder. precis som alla andra företag. Då är ett argument (USP) att ge kunderna en gratisperiod eftersom man vill konkurrera med andra aktörer. När Regeringen tillämpade de nya räntelagarna kring nominell maxränta så satte dom automatiskt stopp för räntefria snabblån med långa löptider på över 30 dagar. Nu är det endast vid undantagsfall, bl.a. Black Friday, som långivare med räntefria perioder på 60-90 dagar kan tecknas. Detta var alltså vanligare förr och var mer en regel än undantag för de flesta kontokrediter.

En långivare vill locka till sig nya kunder, precis som andra företag. Då är ett argument att ge kunderna en gratisperiod eftersom man vill konkurrera med andra aktörer.

FAQ

Hur snabbt kommer pengarna?
Det är ingen skillnad mellan ett vanligt blancolån och ett lån utan ränta. Detta gäller därför även tiden det tar att få pengarna utbetalda. Ett räntefritt lån betalas alltså ut lika snabbt som ett lån med ränta.
Hur mycket kan man låna som mest utan ränta?
I skrivande stund har Bynk det högsta lånebeloppet man kan ansöka om utan ränta eller andra avgifter. Deras räntefria alternativ, som är ett privatlån, uppgår till 300 000 kr men har en kortare period än konkurrenterna, 14 dagar.
Hur kommer det sig att det är finns så få räntefria lån?
Sedan regeringen införde de nya räntelagarna så satte man stopp för snabblån med hög ränta. Långivarna måste därför ta tillvara på alla intäkter räntan genererar och är orsaken till att det finns så få lån utan ränta.
Finns det räntefria lån i 24/36/48 månader?
Det finns många som söker efter räntefria lån i 24, 36 och 48 månader, men det finns dessvärre inga kreditgivare som har detta alternativ under så lång tid eftersom det helt enkelt inte blir lönsamt.
Vilka är de senaste långivarna?
2023 lanserades runt ett halvt dussin nya långivare etablerade sig på den svenska marknaden, och det finns ingenting som säger att det är påväg att mattas av 2024, snarare tvärtom - trots nya räntelagar och ett fortsatt räntetak på 39,5%. Förutom nya långivare har det även tillkommit nya varumärken och låneformer, som kryptolån.

Se vår uppdaterade lista med nya lån här.
Kan man låna med betalningsanmärkning(ar)?
Det går att hitta långivare som lånar ut pengar trots att man har betalningsanmärkningar, upp till 600.000 kr. Nackdelen är att räntan kan bli högre alternativt att max-lånebeloppet sänks eftersom kreditgivaren tar en större risk. Av 10 slumpvis utvalda långivare tillåter ungefär hälften minst en betalningsanmärkning.

Se alla lån som går att få trots en eller flera betalningsanmärkningar. Om du dessutom har skulder (hos KFM) så har vi även skuldfinansieringslån.
Vilka låneförmedlare har flest anslutna banker?
Desto fler anslutna långivare en låneförmedlare har, desto bättre chanser har man att hitta det lån som har bäst villkor och lägst ränta. I skrivande stund har Beefinance 40 anslutna banker & långivare, tätt därefter kommer Lendo med 35 anslutna långivare.
Går det att låna utan ränta och avgifter?
I dagsläget finns det några enstaka långivare som fortfarande marknadsför sina låneprodukter med räntefria perioder för nya kunder, även om de drastiskt minskat i antal. Ett räntefritt lån är det bästa alternativet om du behöver låna några tusenlappar som du tänkt betala tillbaka inom ett par veckor.

Se vår lista med alla räntefria lån eller använd vår filtreringsfunktion under respektive sida/kategori.
Hur snabbt kan ett lån betalas ut?
Utbetalningen sker antingen så snart lånet signerats eller direkt efter begärt uttag. Har du ansökt om ett P2P-lån så betalas det ut efter att det finansierats. Om man har samma bank som långivaren så tar det i genomsnitt 1 minut att få pengarna, har man en annan bank så kan det ta 1-3 dagar.

Bankerna Nordea, Swedbank, Handelsbanken, SEB och Danske Bank har flest anslutna långivare.
Kan man låna pengar utan UC?
Förfrågan om att låna pengar utan att få en notering i kreditupplysningen hos UC blir allt mer önskvärd, och det har de flesta långivare uppmärksammat. För närvarande finns det 45 smslån, mikrolån och kontokrediter utan kreditupplysning hos UC på lånebelopp upp till 300 000 kr.

Pantlån och företagslån är två andra låneformer som vanligtvis inte kräver UC.
Kan man få pengarna utbetalda på helgen?
Det går lika bra att få lånet utbetalt på en helgdag som en vanlig vardag, dock är antalet långivare som gör helgutbetalningar något färre. Helglån blir mer önskvärda vilket många långivare upptäckt och är orsaken till att det ofta tillkommer nya lån med utbetalning både lördag som söndag, men även röda dagar och andra högtider som nyår.

Här listar vi alla lån med utbetalningar på helgen.
Kan man låna med aktiva Kronofogdeskulder?
I dagsläget finns det 4 st. långivare som specialiserat sig på omstartslån som specifikt utformats för att betala av skulder hos Kronofogden (utöver pantlån), och som därför går att få med aktivt skuldsaldo. Notera att grundkraven kan bli avsevärt mycket högre än för ett vanligt blancolån, bl.a. högre inkomstkrav.

Den populäraste aktören är , tätt därefter kommer Svea Ekonomi . Båda bistår med rådgivning tills du blir helt skuldfri.
Kan man få skatteåterbäring på räntan?
Samtliga lån där alla kostnader lagts som ränta under ett deklarationsår blir automatiskt avdragsgilla i skattedeklarationen. Detta innebär att alla som betalat ränta får dra av 30% av nettoräntan (total räntekostnad + plusränta från sparkonto). Uträkningen av ränteavdraget sker automatiskt i Skatteverkets system.

Räntereduktionen du ska få du syns på det nuvarande kalenderårets skattedeklaration.
Vilka är de vanligaste lånetyperna?
Den lånetypen som har flest ansökningar* och som oftast marknadsförs av svenska kreditgivare är smslån, främst utan UC. Tätt därefter kommer blancolån som är en av världens äldsta låneformer. Kontokredit är en relativt ny låneprodukt som blir allt vanligare sedan Regeringens nya räntelagar trädde i kraft.

*Enligt vår statistik.
Hur betalas lånet tillbaka?
Inbetalningar sker i de flesta fall med faktura, antingen via e-post eller pappersavi (BG/PG). Några få långivare tillåter inbetalningar via Swish och kort. I samband med amorteringen så betalar man även ränta, en procentuell avgift som betalas in i samband med att du amorterar ditt lån månadsvis.

Här ingår alla avgifter (avi-, startavgift, förseningsavgift) och varierar kraftigt mellan olika kreditgivare.
Cashloans anslutna långivare (110 st.)
Cashloans.nu samarbetar med över 100 långivare och låneförmedlare som vi regelbundet uppdaterar. Dessa är bl.a. Ferratum, Mobillån, Sambla, Klara Lån, Avida Finans, Snabbfinans, Bynk, Risicum och många fler. Vi tar regelbundet bort de kreditbolag som fått många negativa omdömen och lägger till aktörer som uppfyller våra krav samt passar våra besökare.
Vilken kontokredit har lägst månadsränta?
I dagsläget har Komplett Bank den lägsta krediträntan bland våra anslutna långivare, 0,41% - 1,66%, Merax kommer tätt efter med 1,19% medan Tryggkredit har en månadsränta på 2,08%. Räntan baseras på långivarens förutbestämda ränta enligt SEKKI-avtalet.

Läs mer om räntor och se all relevant FAQ här.
Grundkriterier och lånevillkor
De generella grundkraven som måste uppfyllas hos alla långivare är att du är myndig, bor i Sverige och har någon form av inkomst som säkrar att lånet blir återbetalt till fullo. Man ska också ha ett bankkonto hos en svensk bank, exempelvis SEB eller Nordea.

De specifika kraven för långivaren du tänkt låna pengar hos står längst ner i recensionen.
Lägsta och högsta lånebeloppet
Det lägsta lånebeloppet att ansöka om som privatperson är 500 kr, som mest 600.000 kr (utan säkerhet) via våra anslutna långivare. Högre lånebelopp förekommer också, men kräver säkerhet, bl.a. pantlån. Hur mycket pengar man sedan får låna baseras på den nuvarande kreditvärdigheten och framtida återbetalningsförmågan.

Kreditgivare inom företagslån har ännu höre max-lånebelopp, över 1.000.000 kr.