Låna pengar trots betalningsanmärkning(ar), upp till 600.000 kr utan säkerhet

Om man har fått en betalningsanmärkning så kan det bli väldigt svårt att få ett vanligt lån hos banken. Eftersom man inte längre anses kreditvärdig och troligtvis fått flera anmärkningar av UC, det mest använda kreditupplysningsföretaget i Sverige, så tycker inte banken att ens återbetalningsförmåga når hela vägen fram.

Här listar vi 46 kreditgivare som kan låna ut pengar till personer med upp till 10+ betalningsanmärkningar samtidigt, bara låntagaren har en sund ekonomi i övrigt. 16 av långivarna använder sig inte av UC utan vänder sig till andra kreditupplysningsbolag istället, bl.a. Bisnode eller Creditsafe (läs mer nedan).

Signera med BankID - få svar på under 1 minut

Genom att legitimera sig via BankID så får man både svar och utbetalning direkt, men hur snabbt pengarna landar på ditt konto beror på vilken bank långivaren är ansluten till. Om man vänt sig till en låneförmedlare så tar det ungefär 24 timmar - 5 dagar att få alla lånelöften. Det går alltid snabbare att använda BankID än att signera ett fysiskt skuldebrev och är standard hos alla långivare idag.

Här listar vi alla långivare, sms-lånebolag och låneförmedlare som kan acceptera en eller flera betalningsanmärkningar och ibland även skulder samtidigt. De har oftast även lägre krav på dig som ansöker om lånet. Låneansökan signeras med BankID/Instantor®, därefter kommer beskedet direkt via SMS/e-post.

Sammanfattning för den här kategorin

Filtrera lån

1,000 kr 1,000,000 kr

Inga lån matchade dina kriterier

Testa att filtrera igen med andra kriterier, eller prova att öka/sänka lånebeloppet.

En betalningsanmärkning syns i 3 år, men vad innebär det i praktiken?

En betalningsanmärkning är en notering hos ett kreditupplysningsbolag som visar att man inte betalat sina skulder i tid. Denna notering syns i 3 år för privatpersoner och 5 år hos företag. En betalningsanmärkning försvinner inte automatiskt när man betalat tillbaka skulden, även om man betalat tillbaka allt samma dag som man upptäckte missförhållandet. Det betyder att du inte kan bli av med en betalningsanmärkning innan de 3 åren passerat vilket är unikt för Sverige. I andra nordiska länder försvinner noteringen så fort skulden betalats tillbaka.

Istället gör man en individuell bedömning

Detta är orsaken till att många svenska långivare hellre gör en individuell bedömning än att avslå lånet direkt. Det kan mycket väl kan vara så att du är skuldfri idag med en i övrigt fläckfri kreditvärdighet - även om betalningsanmärkningen fortfarande syns i ditt kreditregister.

Långivarna brukar kalla sina individuella bedömningar för "Kvar att leva på-analys" (KALP) vilket innebär att man först ser om man har de ekonomiska förutsättningarna som krävs för att betala tillbaka lånet, att lånets lånebelopp + löptid matchar inkomsten. Därefter kollar man annat relevant, bl.a. hur gammal anmärkningen är m.m.

Öka chanserna att få ett lån - tänk på detta

De flesta långivare har som krav att betalningsanmärkningen inte får vara färsk, alltså att den inte har tillkommit de senaste 6 månaderna från ansökningstillfället. Dock kan man göra undantag från denna regel om du ansöker om ett samlingslån för att bli skuldfri, gärna med en medsökande. Ett annat sätt att hitta alla lån du är godkänd för är att använda en låneförmedlare som accepterar betalningsanmärkningar. De som godkänt flest ansökningar enligt vår statistik är Sambla , Klara Lån och Advisa (lätt att hitta lån).

Läs mer i respektive recension om hur den specifika långivaren ser på betalningsanmärkningar, eller peka över -symbolen till höger om 'Betalningsanm. OK.'.

Om man har betalningsanmärkningar, måste kreditgivaren då använda UC?

Långivare baserar generellt hellre sitt beslut på den framtida återbetalningsförmågan, så om årslönen matchar lånebeloppet + löptiden, samtidigt som kreditbolaget tror att man har har en ärlig chans att betala av lånet (utan att få nya ekonomiska problem), så kommer man kunna få ett lån godkänt. 18 av 46 långivare som tillåter betalningsanmärkningar använder inte UC utan man inhämtar all kreditinformation från alternativa kreditupplysningsbolag som Bisnode Kredit eller Creditsafe.

Utlåningsföretaget måste därmed inte använda Upplysningscentralen (UC).

Påverkar valet av kreditupplysningsbolag mina chanser att få ett lån?

Många tror att det är större chans att få låna pengar om kreditgivaren inte använder UC, men detta är inte sant. Valet av kreditupplysningsbolag har ingen direkt påverkan på man blir godkänd för ett lån utan betalningsanmärkningen syns fortfarande oavsett om långivaren använder UC eller inte. Dina betalningsanmärkningar syns i minst 3 år framöver, oberoende av vilket kreditupplysningsbolag långivaren använder.

Skuldsaneringslån när du både har KFM-skulder och betalningsanmärkningar

Har man ett aktivt skuldsaldo hos Kronofogden utöver betalningsanmärkningarna så kan man inte längre ta ett sedvanligt blancolån utan här ska man i första hand vända sig till en aktör med skuldfinansieringslån. Ett exempel är Svea Ekonomi som via sitt lån för skuldsanering även ger professionell rådgivning hela vägen tills man blir skuldfri. Saneringslån blir allt vanligare bland svenska långivare och är den mest rekommenderade lösningen för dig som vill bli av med alla kronofogdeskulder.

Utöver skuldsaneringslån, så kan man även via pantlån betala av sina KFM-skulder. Pantlånet kräver säkerhet i form av ett föremål, men tar ingen kreditupplysning alls och tar inte hänsyn till skuldens natur eller antalet betalningsanmärkningar. Läs mer om skuldlån i vår stora guide eller gör en skuldupplysning här.

Låna med aktiv skuld

Hur kreditupplysningar påverkar kreditvärdigheten

När man signerar lånet så godkänner man att långivaren får tillgång till det underlag denne behöver för att kunna ingå ett avtal, i detta räknas en sedvanlig kreditupplysning in. Man vänder sig till UC, Bisnode, Creditsafe eller något annat upplysningsbolag som i sin tur hämtar information från Skatteverket (årsinkomst, civilstånd, folkbokföringsadress m.m.), Kronofogden (skulder, betalningsanmärkningar m.m.) samt andra statliga förvaltningsmyndigheter.

För många förfrågningar kan leda till ännu sämre kreditvärdighet

Man vill generellt inte ha många förfrågningar hos UC eftersom de svenska storbankerna SEB, Handelsbanken, Nordea m.fl. äger det tillsammans och använder det som sitt primära kreditupplysningsbolag. För många förfrågningar kan i värsta fall leda till att det nya bolånet avslås. Vid dessa situationer kan ett lån utan UC vara det bästa alternativet** som snabbast lånar ut pengarna du behöver trots många förfrågningar och eventuella betalningsanmärkningar.

Med det sagt, är det inte heller till ens fördel att ha många förfrågningar hos Creditsafe eller Bisnode då det också kan leda till att nästa snabblån avslås, men det kanske inte får samma konsekvenser som om huslånet eller billånet avslås. En kreditupplysning syns i 1 år.

Lån med många förfrågningar

**Utan att belasta kreditvärdigheten ytterligare.

En del lån du ser här är högkostnadskrediter. Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning och ytterligare skuldsättning. För rådgivning och stöd så kan du vända dig till budget- och skuldrådgivningen (öppnas i ny flik) i din kommun.

Frågor & svar (snabbfaq)