Lån för studenter, inkl. studielån till utbildningar

Om man är student och fyllt 18 år så får man automatiskt tillgång till CSN-bidrag enligt lag och kan parallellt med bidraget ansöka om ett CSN-lån, även kallat studielån vilket idag är den vanligaste inkomstkällan för studenter. Pengarna ska räcka till allt från räkningar och hyra till mat, försäkringar och transportkostnader, precis som vilken annan människa som helst.

Skillnaden är bara att man också har andra kostnader utöver de studierelaterade utgifterna, så som kurslitteratur, busskort m.m. som behövs för att klara studentlivet - och ibland räcker inte pengarna till, vilket gör att man som student kan behöva ett studentlån vid såväl oväntade som väntade händelser. Här listar vi alla alternativ för dig som behöver låna pengar när du studerar, oavsett ekonomisk situation.

Låna som student utan extraarbete eller deklarerad inkomst

Det vanligaste är att man är student utan deklarerad inkomst (från arbete) eller extraarbete vid sidan av studierna. Långivarna Profilkredit och Credway (kreditlån), inklusive systervarumärkena Easycredit och Credigo kräver ingen deklarerad årsinkomst och heller inget extraarbete vid sidan av studierna. Det enda kravet är att man har en inkomst, och med inkomst så menar man studiestöd och/eller studielån.

Här listar vi alla studentlån och andra passande lån för studenter. Långivarna har både snabb-/smslån och kontokrediter för dig som studerar idag, de flesta betalas ut direkt och är utan UC. Låneförmedlare har privatlån som används för utbildningar som inte är CSN-berättigade (läs mer nedan).

Sammanfattning för den här kategorin

Filtrera lån

1,000 kr 600,000 kr

Inga lån matchade dina kriterier

Testa att filtrera igen med andra kriterier, eller prova att öka/sänka lånebeloppet.

En del lån du ser här är högkostnadskrediter. Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning och ytterligare skuldsättning. För rådgivning och stöd så kan du vända dig till budget- och skuldrådgivningen (öppnas i ny flik) i din kommun.

Lån för studerande som har en (deklarerad) inkomst från arbete

För att en långivare ska känna sig säker i att du verkligen kan återbetala lånet parallellt med CSN-lånet så är det viktigt att detta går att bevisa m.h.a. en (1) registrerad inkomstdeklaration (hos Skatteverket). Detta innebär att du måste ha arbetat en viss period föregående år och deklarerat inkomsten från extraarbetet som sedan syns vid en kreditupplysning hos UC (Sveriges mest använda kreditupplysningsbolag), Bisnode Kredit eller Creditsafe.

I dagsläget finns det flera långivare, bl.a. Ferratum och Viaconto med små lån (kontokrediter) som har studentlån, men kräver en deklarerad inkomst från föregående år. Se exakta inkomstkrav tillsammans med övriga grundkrav i respektive recension.

Studentlån hos SEB (rak amortering eller annuitet)

Den enda banken som marknadsför sina lån specifikt för studenter, utan krav på inkomst/extraarbete, är SEB. Kravet SEB har är att man är student (är inskriven i en skola och har registreringsintyg) och kan bevisa att man har regelbunden inkomst från CSN (Centrala Studiestödsnämnden). Lånebelopp upp till 25.000 kr utan krav på säkerhet med en ränta på f.n. 6,75% (CSN-lånet har en räntesats mellan 0,3-0,4%), inga andra utgifter (uppläggningsavgift/aviavgift).

Studielån för utbildningar som inte är CSN-berättigade

Låneförmedlaren Consector specialiserar sig på att hitta den lägsta räntan på studielån som kan finansiera hela/delar av din utbildning som inte är berättigad CSN-lån. Här kan en medsökande (make/maka/sambo) ge ännu lägre ränta och bättre villkor. Du behöver ha en deklarerad inkomst om minst 110.000 kr/år och rekommenderas främst för dig som inte kan ta annuitetslån hos CSN och behöver finansiera din utbildning och övriga utgifter med ett privatlån.

Consectors studielån har en ränta från 2,9% och använder UC.

Tänk på detta innan du lånar pengar för studier

Innan man skickar in sin ansökan så är det viktigt att man har vissa saker i åtanke, bland annat:

Frågor och svar (snabbfaq)