Bolån och bra kontantinsatslån till drömbostaden

Går du i tankarna om att köpa en egen bostad för första gången, uppgradera till något större eller sänka din befintliga bolåneränta?

I dagsläget finns flera långivare som lånar ut pengar till privatpersoner som vill teckna ett bostadslån, omförhandla ett befintligt lån eller låna pengar till kontantinsatsen (hela topplånet eller med en belåningsgrad upp till 95%). Idag kan man låna upp till 600.000 kr till kontantinsatsen och 10 MKR till bostaden, eller 85% av marknadsvärdet direkt via BankID (läs mer nedan).

Om man är ute efter en extra låg ränta så är det starkt rekommenderat att ansöka om ett topp- eller bottenlån via en låneförmedlare eftersom de är specialiserade på att hitta flera alternativ med varierande räntor och villkor. Med en medsökande (make/maka/sambo) får du dessutom ännu lägre ränta och mer pengar över till annat, som att renovera.

Rekommenderade långivare med extra bra kundbetyg hos bl.a. TrustPilot är Consector (lägst ränta på bolån från 1,09%), Advisa samt MittBolån (både bo- och kontantinsatslån). Samtliga aktörer har en snarlik ränta, men endast 4 marknadsför renodlade bolån - SBAB, Skandiabanken, Bluestep och Nordax.

Sammanfattning för den här kategorin

Filtrera lån

5,000 kr 10,000,000 kr

Inga lån matchade dina kriterier

Testa att filtrera igen med andra kriterier, eller prova att öka/sänka lånebeloppet.

Går det att låna pengar enbart till kontantinsatsen?

Det går alldeles utmärkt att ta ett lån och finansiera delar av kontantinsatsen, upp till 95% av beloppet, men det är fortfarande starkt rekommenderat att spara ihop till kontantinsatsen och därefter söka bolån, främst för att undvika många parallella lån med varandra. Men, ibland har man helt enkelt inte tiden som krävs, speciellt om det tilltänkta drömhuset nyligen kom ut på marknaden och budgivningen pågår - då kan ett lån till kontantinsatsen vara det bästa alternativet som snabbast säkrar bostadsköpet.

Ett kontantinsatslån är synonymt med blancolån eftersom det inte kräver säkerhet, i motsats till ett bolån (som kräver en bostad som säkerhet).

Medsökande ger automatiskt bättre villkor för förstagångsköpare

Ett bra tips som främst gäller förstagångsköpare, oftast studenter/nyexaminerade unga vuxna, är att spara till kontantinsatsen och därefter teckna ett separat bolån med medlåntagare (make/maka/sambo/förälder/förmyndare) för att både sänka bolåneräntan samt öka chanserna att få låna pengar.

En medsökande gör banken tryggare i att lånet verkligen kommer betalas tillbaka, och ger därför automatiskt bättre villkor och lägre ränta.

Topplån eller bottenlån - vad är skillnaden?

Ett topplån är ett annat namn för ett kontantinsatslån, som egentligen är ett privatlån utan säkerhet och används för att bevisa för banken att man har finanserna som krävs för att kunna få ett bottenlån. Bottenlånet har generellt bostaden som säkerhet och ges av banker som SBAB och Skandiabanken. MittBolån är en låneförmedlare från Compricer specialiserad på låntagare som söker topplån och bottenlån samtidigt.

Bostadslån med låg ränta trots betalningsanmärkningar

Om man har en betalningsanmärkning så går det i dagsläget inte att få ett bolån hos den vanliga banken, utan här måste man istället vända sig till en långivare som ser bortom betalningsanmärkningarna och gör en individuell bedömning istället. Här ser du en komplett lista med alla kreditgivare som godtar betalningsanmärkningar och kommer med överkomliga räntor, som mest 600.000 kr. Peka över -symbolen till höger om 'Betalningsanm. Ok' för exakta villkor.

En medlåntagare ger bättre villkor och ökar chanserna att få ett lån om man har många betalningsanmärkningar.

Bostaden som säkerhet vid skuldsaldo hos Kronofogden

Om man har en aktiv skuld hos Kronofogden så kan man genom Marginalen Bank använda bostaden som säkerhet för att få lån till att betala av kronofogdeskuld(en/er). Du kan antingen använda den befintliga bostaden du redan äger (som villa eller obelånad bostadsrätt), eller den nya bostaden du tänkt köpa som säkerhet, dvs. garant att lånet blir återbetalt.

De generella kraven på dig som låntagare är att du har en deklarerad årsinkomst och skött din ekonomi i övrigt tillsammans med regelbunden inkomst. Samtliga långivare gör en sedvanlig kreditupplysning hos UC (standard kreditupplysningsbolag för alla bostadslån).

Snabb ansökningsprocess med BankID

Med BankID går det genast mycket snabbare att göra en ansökan och ger både långivaren som dig som kund en extra säkerhet - långivaren kan snabbt identifiera dig, samtidigt som du får beskedet på bara några minuter. Om du använder en låneförmedlare så tilldelas du först alla lånelöften och blir därefter uppringd av en rådgivare för att hitta bäst lån.

Godkänn lånet genom att signera med BankID - klart.