Smslån och smålån direkt (med BankID/Mobilt BankID)

Ett smslån rekommenderas för dig som under en kortare period behöver låna en mindre summa pengar ganska omgående, med fördel utan kreditupplysning hos UC för att inte belasta den nuvarande kreditvärdigheten, istället använder man Bisnode Kredit eller Creditsafe. Betalningsanmärkningar, en lågt deklarerad inkomst eller tidigare arbetslöshet är oftast inget hinder så länge man har en välskött ekonomi i övrigt (läs mer nedan).

Ansök under öppettiderna - få pengarna till kontot samma dag

Tidpunkten pengarna anländer till ditt bankkonto beror på vilken tid på dygnet du signerar låneansökan. De flesta långivare betalar ut pengarna direkt (om ni har samma bank) eller senare under dagen vid godkänd ansökan före kl. 13:30, andra gör utbetalningar dygnet runt (24/7). Nordea är den bank med flest anslutna långivare, bl.a. Frogtail och Monetti . Handelsbanken har näst flest anslutna SMS-låneaktörer, bl.a. Risicum och Mobillån .

Här listar vi marknadens bästa smslån och billigaste smålån, inklusive högkostnadskrediter med löptider från 7 dagar - 5 år där besked och utbetalning samma dag prioriteras. Du får snabbt en överblick över alla mobillån på 1000 kr - 50.000 kr, som mest 80.000 kr utan UC kontroll, inklusive alla nya aktörer inom smslån 2019.

Lån med Bisnode Lån med Creditsafe

Sammanfattning för den här kategorin

Filtrera lån

1,000 kr 80,000 kr

Inga lån matchade dina kriterier

Testa att filtrera igen med andra kriterier, eller prova att öka/sänka lånebeloppet.

Hur snabbt kan ett smslån betalas ut?

En långivare vet att när man ansöker om ett sms-lån så vill man dessutom ha pengarna utbetalda direkt, och därför satsar fler och fler långivare på att ansluta sig till så många banker de bara kan för att kunna garantera direktutbetalning till Sveriges vanligaste banker som Swedbank, SEB, Handelsbanken, Nordea och Danske Bank.

För att pengarna ska komma till ditt bankkonto samma dag, även sena kvällar och helger (beroende på långivare) så behöver man signera lånet med BankID och vara ansluten till samma bank som långivaren ifråga. Peka över Direktutbetalning för att se öppettider (handläggningstider) och anslutna banker.

Högsta (och lägsta) lånebeloppet för ett smslån

I dagsläget är 1000 kr det lägsta lånebeloppet som går att ansöka om. 50.000 kr är det högsta lånebeloppet under korta löptider från 7 dagar, som längst ~5 år med chans till förlängning. Här förekommer också ett (1) lån på något högre belopp, 80.000 kr som tillfaller kategorin smslån hos Untie eftersom de varken kräver UC eller säkerhet. Detta lån påverkar därmed inte påverkar den framtida kreditvärdigheten.

Istället för effektiv ränta som vanligtvis brukar bli väldigt hög, så marknadsför sig sms-låneaktörerna med att man delbetalar lånet via separata fakturor och presenterar därför månadskostnad samt antalet fakturor man förväntas få i samband med låneansökan. De flesta skickar fakturorna digitalt via e-post.

'Kvar att leva på'-analys och individuell bedömning

Många långivare gör en s.k. 'Kvar att leva på-kalkyl' för att avgöra sannolikheten att smslånet betalas tillbaka i tid, vilket kan vara fördelaktigt om man saknar fast anställning eller har en lågt deklarerad inkomst. Några aktörer som gör individuella bedömningar och inte har några särskilda inkomstkrav är Vivus , Profilkredit och ViaConto . Du behöver uppfylla övriga grundkrav.

För att ett smslån ska kunna godkännas så är kravet att det signeras med BankID, Instantor® eller någon annan typ av e-legitimation samt att man har ett svenskt mobiltelefonnummer kopplat till personuppgifterna i folkbokföringen för säkrare identifiering (exempelvis genom ett registrerat mobilabonnemang i ditt namn).

Ska man ansöka om smslån när man har betalningsanmärkningar?

De flesta sms-låneaktörer godkänner betalningsanmärkningar, i vår lista ovan tillåter 23 av 44 smslån en eller flera betalningsanmärkningar, 16 av dessa använder inte UC. De flesta kreditgivare gör en individuell bedömning och tittar framförallt på på betalningsanmärkningens ålder, hur den uppkom och hur många anmärkningar som registrerats som de sedan baserar sitt beslut på. Om allt ser bra ut och du samtidigt uppfyller långivarens övriga grundkrav, så kommer smslånet godkännas.

Däremot är det inte rekommenderat att ansöka om man inte är säker på att man kommer kunna betala tillbaka det eftersom det ökar risken för nya betalningsanmärkningar.

Peka över -symbolen till höger om "Betalningsanm. OK" i tabellen för att få en snabböversikt på långivarens policy kring hur och i vilka omständigheter de accepterar anmärkningar. Här ser du hur många betalningsanmärkningar som tillåts samt eventuella ändringar i grundkraven, så som högre inkomstkrav eller ändrat max-belopp.

En kort återbetalningstid gör räntekostnaden högre

Historiskt sätt så har smslån alltid haft väldigt höga räntor, främst den effektiva räntan. Detta eftersom traditionella smslån generellt har en kortare löptid medan ett motsvarande privatlån oftast har väldigt långa löptider, upp till 15 år. Ett smslån ska därför endast övervägas om man snabbt behöver ett extrapengar under ett par veckor eller månader, och som man tänkt betala tillbaka inom kort.

Det finns skillnader mellan smslån och snabblån

Smslån är den enda låneformen som går att ansöka om via SMS. Det går snabbt, är enkelt och betalas oftast ut efter någon minut. Smslån är synonymt med snabblån, men det finns fortfarande en del väsentliga skillnader mellan SMS-lån och snabblån. De största är:

Korttidslån utan ränta i 14, 24 eller 30 dagar

Ett tips om man är ute efter ett korttidslån på 14, 24 eller 30 dagar är att se om det finns ett räntefritt alternativ, annars är grundregeln att räntan alltid blir högre desto kortare löptid man tar. Den dyraste effektiva räntan har ViaConto i skrivande stund och landar på 9308,1%, men den nominella räntan blir aldrig högre än 39.5%. Orsaken till det är att Regeringen införde nya räntelagar september 2018.

30% av samtliga räntekostnader är avdragsgilla i skattedeklarationen, detta sköts automatiskt i Skatteverkets system.

En del lån du ser här är högkostnadskrediter. Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning och ytterligare skuldsättning. För rådgivning och stöd så kan du vända dig till budget- och skuldrådgivningen (öppnas i ny flik) i din kommun.