Lån med Creditsafe, en kreditupplysning som inte syns hos UC

Fler och fler långivare avstår kreditupplysningen hos UC och vänder sig till alternativa kreditupplysningsbolag istället, och ett av de vanligaste är Creditsafe. Creditsafe har funnits i över ett decennium och är ett väletablerat och betrott kreditserviceföretag med många anslutna långivare och kreditinstitut. I dagsläget finns det 14 st. smslån, privatlån och kontokrediter, 3 st. företagslån samt en (1) låneförmedlare med snabblån att ansöka om via Creditsafe. Så fort det dyker upp nya lån så kommer de direkt listas här.

Kreditgivningsregler: Svenska långivare är skyldiga enligt lag att utföra en kreditupplysning, men vilket kreditupplysningsbolag man måste använda är inte specificerat. Detta är en av anledningarna till att många långivare valt att använda sig av andra upplysningsbolag som Bisnode, Creditsafe och Decidas för att inhämta den senaste kreditinformationen om låntagaren (läs mer nedan).

När du ansöker om ett lån med Creditsafe så syns inte kreditupplysningen i ditt kreditregister hos UC, och du behåller din ursprungliga kreditvärdighet. I vår uppdaterade lista ser du direkt vilka långivare och låneförmedlare som använder Creditsafe, om de tillåter betalningsanmärkningar, max-/minimum belopp m.m.

Sammanfattning för den här kategorin

Filtrera lån

1,000 kr 2,000,000 kr

Inga lån matchade dina kriterier

Testa att filtrera igen med andra kriterier, eller prova att öka/sänka lånebeloppet.

En del lån du ser här är högkostnadskrediter. Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning och ytterligare skuldsättning. För rådgivning och stöd så kan du vända dig till budget- och skuldrådgivningen (öppnas i ny flik) i din kommun.

Fördelar med att använda Creditsafe

De flesta låneansökningar sker idag på nätet med BankID, främst mindre lån utan säkerhet på belopp om 1.000 kr - 50.000 kr. Vid dessa tillfällen vill man inte ha en ny kreditupplysning hos UC eftersom det kan påverka chanserna att få ett större banklån i framtiden, som ett bolån eller billån. Banker lånar hellre ut större summor till personer med få förfrågningar hos UC, och då är det mer fördelaktigt att låna pengar med Creditsafe där kreditupplysningen inte registreras (hos UC).

Det högsta lånebeloppet är 45.000 kr för ett snabblån, för företag uppgår det till 2 MKR.

Företagslån med Creditsafe

En av anledningarna till att man söker ett företagslån utan UC och vill använda ett alternativt kreditupplysningsbolag som Creditsafe är för att inte belasta den nuvarande kreditvärdigheten negativt. Detta gäller både företaget i sig och bolagsägarna. Företagslån utan UC efterfrågas av fler och fler låntagare, vilket gör att det i dagsläget finns flera lån för företag att ansöka om via Creditsafe.

I listan ovan ser du alla företagslån med Creditsafe 2019.

Denna information hämtar Creditsafe om dig vid en kreditupplysning

Creditsafe hämtar i första hand data från källor som Skatteverket, Kronofogden, SPAR (Statens personadressregister), Bolagsverket, Lantmäteriet, tingsrätter, Statistiska centralbyrån (SCB) m.fl., alltid i realtid så beställaren får den senast informationen för att kunna ta ett välgrundat beslut.

Personuppgifter

Här inhämtas bl.a. personuppgifter som ditt fullständiga namn, personnummer och de 3 årens senaste folkbokföringsadresser, inklusive kommun/län. Till detta hämtar man också civilstånd (gift/ogift/skild), om man är satt under förvaltarskap samt om det finns andra boende i hushållet.

Kredithistorik de senaste 3 åren

Utöver detta inhämtas information om din ekonomi och kreditstatus för de tre (3) senaste åren. Detta behövs för att kreditgivaren ska kunna se att du har en bra återbetalningsförmåga i samband med ansökan. Desto kortare löptid lånet du ansöker om har, desto mindre betydelse får den tidigare deklarerade inkomsten vilket också är orsaken till att många sms-långivare använder sig av upplysningsbolag som Creditsafe.

Skuldstatus och betalningsanmärkningar

Betalningsanmärkningar, aktiva skulder och eventuella utmätningsförsök inhämtas från de senaste tre (3) åren, både för privatpersoner och företag. Om man har har/har haft ett skuldsaldo hos Kronofogden (som lett till en betalningsanmärkning) så kommer det också synas (max 3 år bakåt), och/eller är under tidigare/pågående skuldsanering (via kommunen).

Hur man kalkylerar kreditscoringen

Kreditscoring/rating landar på en skala mellan 0-100 där 100 är bäst (låg/medium/hög/mycket hög) och specificerar din totala kreditvärdighet. Baserat på inkomster/utgifter och ekonomiska historia så ändras denna scoring i realtid.