Låna pengar utan UC kreditupplysning (med BankID)

Att låna pengar utan kreditupplysning hos UC är fördelaktigt för dig som inte vill att lånet ska registreras i UC:s register, framförallt eftersom många förfrågningar påverkar kreditvärdigheten negativt. I dagsläget finns det flera alternativa kreditupplysningsföretag till Upplysningscentralen (UC) som ger ut kreditinformation, bl.a. Bisnode och Creditsafe som går fler och fler långivare över till och använder sig av vilket gör att det ofta tillkommer nya lån utan kreditupplysning hos UC.

Hur mycket kan man låna som mest utan UC kontroll?

De flesta långivare lånar ut mellan 1.000 kr - 25.000 kr medan andra, som Risicum sticker ut från mängden och lånar ut upp till 50.000 kr utan UC kontroll. Untie är ensamma om att låna ut 80.000 kr utan UC. Sefina lånar ut som mest, 1 MKR, men specialiserar sig enbart på pantlån. Idag är smslån, snabblån, kontokrediter och företagslån de vanligaste låneformerna som inte kräver en UC upplysning och kan godkännas trots att man har många förfrågningar i UC:s register.

Här ser du en komplett lista med alla långivare som använder ett annat bolag för kreditupplysningar än UC. Samtliga långivare är skyldiga enligt lag att ta en kreditupplysning, men det är vilket kreditupplysningsbolag långivaren använder sig av som spelar roll. De vanligaste är Bisnode, Creditsafe, Decidas, Sergel och Syna.

Lån med Bisnode Lån med Creditsafe

Sammanfattning för den här kategorin

Filtrera lån

1,000 kr 1,000,000 kr

Inga lån matchade dina kriterier

Testa att filtrera igen med andra kriterier, eller prova att öka/sänka lånebeloppet.

Hur fungerar hela kreditupplysningsprocessen?

När kreditinformationen inhämtas från ett alternativt kreditupplysningsbolag så får långivaren ta del av all nödvändig kreditinformation som de kan behöva innan de tar ett preliminärt beslut så som deklarerad inkomst, skuldsaldo, andra pågående lån och civilstånd, precis som UC. Den mest signifikanta skillnaden är att lånet inte påverkar din kreditvärdighet hos UC, vilket innebär att framtida låneansökningar inte kan avslås enbart p.g.a. många UC-förfrågningar.

Pantlån är den enda lånetypen som inte kräver en kreditförfrågan hos något kreditupplysningsbolag alls.

Denna information hämtar kreditupplysningsbolaget om dig

Det finns två typer av kreditupplysningar - mikroupplysning och personupplysning. Mikroupplysning är den vanligaste typen av kreditupplysning och visar information som personuppgifter, inkomstuppgifter, fastighetsinnehav samt uppgifter om betalningsanmärkningar och skuldsaldo. Mikroupplysningen används oftast vid smslån och snabblån, medan personupplysningen främst används vid större lån. Personupplysningen innehåller (utöver det mikroupplysningen visar) även information om äktenskapsförord, fastighetsinnehav, tidigare förfrågningar samt om man någon gång haft en skuldsanering. Dessa uppgifter vägs sedan ihop och skapar ett kreditbetyg som sedan används av lån-/kreditgivaren för att göra en bedömning.

Hur länge syns en kreditförfrågan?

Observera att ett lån alltid syns oavsett val av kreditupplysningsbolag hos det specifika upplysningsföretaget i 12 månader, och det är ingen skillnad på om det är en kontokredit, SMS-lån eller kreditkort. Om det sker flera kreditupplysningar på dig på kort tid kan det påverka din UC-score negativt.

Orsaken till att man går över till alternativa kreditupplysningar är för att det ökar chanserna för låntagaren att få lånet godkänt eftersom kreditgivaren inte ser antalet UC-förfrågningar som en belastning, samtidigt som det ger ett komplett underlag inför en kreditbedömning.

Om långivaren inte använder UC, ökar det mina chanser att låna trots betalningsanmärkning?

De flesta kreditgivare lånar ut pengar till personer med betalningsanmärkningar, oavsett om de tar UC eller inte. Valet av kreditupplysningsbolag har därmed ingen påverkan på om lånet kan godkännas eftersom lånesumman är så låg i relation mot inkomsten man förväntas ha - och borde därför kunna betala tillbaka lånet utan problem.

Tillsammans med individuell bedömning så kan långivare låna ut till den som både önskar låna pengar utan UC och trots betalningsanmärkningar.

Lån med betalningsanmärkning

Hur snabbt kan ett lån betalas ut?

Det är ingen skillnad mellan hur snabbt ett lån utan UC eller med UC betalas ut, det är upp till långivaren och vilken bank den är ansluten till. Om ni har samma bank så betalas det generellt ut samma dag under öppettiderna via banköverföring (insättning direkt på kontot). Om du ansökt om en kontokredit så behöver du begära uttag för att få pengarna insatta till ditt konto. Signering sker alltid med legitimation som BankID, Instantor®, Trustly eller Telia (e-legitimation).

De flesta lån betalas också ut på lördagar - söndagar, högtider samt röda dagar. Idag finns det flera olika helglån utan UC att ansöka om, upp till 50.000 kr.

Hitta det billigaste lånet utan UC - använd en låneförmedlare

En låneförmedlare är en service som snabbt hittar alla de lån man är godkänd för. Eftersom de finns ett trettiotal lån utan UC kontroll så kan det vara värt att använda en låneförmedlare som visar alla de långivare som är villiga att låna ut pengar till dig via ett specifikt kreditupplysningsbolag. Eftersom långivarna tvingas tävla om kunderna så blir räntan väldigt konkurrenskraftig, och man kan därmed komma billigare undan.

I skrivande stund finns det endast en låneförmedlare som tar sin kreditupplysning hos Bisnode och Creditsafe istället för UC, Klara Lån.

Långivare utan UC med hög godkännandegrad

Det är lättast att få lån hos sms-långivare samt aktörer med kreditlån eftersom de i första hand gör individuella bedömningar, samtidigt som de har lägre krav på UC scoring. Du kan läsa mer om aktörens kreditscoring/rating i recensionerna. De snabbaste långivarna med flest godkända ansökningar (enligt vår statistik) är Frogtail (smslån), Ferratum (kontokredit) och Mobillån (både snabb-/kreditlån).

En del lån du ser här är högkostnadskrediter. Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning och ytterligare skuldsättning. För rådgivning och stöd så kan du vända dig till budget- och skuldrådgivningen (öppnas i ny flik) i din kommun.