Låneförmedlare: Hittar samma lån, men med lägre ränta och bättre villkor

En låneförmedlare är det bästa alternativet för dig som vill undersöka chanserna att sänka dina räntekostnader och få ännu bättre villkor genom att låta en mängd långivare konkurrera om att få låna ut pengar till dig. Här listar vi alla låneförmedlare specialiserade på att hitta den lägsta räntan på privatlån, samlingslån, billån, företagslån och hus-/kontantinsatslån, men kan också med fördel assistera vid omförhandling av ett pågående lån.

Rankning av populära låneförmedlare 2019

Idag har Sambla bäst genomsnittsbetyg hos Trustpilot baserat på 3500+ kundomdömen (4.8/5 i TrustScore). Tätt därefter kommer Advisa med något färre omdömen men samma TrustScore (4.8/5 av 950+ omdömen). Båda har 35 st. anslutna långivare. Klara Lån är ensamma om att inte använda UC.

Här listar vi alla svenska låneförmedlare och deras egenskaper. Om lånemäklaren använder UC så är max-lånebeloppet 600.000 kr, annars 20.000 kr utan UC. Samtliga aktörer förmedlar lån utan säkerhet, ibland trots betalningsanmärkningar. Ett lånelöfte är aldrig bindande (läs mer nedan).

Sammanfattning för den här kategorin

Filtrera lån

1,000 kr 5,000,000 kr

Inga lån matchade dina kriterier

Testa att filtrera igen med andra kriterier, eller prova att öka/sänka lånebeloppet.

Hur kan en låneförmedlare ge upp till 35 låneförslag med en enda kreditupplysning?

När en låneförmedlare beställer en kreditupplysning i ditt namn så får de tillgång till relevant information kring din ekonomiska och personliga förutsättningar, som deklarerad inkomst, andra pågående lån och civiltillstånd. Denna information blir samtidigt tillgänglig för alla förmedlarens sammankopplade banker under en begränsad tid, normalt 30 dagar, utan att en ny kreditupplysning behöver registreras.

Du kan skicka in din ansökan dygnet runt, men under tiden kreditupplysningen är giltig så får du flera omfrågekopior skickade till dig. En omfrågekopia innebär att en viss långivare tittat på din låneansökan, inte att en ny kreditupplysning utförts. Endast låneförmedlarens anslutna kreditgivare kan ta del av din kreditinformation.

Steg för steg-process: Guide & snabbfakta

Generell steg för steg-process från ansökan/lånelöften till utbetalning som de flesta låneförmedlare tillämpar för smidig ansökan som bara tar några minuter att slutföra. Såhär går det till:

Steg 1. Låneansökan och kreditupplysning

Först anger man önskat lånebelopp och löptid, samtid syfte med lånet. Här ombeds man också ange grundläggande personuppgifter som namn, telefonnummer och e-post, därefter godkänner man villkoren. Innan man kommer till steg 2 så legitimerar man sig med e-legitimation (BankID), då sker också kreditupplysningen (via UC, Bisnode Kredit eller Creditsafe).

Steg 2. Motta lånelöften

Låneförmedlaren ber alla deras anslutna banker att ta en titt på önskat belopp/löptid tillsammans med kreditupplysningen vilket utgör grunden till vilken ränta man får. När banken beslutat sig för att de låna ut pengar till dig, så skickar de sitt lånelöfte direkt till din e-post en efter en. Behöver du personlig rådgivning så ringer en handläggare upp och presenterar alla lånelöften på samma gång, därefter går ni tillsammans igenom alla villkor och räntor.

Steg 3. Bekräfta lånet (signera skuldebrevet fysiskt eller via BankID)

Ett lånelöften gäller i 30 dagar från att den skickats till dig. Oftast tar det 24 timmar, men kan ta upp till 5 dagar beroende på förmedlare. Ibland kanske man inte hittar ett bra lån och då kan man ångra sig (eftersom ett lånelöfte aldrig är bindande), annars bekräftar man vilket lån man vill ha via BankID eller fysiskt signerat skuldebrev.

4. Utbetalning

Pengarna betalas ut och bör finnas på ditt konto inom 1-5 dagar, men hur snabbt det går beror på vilken bank långivaren du valt är ansluten till, inte låneförmedlaren.

En förälder, make/maka eller vän som går i borgen ökar chanserna till bättre lån

Genom att ansöka om ett lån med en medlåntagare så har du stor chans att påverka lånevillkoren. Exempelvis kan du få avsevärt bättre ränta, bli godkänd för ett högre lånebelopp samt få lån trots att du personligen dras med många förfrågningar hos UC eller betalningsanmärkningar. I respektive recension kan du läsa mer om låneförmedlaren godtar medsökande och hur det påverkar lånevillkoren.

Hur kan det vara gratis att använda en låneförmedlare?

En låneförmedlare får provision från kreditgivaren när en kund använder deras låneförmedlingsservice och bestämmer sig för att teckna ett lån. Låneförmedlaren får inte ersättning om kunden ångrar sig och avbryter ansökan. Detta innebär att det blir helt gratis för dig som kund eftersom provisionen kommer från kreditgivaren, inte kunden.

Bäst låneförmedlare? Parametrar att kasta ett extra öga på

I och med att det endast finns ett begränsat antal långivare som ens vill vara anslutna till en låneförmedlare så ska man först titta på 3 olika parametrar för att enklare hitta det bäst lämpade alternativet - omdömen från andra kunder, specialistområde (privatlån, bolån etc.) samt antalet anslutna kreditgivare.

Desto fler anslutna aktörer en låneförmedlare har, desto enklare blir det att få konkurrenskraftiga lånelöften och därmed hitta det billigaste lånet.

Fördelar/nackdelar och snabbfakta