Skaffa BankID e-legitimation för snabbare verifiering

Med e-legitimation kan man snabbt via mobil/dator/bankdosa verifiera och bekräfta att man verkligen är den person man utger sig för att varam vilket är väldigt smidigt när man ska betala eller överföra pengar med Swish, logga in på olika hemsidor eller ansöka om ett lån online. I dagsläget finns det tre (3) olika BankID e-legitimation som man kan hämta helt gratis via den egna internetbanken: BankID på kort (via bankdosan), BankID på fil (via datorn) och Mobilt BankID (via mobilen).

I grunden uppfyller de tre metoderna samma funktion, att kunna legitimera sig på nätet utan att fysisk uppvisa en legitimation, men den största skillnaden är vilken typ av enhet man använder legitimationen på. BankID ersätter pass, legitimation eller andra fysiska legitimationshandlingar som körkort. Idag har alla banker (SEB, Handelsbanken, Nordea, Swedbank m.fl.) någon form av e-legitimation som alternativ via internetbanken.

Samtliga långivare använder BankID, samt BankID via Trustly och Instantor, några få använder Telia e-legitimation. Skatteverket godkänner AB Svenska Pass och BankID.

Mobilt BankID

BankID på mobilen.

Mobilt BankID är den mest använda verifieringslösningen och är perfekt för dig som använder din mobil mycket och oftast har den i närheten. Det är även den mest rekommenderade metoden och går snabbt att skaffa via din bank eller internetbank. En digital legitimation via Mobilt BankID skaffar man i 4 enkla steg:

1. Hämta BankID säkerhetsapp från App Store, Google Play eller Windows Store.
2. Logga in på din bank med din dosa som du fick när du blev kund.
3. Gå till menyvalet ‘Skaffa BankID’, där beställer du ditt BankID och signerar med din dosa.
4. En kod skickas till dig, så kallad ‘aktiveringskod’.
5. Ange denna aktiveringskod första gången du loggar in på BankID säkerhetsapp.
6. Klart – nu kan du verifiera dig med Mobilt BankID.

Testa att din nya BankID fungerar på test.bankid.com

BankID på dator/fil

BankID på fil kan man också installera på sin dator och uppfyller samma funktion som Mobilt BankID, skillnaden är bara att programmet installeras på datorn via en fil istället för en app i mobilen. BankID säkerhetsappen kallar detta för att ‘Beställa BankID på fil och kort’. Det är också enkelt att skaffa, se vår steg-för-steg guide:

1. Logga in på din internetbank.
2. Installera BankID säkerhetsapp enligt bankens instruktioner (ska vara i samma menyval som Mobilt BankID).
3. Verifiera dig med din bankdosa utfärdad av din bank.
4. Klart – nu kan du verifiera dig med e-legitimation på datorn.

Nästa gång du gör någonting som kräver digital verifiering online så öppnar du bara det nu installerade BankID-programmet och skriver in din kod – klart – nu har du legitimerat dig.

BankID på kort

BankID på kort.

Bank-ID på kort är också en bra lösning för dig som vill kunna legitimera dig online, men som kanske inte vill ha program och appar installerade. Istället får du ett fysiskt kort som ser ut som ett vanligt plastkort fast med BankID-loggan på, och du behöver beställa kortet samt vänta tills den dyker upp i brevlådan innan du kan använda den.

Observera att ibland så är BankID redan förberett i plastkortet som du får med för att logga in på internetbanken. Såhär gör du:

1. Logga in på din internetbank.
2. Installera BankID säkerhetsprogram enligt bankens instruktioner.
3. Installera kortläsaren i din dator och sätt in ditt BankID-kort i den (antingen det du fått hemskickat, eller den som kom med när du öppnade bankkontot).
4. Klart – nu kan du verifiera dig med BankID via internetdosan.

Användningsområden för BankID

Med BankID kan man bland annat logga in digitalt på Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten, UC, Kivra, Skatteverket (när det är dags att deklarera) och internetbanken, men man kan även med e-leg ansöka om CSN bidrag, göra flyttanmälan, utföra smidigare onlinebetalningar exempelvis via Klarna faktura m.m. Ett av de absolut vanligaste användningsområdena är att snabbare signera ett lån (alla våra långivare använder sig av digital legitimation av något slag).

Mer information finns på BankID’s officiella webbplats, support.bankid.com

Snabb FAQ:

 • Din personliga bank utfärdar e-legitimationen BankID, Sveriges mest använda elektroniska ID-handling
 • BankID giltighetstid varierar mellan 3 månader – 5 år, men detta varierar beroende på BankID-typ samt vilken bank som utfärdat e-ID
 • Det går inte att ha samma BankID på olika enheter
 • Hämta BankID och sätt igång direkt

  Klicka på länken till den bank du har bankkonto hos för att hämta och sätta igång med Bank-ID. Du kommer direkt till den mest relevanta sidan som öppnas i ny flik:

  Danske Bank
  Handelsbanken
  Ikano Bank
  Länsförsäkringar
  Nordea
  SEB
  Skandia
  Sparbanken Syd
  Swedbank

  Utföra betalningar med Swish, hur fungerar det?

  Se en snabb och förklarande video om BankID (02:04 min):

Frågor & svar

 • Vilka är de senaste långivarna 2018?

  2017 var året då över 12 långivare etablerade sig på den svenska marknaden och det finns ingenting som säger att den är är påväg att mattas av, snarare tvärtom - trots nya regler för räntetak på 40%. Förutom nya långivare har det även tillkommit nya varumärken och låneformer, som pantlån.

  Ute efter alla nya lån? Kolla in vår uppdaterade lista.

 • Kan man låna med betalningsanmärkning(ar)?

  Det går att hitta långivare som lånar ut pengar trots att man har betalningsanmärkningar, upp till 500.000 kr. Nackdelen är att räntan kan bli högre eftersom kreditgivaren tar en större risk. Av 10 slumpvis utvalda långivare tillåter ungefär hälften minst en betalningsanmärkning.

  Se alla lån som går att få trots en eller flera betalningsanmärkning(ar), dock som mest 10 st.

 • När kommer pengarna efter godkänt lån?

  Utbetalningen sker så snart man fått sitt bankkonto verifierat och signerat med BankID. Har man samma bank som långivaren så kommer pengarna inom 1 - 15 minuter, annars tar det 1 - 3 bankdagar. I många fall kan man ändå få utbetalningen samma dag om man ansöker före en viss tid.

  De största bankerna är Nordea (flest anslutna långivare), Swedbank, Handelsbanken, SEB och Danske Bank.

 • Cashloans anslutna långivare

  Cashloans samarbetar med över 80+ låneaktörer som vi regelbundet uppdaterar och dessa är bl.a. Everyday+, Euroloan, Ferratum, Mobillån, Snabbfinans, Consector, Nanoflex, Risicum, Expresskredit, Avida Finans och många fler. Vi tar regelbundet bort banker med negativa omdömen och lägger till aktörer som uppfyller våra krav samt passar våra besökare.

 • Kan man låna pengar utan UC?

  Förfrågan om att låna pengar utan att få en notering, s.k. anmärkning i kreditupplysningen hos UC blir mer och mer önskvärt och det har de flesta långivare uppmärksammat. I dagsläget finns 36 långivare med smslån, blancolån och kontokrediter utan kreditprövning hos UC, lånebelopp från 500 kr till 50 000 kr (pantlån inkluderas inte).

  Nu har vi en ny kategori med företagslån utan UC (alla företagsformer), max-belopp är 250.000 kr och går att få trots betalningsanmärkningar.

 • Vilka är grundkriterierna?

  De generella grundkraven är att du är minst 18 år, bor i Sverige med fast adress, har en deklarerad inkomst samt innehar svenskt bankkonto. Kraven varierar kraftigt hos långivarna så vi rekommenderar att du noga läser igenom kraven för att vara 100% säker på att bli godkänd hos det kreditbolag du är intresserad av. Kraven står längst ner i recensionen.

  Krav för besked direkt: Vår filosofi är att alla ska kunna få sitt beslut inom 1 minut, och listar därför endast långivare anslutna till BankID/Instantor®.

 • Vilka är de vanligaste låneformerna?

  Den vanligaste typen av lån som har flest ansökningar i dagsläget är extra snabba smslån, oftast utan UC på summor upp till 50.000 kr. Smslån kräver ingen säkerhet och godkänns i de flesta fall trots flertalet betalningsanmärkningar eller låg kreditvärdighet hos UC.

  Näst vanligast är blancolån utan säkerhet upp till 600.000 kr, kontokredit är den senaste låneformen.

 • Hur betalas lånet tillbaka?

  Ett lån återbetalas i form av ränta, en procentuell avgift som betalas i samband med att du amorterar ditt lån en gång i månaden, där avgifter (avi-, startavgift, förseningsavgift) varierar kraftigt mellan olika långivare. Inbetalningar sker via faktura (e-post eller pappersavi via BG/PG) samt Swish.

 • Får man skatteåterbäring på räntan?

  Samtliga lån där alla kostnader lagts som ränta under ett deklarationsår blir automatiskt avdragsgilla i skattedeklarationen. Detta innebär att alla som betalat ränta får dra av 30% av nettoräntan (total räntekostnad + plusränta från sparkonto). Uträkningen av 30% ränteavdraget sker automatiskt i Skatteverkets system.

 • Vilken långivare har den lägsta räntan idag?

  I dagsläget har Merax kredit den lägsta månadsräntan, 2,08% med startavgift, Credway 2,42% utan startavgift. Observera att det är stor skillnad mellan månadsränta, årsränta och effektiv ränta. Räntan baseras på långivarens förutbestämda ränta och påverkas av både låntagarens kreditvärdighet och återbetalningsförmåga.

  Läs mer om räntor och se alla FAQ här.

 • Hur hittar man det billigaste lånet?

  Peka över -symbolen till höger om 'Ränta:' i recensionerna eller prova vår Lånegenerator ovan för att snabbt få en uppsikt över räntekostnader som månads-/årsränta, avi-/startavgift, övriga dolda kostnader med mera, och därmed hitta det billigaste lånet för dig direkt.

  Generellt är den dyraste låneformen smslån med lång löptid, billigast är s.k. annuitetslån, privatlån med fast ränta.

 • Max-/min lånebelopp

  I dagsläget är det minsta lånebeloppet att ansöka om 500 kr, som mest upp till 600.000 kr, men hur mycket pengar du sedan får låna baseras på din nuvarande kreditvärdighet, (deklarerad) inkomst samt framtida återbetalningsförmåga.

  Företagslån har högst lånebeloppet att ansöka om med e-legitimation, över 1 000 000 kr.