Skaffa BankID e-legitimation för snabbare verifiering

Med e-legitimation kan man snabbt via mobil/dator/bankdosa verifiera och bekräfta att man verkligen är den person man utger sig för att vara vilket är väldigt smidigt när man ska betala eller överföra pengar med Swish, logga in på olika hemsidor eller ansöka om ett lån online. I dagsläget finns det tre (3) olika BankID e-legitimation som man kan hämta helt gratis via den egna internetbanken: BankID på kort (via bankdosan), BankID på fil (via datorn) och Mobilt BankID (via mobilen).

I grunden uppfyller de tre metoderna samma funktion, att kunna legitimera sig på nätet utan att fysisk uppvisa en legitimation, men den största skillnaden är vilken typ av enhet man använder legitimationen på. BankID ersätter pass, legitimation eller andra fysiska legitimationshandlingar som körkort. Idag har alla banker (SEB, Handelsbanken, Nordea, Swedbank m.fl.) någon form av e-legitimation som alternativ via internetbanken.

Samtliga långivare använder BankID, samt BankID via Trustly och Instantor, några få använder Telia e-legitimation. Skatteverket godkänner AB Svenska Pass och BankID.

Mobilt BankID

BankID på mobilen.

Mobilt BankID är den mest använda verifieringslösningen och är perfekt för dig som använder din mobil mycket och oftast har den i närheten. Det är även den mest rekommenderade metoden och går snabbt att skaffa via din bank eller internetbank. En digital legitimation via Mobilt BankID skaffar man i 4 enkla steg:

1. ) Hämta BankID säkerhetsapp från App Store, Google Play eller Windows Store.
2. ) Logga in på din bank med din dosa som du fick när du blev kund.
3. ) Gå till menyvalet ‘Skaffa BankID’, där beställer du ditt BankID och signerar med din dosa.
4. ) En kod skickas till dig, så kallad ‘aktiveringskod’.
5. ) Ange denna aktiveringskod första gången du loggar in på BankID säkerhetsapp.
6. ) Klart – nu kan du verifiera dig med Mobilt BankID.

Testa att din nya BankID fungerar på test.bankid.com

BankID på dator/fil

BankID på fil kan man också installera på sin dator och uppfyller samma funktion som Mobilt BankID, skillnaden är bara att programmet installeras på datorn via en fil istället för en app i mobilen. BankID säkerhetsappen kallar detta för ‘BankID på fil och kort’. Det är också enkelt att skaffa, se vår steg-för-steg guide:

1. ) Logga in på din internetbank.
2. ) Installera BankID säkerhetsapp enligt bankens instruktioner (ska vara i samma menyval som Mobilt BankID).
3. ) Verifiera dig med din bankdosa utfärdad av din bank.
4. ) Klart – nu kan du verifiera dig med e-legitimation på datorn.

Nästa gång du gör någonting som kräver digital verifiering online så öppnar du bara det nu installerade BankID-programmet och skriver in din kod – klart – nu har du legitimerat dig.

BankID på kort

BankID på kort.

Bank-ID på kort är också en bra lösning för dig som vill kunna legitimera dig online, men som kanske inte vill ha program och appar installerade. Istället får du ett fysiskt kort som ser ut som ett vanligt plastkort fast med BankID-loggan på, och du behöver beställa kortet samt vänta tills den dyker upp i brevlådan innan du kan använda den.

Observera att BankID redan är förberett i plastkortet som du får med för att logga in på internetbanken. Såhär gör du:

1. ) Logga in på din internetbank.
2. ) Installera BankID säkerhetsprogram enligt bankens instruktioner.
3. ) Installera kortläsaren i din dator och sätt in ditt BankID-kort i den (antingen det du fått hemskickat, eller den som kom med när du öppnade bankkontot).
4. ) Klart – nu kan du verifiera dig med BankID via internetdosan.

Användningsområden för BankID

Med BankID kan man bland annat logga in digitalt på Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten, UC, Kivra, Skatteverket (när det är dags att deklarera) och internetbanken, men man kan även med e-leg ansöka om CSN bidrag, göra flyttanmälan, utföra smidigare onlinebetalningar exempelvis via Klarna faktura m.m. Ett av de absolut vanligaste användningsområdena är att snabbare signera ett lån (alla våra långivare använder sig av digital legitimation av något slag).

Mer information finns på BankID’s officiella webbplats, support.bankid.com

Snabb F.A.Q. som rör Bank-ID:

  • Din personliga bank utfärdar e-legitimationen BankID, Sveriges mest använda elektroniska ID-handling
  • BankID:s giltighetstid är mellan 3 månader – 5 år, men detta varierar beroende på BankID-typ samt vilken bank som utfärdat e-ID
  • Det går inte att ha samma BankID på olika enheter
  • Du kan endast ha en (1) aktiv BankID-legitimation åt gången

Hämta BankID-programmet och sätt igång direkt

Klicka på länken till den bank du är kund hos för att hämta och sätta igång med Bank-ID. Du kommer direkt till den mest relevanta sidan som öppnas i ny flik:

Danske Bank
Handelsbanken
Ikano Bank
Länsförsäkringar
Nordea
SEB
Skandia
Sparbanken Syd
Swedbank

Utföra betalningar med Swish, hur fungerar det?