Cashloans logo

Låna pengar trots aktiv skuld hos Kronofogden

Om man fått ett betalningsföreläggande som lett till en skuld hos Kronofogden så blir det mycket svårare att ta del av de enklaste sakerna i vardagen, och de negativa effekterna brukar visa sig ganska snabbt. Det blir exempelvis mycket svårare att teckna abonnemang, låna pengar och skriva på hyresavtal. Om man dessutom blev skuldsatt i unga år så kan konsekvenserna bli extra omfattande, eftersom även de grundläggande behoven kan bli åsidosatta, som att hyra sin första lägenhet.

Långivare specialiserade på skuldsaneringslån

I och med att skuldsättningen i våra nordiska länder ökar, så ökar även antalet långivare som specialiserat sig på skuldfinansieringslån, s.k. omstartslån vars enda syfte är att betala av alla Kronofogdeskulder för att bli helt skuldfri en gång för alla. Här förekommer även andra sorters lån när man har aktiva skulder, som borgenslån och pantlån som kan användas till något du anser är viktigare för stunden (läs mer nedan).

Tre av långivarna vi listar här, bl.a. Svea Ekonomi och Nystart Finans kräver ingen säkerhet utan tar din inkomst som garant att lånet blir återbetalt. Resterande aktörer kräver säkerhet i form av ett föremål, en borgensman eller en bostad du äger. Om du ansöker med en medsökande så ökar chanserna till lägre ränta.

Lån med betalningsanmärkning(ar)

Sammanfattning för den här kategorin

Filtrera lån

1,000 kr 1,000,000 kr
Öppet nu
Nystart Finans (logo).
Skuldsaneringslån
Effektiv ränta:9.9% - 28.9%
Uppl.avgift:995 kr
Lägsta lånebelopp:20,000 kr
Högsta lånebelopp:500,000 kr
Min-/max låneperiod:1 - 12 år
Åldersgräns:18 år
Trustpilot Trustpilot: 4.6/5
Direktutbetalning:Nej
Betalningsanm. Ok: Ja
Utan UC:Nej
Räkneexempell: Lån på 160 000 kr till 17% rörlig ränta i 9 år, 108 avbetalningar á 2 931 kr och 995 kr i uppl.avgift. + 29 kr i aviavg. ger en eff. ränta på 18,95%. Tot. att återbetala 317 520 kr.
Låna nu Recension
Öppet nu
Svea Ekonomi (logo).
Skuldfinansiering
Effektiv ränta:7,56% - 29,79%
Uppl.avgift:395 kr - 795 kr
Lägsta lånebelopp:10,000 kr
Högsta lånebelopp:400,000 kr
Min-/max låneperiod:2 - 15 år
Åldersgräns:20 år
Trustpilot Trustpilot: Saknar betyg
Direktutbetalning:Nej
Betalningsanm. Ok: Ja
Utan UC:Nej
Räkneexempel: Lån på 100 000 kr till 7,9% nominell årsränta i 5 år, 60 avbetalningar om 2 333 kr och 395 kr i startavg. + 0 kr i aviavgift ger en eff. ränta på 8,37%. Totalt att återbetala 139 980 kr.
Låna nu Recension
Öppet nu
Lånekoll (logo).
Effektiv ränta:2.94% - 29.33%
Uppl.avgift:0 kr - 495 kr
Lägsta lånebelopp:10,000 kr
Högsta lånebelopp:600,000 kr
Min-/max låneperiod:1 - 20 år
Åldersgräns:18 år
Trustpilot Trustpilot: 4.7/5
Direktutbetalning: Ja
Betalningsanm. Ok: Ja
Utan UC:Nej
Räkneexempel: Lån på 100 000 kr till 4,85% nom. årsränta (rörlig) i 5 år, 60 avbetalningar om 1881 kr och 0 kr i startavg. + 0 kr i aviavgift ger en eff. ränta på 4,96%. Totalt att återbetala 112 860 kr.
Låna nu Recension
Öppet nu
Sefina Pantbank (logo).
Pantlån
Effektiv ränta:3.3% - 3.95%
Uppl.avgift:50 kr
Lägsta lånebelopp:1,000 kr
Högsta lånebelopp:1,000,000 kr
Min-/max låneperiod:1 - 3 mån
Åldersgräns:18 år
Trustpilot Trustpilot: Saknar betyg
Direktutbetalning:Nej
Betalningsanm. Ok: Ja
Utan UC: Ja
Räkneexempel: Pantsatt föremål värde 20 000 kr till 3.5%-3.95% ränta i 3 månader, dvs. 3 avbet. om 684,97 kr i räntekostnader per månad och 50 kr i uppl.avgift + 0 kr i aviavgift. Tot. att betala 2 054,92 kr.
Låna nu Recension
Öppet nu
Marginalen Bank (logo).
Effektiv ränta:3.5% - 18.95%
Uppl.avgift:250 kr
Lägsta lånebelopp:25,000 kr
Högsta lånebelopp:350,000 kr
Min-/max låneperiod:2 - 12 år
Åldersgräns:20 år
Trustpilot Trustpilot: 2.7/5
Direktutbetalning:Nej
Betalningsanm. Ok: Ja
Utan UC:Nej
Räkneexempel: Lån på 100 000 kr till 6,29% nom. årsränta (rörlig) i 5 år, 60 avbetalningar om 1 962 kr och 250 kr i startavg. + 10 kr i aviavgift ger en eff. ränta på 6,8%. Tot. att återbetala 118 235 kr.
Låna nu Recension
Tando (logo).
Borgenslån
Effektiv ränta:29%
Uppl.avgift:0 kr
Lägsta lånebelopp:10,000 kr
Högsta lånebelopp:70,000 kr
Min-/max låneperiod:1 - 5 år
Åldersgräns:18 år
Trustpilot Trustpilot: 4.5/5
Direktutbetalning:Nej
Betalningsanm. Ok: Ja
Utan UC: Ja, Creditsafe
Räkneexempel: Lån på 40 000 kr till 25.77% nom. årsränta i 4 år, 48 avbetalningar om 1 343,52 kr och 0 kr i startavg. + 0 kr i aviavg. ger en eff. ränta på 29%. Totalt att återbetala 64 488,96 kr.
Recension

Om man har ett aktivt skuldsaldo, vilka alternativ finns i dagsläget?

I skrivande stund finns inte en enda långivare som ger ut sedvanliga blancolån till personer med skuldsaldo hos Kronofogden. Detta eftersom risken helt enkelt är för hög för kreditgivaren och kan även medföra ytterligare skuldsättning hos låntagaren, vilket är olagligt enligt Konsumentkreditlagen. Finansinspektionens uppgift är att reglera lånemarknaden, och när en person dragit på sig skulder som gått så långt att de finns registrerade hos Kronofogden så finns det ingen annan utväg än att betala av skulden.

Omstartslån för att specifikt betala skulder

Ett omstartslån det enda alternativet som kan rensa dina kronofogdeskulder en gång för alla samtidigt som du får vägledning genom hela processen, utan att du behöver genomgå en skuldsanering via kommunen och därefter leva på existensminimum. En kronofogdeskuld är inte synonymt med ett livstidsstraff.

Ett omstartslån blir alltid det billigare alternativet än om man hade hade låtit skulden ligga kvar hos Kronofogden där den ackumulerar både ränta och dyra avgifter.

Borgenslån

Ett borgenslån är ett lån som endast kan tecknas när låntagaren har en borgensman som kan gå i god för lånet, d.v.s. stå på lånet och garantera att det betalas tillbaka. Denna typen av lån är ett alternativ när man har skulder hos Kronofogden och tillräckligt stabil inkomst för att betala tillbaka det, men inte vill betala alla avgifter Kronofogden har när skulderna ligger där. Tidigare kunde man dessutom få borgenslån utan UC, men på senare tid kräver samtliga borgenslån en godkänd kreditupplysning hos UC.

Pantlån

En pantbank kanske inte är förstahandsalternativet, men kan fortfarande bistå med pengarna du behöver för att betala en skuld eller göra något annat som du behöver mer och anser är viktigare för stunden, som att betala fasta räkningar - exempelvis hyran. En pantbank värderar dina smycken, tavlor, klockor, elektronik m.m. och om du accepterar värderingen så betalas pengarna ut till ditt konto inom 1-2 dagar. Pantlånet behöver betalas tillbaka inom 3 månader annars läggs det pantsatta föremålet ut i webbshoppen.

Läs mer om Sefina Pantbank .

Generell steg för steg-process:

En medsökande kan förbättra dina chanser att få låna pengar

Om du saknar deklarerad årsinkomst eller fast anställning så kan en medsökande (förälder, kollega, make, maka, sambo) som arbetar och har en deklarerad inkomst förbättra dina chanser att få ett omstartslån. Observera att du fortfarande behöver ha någon form av inkomst, men den behöver inte komma från fast arbete.

Om man söker med en medsökande så kan villkoren ändras, bl.a. kan räntan sänkas om man har 2 personer som står på lånet.

Några sista tips (innan du skickar in låneansökan)

Innan du ansöker om ett refinansieringslån så bör du ha en del förberett för att underlätta för långivaren så mycket du bara kan. Exempelvis bör du ha kollat upp alla dina skulder och tagit reda på den exakta totalskulden, inklusive kreditkortsskulder och sådant som inte gått till Kronofogden än. Observera att du, tillsammans med din handläggare, bestämmer vilka lån du vill betala av (utöver kronofogdeskulderna).

Långivaren kommer att göra en kreditupplysning via UC eller Creditsafe, så om informationen man uppgett inte stämmer överens med den informationen som finns registrerad, så kommer det genast bli mycket svårare att få lånet godkänt och kan i värsta fall avslås.

Vad händer efter att man betalat av skulden?

Direkt efter att den sista fakturan betalats till Kronofogden (av långivaren) så är det viktigt att man inte tar nya lån under tiden man betalar av omstartslånet. Efter det så är det rekommenderat att avvakta ett tag innan du försöker teckna ett nytt abonnemang eller hyreskontrakt eftersom det ökar risken för avslag, då betalningsföreläggandet syns i minst 3 år framöver.

Utöver det, så händer inget speciellt den dag betalningsplanen tar slut. Du kan återigen ansöka om lån som vanligt, dock har många långivare kravet att man ska ha varit skuldfri minst 6 månader, annars kan lånet återigen avslås.

Smslån vid aktiva skulder - går det, och är det en bra idé?

Det är alltid en dålig idé att ta nya blancolån om man redan har obetalda skulder. Eftersom det är olagligt att låna ut pengar till en person som redan är skuldsatt och riskerar mer skuldsättning så finns det idag inga smslån, snabblån eller blancolån som kan tecknas när man har aktiva skulder hos Kronofogden.

Det finns en mängd falsk information därute där man påstår att det går att ta snabblån trots Kronofogdeskulder, men detta är inte sant. Tänk också på att om man ansöker om ett lån rekommenderad av en hemsida med falsk information så får man en ny kreditupplysning hos UC, vilket försvårar chanserna att få ett omstartslån.

Frågor och svar (snabbfaq)