Låna pengar med aktiv skuld hos Kronofogden

Om man fått ett betalningsföreläggande som lett till en skuld hos Kronofogden så blir det mycket svårare att ta del av de enklaste sakerna i vardagslivet, och de negativa effekterna brukar oftast upptäckas ganska snabbt. Det blir exempelvis genast svårare att teckna abonnemang, låna pengar och skriva på hyresavtal. Om man dessutom blev skuldsatt i unga år så kan de vardagliga konsekvenserna bli extra omfattande, eftersom även de grundläggande behoven blir åsidosatta (som att hyra sin första egna lägenhet).

I och med att skuldsättningen i våra nordiska länder ökar, så ökar även antalet långivare som specialiserar sig på skuldfinansieringslån, s.k. omstartslån vars enda funktion är att betala av alla Kronofogdeskulder för att så småningom bli skuldfri en gång för alla. Här förekommer också pantlån som kan passa dig som har något av värde hemma och som behöver pengar för att betala skulder eller använda till något du behöver mer och anser är viktigare för stunden.

Två av långivarna vi listar här, Svea Ekonomi och Nystart Finans , kräver ingen säkerhet utan tar din inkomst som garant att lånet verkligen blir återbetalt. Resterande aktörer kräver säkerhet i form av ett föremål, en bostad du redan äger eller tänker köpa. Med en medsökande ökar chanserna till en lägre ränta (läs mer nedan).

Lån med betalningsanmärkning(ar)

Sammanfattning för den här kategorin
Kreditgivare (antal): 4 st.
Lånebelopp: 1,000 kr - 1,000,000 kr
Utbetalning direkt: 0 st.
Utan UC: 1 st.
Betalningsanm. Ok: 4 st.
Eff. ränta: 3,5% - 28,9%
Nystart Finans (logo).
Samla lån hos KFM
Ränta*: 9.9% *Individuell ränta från 9,9% - 26%, effektiv max-ränta 28,9%.
Uppl.avgift: 995 kr
Lägsta lånebelopp: 20,000 kr
Högsta lånebelopp: 500,000 kr
Min-/max låneperiod: 1 - 12 år
Åldersgräns: 18 år
Trustpilot Trustpilot: 9.2/10
Direktutbetalning: Nej
Betalningsanm. Ok: Ja Godtar betalningsanmärkningar och skuldsaldo hos Kronofogden (omstartslån).
Utan UC: Nej
Låna nu Recension
Svea Ekonomi (logo).
Skuldfinansiering
Ränta*: 7.15% *Individuell ränta f.n. 7,15% - 26 2%, eff. ränta fr. 8,38%.
Uppl.avgift: 395 kr
Lägsta lånebelopp: 10,000 kr
Högsta lånebelopp: 400,000 kr
Min-/max låneperiod: 2 - 15 år
Åldersgräns: 20 år
Trustpilot Trustpilot: Saknar betyg
Direktutbetalning: Nej
Betalningsanm. Ok: Ja Godtar betalningsanmärkningar och aktiva skulder hos KFM (omstartslån).
Utan UC: Nej
Låna nu Recension
Marginalen Bank (logo).
Ränta*: 3.5% *Eff. årsränta: 3,5% - 18,95%, fast individuell ränta fr. 4,30%.
Uppl.avgift: 250 kr
Lägsta lånebelopp: 25,000 kr
Högsta lånebelopp: 350,000 kr
Min-/max låneperiod: 2 - 12 år
Åldersgräns: 20 år
Trustpilot Trustpilot: 5.3/10
Direktutbetalning: Nej
Betalningsanm. Ok: Ja Godtar betalningsanmärkning(ar) och skuldsaldo hos Kronofogden (endast omstartslånet).
Utan UC: Nej
Låna nu Recension
Sefina Pantbank (logo).
Pantlån
Ränta*: 3.5% Vanligtvis fr. 3,5% - 3,95%, 1% från första SEK (högre belopp).
Uppl.avgift: 50 kr
Lägsta lånebelopp: 1,000 kr
Högsta lånebelopp: 1,000,000 kr
Min-/max låneperiod: 3 - 3 mån
Åldersgräns: 18 år
Trustpilot Trustpilot: Saknar betyg
Direktutbetalning: Nej
Betalningsanm. Ok: Ja Godtar obegränsat med betalningsanmärkningar och aktiv skuld (KFM).
Utan UC: Ja Sefina utför ingen kreditupplysning alls.
Låna nu Recension

Om man har ett aktivt skuldsaldo, vilka alternativ finns i dagsläget?

I skrivande stund finns inte en enda långivare som ger ut sedvanliga blancolån till personer med skuldsaldo hos Kronofogden. Detta eftersom risken helt enkelt är för hög för kreditgivaren och kan även medföra ytterligare skuldsättning hos låntagaren vilket är olagligt enligt Konsumentkreditlagen. FI:s uppgift är att reglera lånemarknaden, och när en person dragit på sig skulder som gått så långt att de finns registrerade hos Kronofogden så finns ingen annan utväg än att betala av skulden.

Omstartslån för att specifikt betala skulder

Ett omstartslån det enda alternativet som kan rensa dina kronofogdeskulder en gång för alla samtidigt som du får vägledning genom hela processen, utan att du behöver genomgå en skuldsanering via kommunen och därefter leva på existensminimum näsan resten av livet. En kronofogdeskuld är inte synonymt med ett livstidsstraff.

Ett omstartslån blir alltid det billigare alternativet än om man hade hade låtit skulden ligga kvar hos Kronofogden där den ackumulerar både ränta och dyra avgifter.

Generell steg för steg-process:

 • Du går igenom alla skulder tillsammans med din personliga handläggare i samband med kreditprövningen (hos UC) - här är det extra viktigt att vara 100% ärlig med din nuvarande ekonomiska situation (annars ökar risken för avslag)
 • Du ger långivaren alla aktuella inbetalningsuppgifter, som även betalar av alla skulder åt dig
 • När alla skulder betalats, så har du endast 1 faktura att hålla koll på
 • När omstartslånet sedan har betalats av, så bör du vänta minst 1 år innan du ansöker om ett nytt lån igen (annars ökar risken för avslag)

Pantlån

En pantbank kanske inte är förstahandsalternativet, men kan fortfarande bistå med pengarna du behöver för att betala en skuld eller göra något annat som är viktigare för stunden, som att betala fasta räkningar, exempelvis hyran. En pantbank värderar dina smycken, tavlor, klockor, elektronik m.m. och om du accepterar värderingen så betalas pengarna ut på kontot. Lånet behöver betalas tillbaka inom 3 månader annars läggs ditt föremål ut i webbshoppen.

Läs mer om Sefina Pantbank

Hur en medsökande kan förbättra dina chanser att få lån

Om du saknar deklarerad årsinkomst eller fast anställning så kan en medsökande (förälder, make, maka, sambo) som arbetar och har en deklarerad inkomst förbättra dina chanser att få ett omstartslån. Observera att du fortfarande behöver ha någon form av inkomst, men den behöver inte komma från fast arbete.

Om man söker med en medsökande så kan villkoren förändras, exempelvis så kan räntan sänkas om man har två personer som står på lånet.

Några sista tips (innan du skickar in låneansökan)

Innan du ansöker om ett refinansieringslån så bör du ha en del förberett för att underlätta för långivaren så mycket du bara kan. Exempelvis bör du ha kollat upp alla dina skulder och tagit reda på den exakta totalskulden, inklusive kreditkortsskulder och sådant som inte gått till Kronofogden än. Observera att du, tillsammans med din handläggare, bestämmer vilka lån du vill betala av (utöver kronofogdeskulderna).

Långivaren kommer att göra en kreditupplysning via UC, så om informationen man uppgett inte stämmer överens med den informationen UC har registrerad, så kommer det genast bli mycket svårare att få lånet godkänt och kan i värsta fall avslås.

Vad händer efter att man betalat av skulden?

Direkt efter att den sista fakturan betalats till Kronofogden (av långivaren) så är det viktigt att man inte tar nya lån under tiden man betalar av omstartslånet. Efter det så är det rekommenderat att avvakta ett tag innan du försöker teckna ett nytt abonnemang eller hyreskontrakt eftersom det ökar risken för avslag, då betalningsföreläggandet syns i minst 3 år framöver.

Utöver det, så händer inget speciellt den dag betalningsplanen tar slut. Du kan återigen ansöka om lån som vanligt, dock har många långivare kravet att man ska ha varit skuldfri minst 6 månader, annars kan lånet återigen avslås.

Frågor och svar (snabbfaq)

 • Lån utan säkerhet (gör vad du vill med pengarna)

  Ett pantlån är den enda låneformen som tillåter dig att göra precis vad du vill med pengarna, trots ett aktivt skuldsaldo (vid ansökan), där säkerheten är det pantsatta föremålet. Du använder pengarna till vad du vill och behöver således inte specifikt betala av kronofogdeskulden.

 • Låna pengar för att betala av KFM-skulden

  Här finns 2 typer av lån, omstartslån och bostadslån, som specifikt utformats för att betala av kronofogdeskulder (antingen hela/delar av skulden). Säkerheten blir i detta fall din garanterade årsinkomst, alternativ bostaden (med/utan medsökande).

 • P2P-lån eller smslån med skuldsaldo, finns det?

  Det finns dessvärre inte ett enda smslån, privatlån eller P2P-lån som går att få när man är skuldsatt. Detta eftersom risken helt enkelt är för hög för långivaren då de generellt har låga inkomstkrav, i motsats till skuldsaneringslån som har ganska höga inkomstkrav.