Lån med aktiv skuld hos Kronofogden

Om man fått ett betalningsföreläggande hos Kronofogden så finns det i dagsläget några få långivare som specialiserat sig på skuldfinansieringslån, s.k. omstartslån för att betala av alla Kronofogdeskulder på en och samma gång, och därmed bli skuldfri och slippa alla avgifter en skuld hos Kronofogden skulle medfört. Här förekommer också pantlån som kan passa dig som har något av värde hemma och som behöver pengar för att betala skulder eller använda till något annat du behöver mer.

Två av långivarna här kräver ingen säkerhet utan tar din inkomst som garant att lånet verkligen blir återbetalt. Resten kräver säkerhet i form av ett föremål, en bostad du redan äger eller tänker köpa. Med en medsökande ökar chanserna till en lägre ränta. Läs mer nedan.

Betalningsanmärkningar (42 st. lån)

Låna pengar hos Svea Ekonomi.
Skuldfinansiering
Ränta*:6.9% Individuell ränta f.n. 6,9% - 25,95%, eff. ränta fr. 8,38%.
Startavgift:395:-
Lägsta lånebelopp:5,000:-
Högsta lånebelopp:400,000:-
Min-/max låneperiod:2 - 15 år
Åldersgräns:20 år
Trustpilot Trustpilot:Saknar betyg
Direktutbetalning:Nej
Betalningsanm. Ok: Ja Svea Ekonomi godtar betalningsanmärkningar och aktiva skulder (omstartslån).
Utan UC:Nej
Ansök Recension
Låna pengar hos Nystart Finans.
Samla lån hos KFM
Ränta*:10.9% Individuell ränta från 10,9% - 28,9%, effektiv max-ränta 33%.
Startavgift:0:-
Lägsta lånebelopp:20,000:-
Högsta lånebelopp:500,000:-
Min-/max låneperiod:1 - 12 år
Åldersgräns:18 år
Trustpilot Trustpilot:9.3/10
Direktutbetalning:Nej
Betalningsanm. Ok: Ja Godtar betalningsanmärkningar och skuldsaldo hos Kronofogden (omstartslån).
Utan UC:Nej
Ansök Recension
Låna pengar hos Marginalen Bank.
Ränta*:3.5% Eff. årsränta: 3,5% - 18,95%, fast individuell ränta fr. 4,30%.
Startavgift:250:-
Lägsta lånebelopp:25,000:-
Högsta lånebelopp:350,000:-
Min-/max låneperiod:2 - 12 år
Åldersgräns:20 år
Trustpilot Trustpilot:6.1/10
Direktutbetalning:Nej
Betalningsanm. Ok: Ja Godtar betalningsanmärkningar och skuldsaldo hos Kronofogden (omstartslån).
Utan UC:Nej
Ansök Recension
Låna pengar hos Sefina Pantbank.
Ränta*:3.5% Vanligtvis fr. 3,5% - 3,95%, 1% från första SEK (högre belopp).
Startavgift:50:-
Lägsta lånebelopp:1,000:-
Högsta lånebelopp:1,000,000:-
Min-/max låneperiod:3 - 3 mån
Åldersgräns:18 år
Trustpilot Trustpilot:Saknar betyg
Direktutbetalning:Nej
Betalningsanm. Ok: Ja Godtar obegränsat med betalningsanmärkningar och aktiv skuld (KFM).
Utan UC: Ja Sefina utför ingen kreditupplysning alls.
Ansök Recension

Lån vid aktivt skuldsaldo - vilka alternativ finns i dagsläget?

I skrivande stund finns inte en enda långivare (utom pantbanker) som ger ut sedvanliga blancolån till personer med skuldsaldo hos Kronofogden. Detta eftersom risken helt enkelt är för hög för kreditgivaren och kan även medföra ytterligare skuldsättning hos låntagaren vilket är olagligt enligt Konsumetkreditlagen. FI:s uppgift är att reglera lånemarknaden, och när en person dragit på sig skulder som gått så långt att de finns registrerade hos Kronofogden så finns ingen annan utväg än att betala av skulden.

Vid dessa situationer är ett omstartslån det enda alternativtet som kan rensa dina kronofogdeskulder en gång för alla, utan att du behöver genomgå en skuldsanering via kommunen och därefter leva på existensminimum resten av livet. En kronofogdeskuld är inte synonymt med ett livstidsstraff.

Ett omstartslån blir alltid det billigare alternativet än om man hade hade låtit skulden ligga kvar hos Kronofogden där den ackumulerar både dröjsmålsränta och dyra avgifter.

Pantlån

En pantbank kanske inte är förstahandsalternativet, men kan fortfarande bistå med pengarna du behöver snabbt för att betala av en skuld eller göra något annat med som att betala fasta räkningar. En pantbank värderar dina smycken, tavlor, klockor, elektronik m.m. och om du accepterar värderingen så betalas pengarna ut på kontot. Lånet behöver betalas tillbaka inom 3 månader annars läggs ditt föremål ut i webbshoppen.

Läs mer om Sefina Pantbank fr. 3.5% Ansök

Generell steg för steg-process:

  • Du går igenom alla skulder tillsammans med din personliga handläggare i samband med kreditprövning - här är det extra viktigt att vara 100% ärlig med din nuvarande ekonomiska situation
  • Du ger långivaren alla aktuella inbetalningsuppgifter, som även betalar av alla skulder åt dig
  • När alla skulder betalats, så har du endast 1 faktura att hålla koll på
  • När omstartslånet sedan har betalats av, så bör du vänta minst 1 år innan du ansöker om ett nytt lån igen (annars finns det stor risk för avslag)

Hur en medsökande kan förbättra dina chanser att få lån

Om du saknar deklarerad årsinkomst eller fast anställning så kan en medsökande (förälder, make, maka, sambo) som arbetar och har en deklarerad inkomst förbättra dina chanser att få ett omstartslån. Observera att du fortfarande behöver ha någon form av inkomst, men den behöver inte komma från fast arbete.

Om man söker med en medsökande så kan villkoren förändras, exempelvis så kan räntan sänkas om man har två personer som står på lånet.

Några sista tips (innan du skickar in låneansökan)

Innan du ansöker om ett refinansieringslån så bör du ha en del förberett för att underlätta för långivaren så mycket du bara kan. Exempelvis bör du ha kollat upp alla dina skulder och tagit reda på den exakta totalskulden, inklusive kreditkortsskulder och sådant som inte gått till Kronofogden än. Observera att du, tillsammans med din handläggare, bestämmer vilka lån du vill betala av (utöver kronofogdeskulderna).

Långivaren kommer att göra en kreditupplysning via UC, så om informationen man uppgett inte stämmer överens med informationen UC har, så kommer det genast bli mycket svårare att få lånet godkänt och kan i värsta fall avslås.

Vad händer efter att man betalat av skulden?

Direkt efter att den sista fakturan betalats till Kronofogden (av långivaren) så är det viktigt att man inte tar nya lån under tiden man betalar av omstartslånet. Efter det, är det rekommenderat att avvakta något år innan du gör en ny kreditupplysning eller tecknar abonnemang eller hyreskontrakt eftersom det ökar risken för avslag.

Utöver det, så händer inget speciellt den dag betalningsplanen tar slut. Du kan återigen ansöka om lån som vanligt, dock har många långivare kravet att man ska ha varit skuldfri minst 6 månader, annars kan lånet återigen avslås.