Låna pengar trots skuld hos Kronofogden

Om du har dragit på dig stora skulder hos Kronodogden, kan ett skuldsaneringslån vara en lösning för dig. Du kan låna upp till 1 MKR med pant eller bostad som säkerhet, eller 600 000 kr utan säkerhet. Lär dig mer om skuldsaneringslån nedan och vilka långivare som lånar ut pengar till dig med aktiva KFM-skulder.

Sammanfattning för den här kategorin:
Kreditgivare (antal):8 st.
Lånebelopp:1 000 kr - 1 000 000 kr
Utbetalning direkt:0 st.
Utan UC:3 st.
Betalningsanm. Ok:8 st.
Eff. ränta:3,5% - 28,9%
    Pantlån

    Lånebelopp

    1 000 - 1 000 000 kr

    Låneperiod

    1 - 3 mån

    Startavgift

    50 kr

    Effektiv ränta

    3.3% - 3.95%

    Åldersgräns

    18 år
    Räkneexempel: Pantsatt föremål värde 20 000 kr till 3.5%-3.95% ränta i 3 månader, dvs. 3 avbet. om 684,97 kr i räntekostnader per månad och 50 kr i uppl.avgift + 0 kr i aviavgift. Tot. att betala 2 054,92 kr.

    Lånebelopp

    10 000 - 70 000 kr

    Låneperiod

    1 - 5 år

    Startavgift

    0 kr

    Effektiv ränta

    29%

    Åldersgräns

    18 år
    Räkneexempel: Lån på 40 000 kr till 25.77% nom. årsränta i 4 år, 48 avbetalningar om 1 343,52 kr och 0 kr i startavg. + 0 kr i aviavg. ger en eff. ränta på 29%. Totalt att återbetala 64 488,96 kr.
    Filtrera lån
    Filtrera lån
    1,000 kr 1,000,000 kr

    Konsekvenser av en skuld hos Kronofogden

    Ett betalningsföreläggande som resulterar i en skuld hos Kronofogden gör det betydligt svårare att hantera vardagliga ärenden, och de negativa konsekvenserna märks snabbt. Det blir exempelvis svårt att teckna abonnemang, låna pengar och skriva under hyresavtal. För dem som skuldsatts i unga år kan konsekvenserna bli extra påtagliga, eftersom även grundläggande behov som att hyra sin första lägenhet kan bli åsidosatta.

    Skuldsaneringslån: En lösning för svåra ekonomiska situationer

    Om du befinner dig i en svår ekonomisk situation, som någon av de nämnda ovan, kan ett skuldsaneringslån vara lösningen. Dessa lån är utformade för att hjälpa personer med allvarliga skulder att samla och betala av sina skulder på ett hanterbart sätt. De flesta långivare med skuldfinansieringslån kräver ingen säkerhet, utan använder din inkomst som garanti för återbetalningen. Andra långivare kan kräva säkerhet i form av ett föremål, en borgensman eller en bostad som du äger. Genom att ansöka tillsammans med en medsökande kan du öka dina chanser att få ett lån och en lägre ränta.

    Ökande skuldsättning innebär fler långivare specialiserade med skuldsaneringslån

    Med ökande skuldsättning i våra nordiska länder ser vi också en ökning av specialiserade långivare med skuldfinansieringslån, även kallade omstartslån. Dessa lån har ett tydligt syfte: att lösa alla Kronofogdeskulder och att så småningom bli helt skuldfri en gång för alla. Utöver omstartslån finns också andra lånetyper för personer med aktiva skulder, såsom borgenslån och pantlån, vilka kan användas för ändamål som du anser är viktigare för stunden (läs mer nedan).

    Lån med betalningsanmärkning(ar)

    Inga blancolån för personer med skuld hos Kronofogden

    För närvarande finns det inte en enda långivare som har sedvanliga blancolån till personer med skuldsaldo hos Kronofogden. Detta beror på att risken är för hög för kreditgivaren och kan leda till ytterligare skuldsättning för låntagaren, vilket är olagligt enligt Konsumentkreditlagen. Finansinspektionens uppgift är att reglera lånemarknaden, och när en person har dragit på sig skulder som gått så långt att de är registrerade hos Kronofogden finns det ingen annan utväg än att betala av skulden.

    Omstartslån - det vanligaste alternativet

    Ett omstartslån det enda alternativet som kan rensa dina kronofogdeskulder en gång för alla samtidigt som du får vägledning genom hela processen, utan att du behöver genomgå en skuldsanering via kommunen och därefter leva på existensminimum. En kronofogdeskuld är inte samma sak som ett livstidsstraff. Ett omstartslån blir alltid det billigare alternativet än om man hade hade låtit skulden ligga kvar hos Kronofogden där den ackumulerar både ränta och dyra avgifter.

    Observera att en del långivare kallar sina vanliga lån för omstartslån - de menar då att man startar om sin ekonomi och betalar av allt man är skyldig - men INTE skulder från Kronofogden. Likvidum är en sådan långivare.

    Borgenslån

    Ett borgenslån är ett lån som endast kan tecknas när låntagaren har en borgensman som kan gå i god för lånet, d.v.s. stå på lånet och garantera att det betalas tillbaka. Denna typen av lån är ett alternativ när man har skulder hos Kronofogden och tillräckligt stabil inkomst för att betala tillbaka det, men inte vill betala alla avgifter Kronofogden har när skulderna ligger där. Tidigare kunde man dessutom få borgenslån utan UC, men på senare tid kräver samtliga borgenslån en godkänd kreditupplysning hos UC.

    Pantlån

    En pantbank kanske inte är förstahandsalternativet, men kan fortfarande bistå med pengarna du behöver för att betala en skuld eller göra något annat som du behöver mer och anser är viktigare för stunden, som att betala fasta räkningar - exempelvis hyran. En pantbank värderar dina smycken, tavlor, klockor, elektronik m.m. och om du accepterar värderingen så betalas pengarna ut till ditt konto inom 1-2 dagar. Pantlånet behöver betalas tillbaka inom 3 månader annars läggs det pantsatta föremålet ut i webbshoppen.

    Läs mer om Sefina .

    Generell steg för steg-process:

    Ansök tillsammans med en medsökande

    Om du saknar deklarerad årsinkomst eller fast anställning så kan en medsökande (förälder, kollega, make, maka, sambo) som arbetar och har en deklarerad inkomst förbättra dina chanser att få ett omstartslån. Observera att du fortfarande behöver ha någon form av inkomst, men den behöver inte komma från fast arbete.

    Om man söker med en medsökande så kan villkoren ändras, bl.a. kan räntan sänkas om man har 2 personer som står på lånet.

    Några sista tips (innan du skickar in låneansökan)

    Innan du ansöker om ett refinansieringslån så bör du ha en del förberett för att underlätta för långivaren så mycket du bara kan. Exempelvis bör du ha kollat upp alla dina skulder och tagit reda på den exakta totalskulden, inklusive kreditkortsskulder och sådant som inte gått till Kronofogden än. Observera att du, tillsammans med din handläggare, bestämmer vilka lån du vill betala av (utöver kronofogdeskulderna).

    Långivaren kommer att göra en kreditupplysning via UC eller Creditsafe, så om informationen man uppgett inte stämmer överens med den informationen som finns registrerad, så kommer det genast bli mycket svårare att få lånet godkänt och kan i värsta fall avslås.

    Vad händer efter att man betalat av skulden?

    Direkt efter att den sista fakturan betalats till Kronofogden (av långivaren) så är det viktigt att man inte tar nya lån under tiden man betalar av omstartslånet. Efter det så är det rekommenderat att avvakta ett tag innan du försöker teckna ett nytt abonnemang eller hyreskontrakt eftersom det ökar risken för avslag, då betalningsföreläggandet syns i minst 3 år framöver.

    Utöver det, så händer inget speciellt den dag betalningsplanen tar slut. Du kan återigen ansöka om lån som vanligt, dock har många långivare kravet att man ska ha varit skuldfri minst 6 månader, annars kan lånet återigen avslås.

    Smslån vid aktiva skulder - går det, och är det en bra idé?

    Det är alltid en dålig idé att ta nya blancolån om man redan har obetalda skulder. Eftersom det är olagligt att låna ut pengar till en person som redan är skuldsatt och riskerar mer skuldsättning så finns det idag inga smslån, snabblån eller blancolån som kan tecknas när man har aktiva skulder hos Kronofogden.

    Det finns en mängd falsk information därute där man påstår att det går att ta snabblån trots Kronofogdeskulder, men detta är inte sant. Tänk också på att om man ansöker om ett lån rekommenderad av en hemsida med falsk information så får man en ny kreditupplysning hos UC, vilket försvårar chanserna att få ett omstartslån.

    FAQ

    Kan man teckna ett lån utan säkerhet vid skuldsaldo?
    Borgenslån och pantlån ochär de låneformerna som tillåter dig att göra vad du vill med pengarna, trots ett aktivt skuldsaldo. Bankens säkerhet blir borgensmannen eller det pantsatta föremålet istället. Du behöver således inte specifikt betala av Kronofogdeskulden.
    Vad finns det för alternativ som specifikt betalar skulden?
    Det finns två typer av lån; omstartslån och bostadslån som specifikt utformats för att betala av Kronofogdeskulder (hela eller delar av skulden). Säkerheten blir i detta fall din garanterade inkomst (precis som med andra lån), alternativt bostaden.
    Finns det skuldsaneringslån utan UC?
    Borgenslån är den enda typen av skuldfinansieringslån som inte kräver en UC kreditupplysning, istället gör man kreditkontrollen hos Creditsafe. Om uppgifterna hos Creditsafe inte räcker till och det behövs mer information om situationen, så kan långivaren komplettera med UC AB.
    P2P-lån, snabblån eller smslån trots skuld - finns det?
    Det finns inte ett enda smslån, privatlån eller P2P-lån som kan godkännas när man är skuldsatt. Detta eftersom risken helt enkelt är för hög för långivaren eftersom de generellt har låga inkomstkrav, i motsats till skuldsaneringslån som har ganska höga inkomstkrav.
    Vilka är de senaste långivarna?
    2023 lanserades runt ett halvt dussin nya långivare etablerade sig på den svenska marknaden, och det finns ingenting som säger att det är påväg att mattas av 2024, snarare tvärtom - trots nya räntelagar och ett fortsatt räntetak på 39,5%. Förutom nya långivare har det även tillkommit nya varumärken och låneformer, som kryptolån.

    Se vår uppdaterade lista med nya lån här.
    Kan man låna med betalningsanmärkning(ar)?
    Det går att hitta långivare som lånar ut pengar trots att man har betalningsanmärkningar, upp till 600.000 kr. Nackdelen är att räntan kan bli högre alternativt att max-lånebeloppet sänks eftersom kreditgivaren tar en större risk. Av 10 slumpvis utvalda långivare tillåter ungefär hälften minst en betalningsanmärkning.

    Se alla lån som går att få trots en eller flera betalningsanmärkningar. Om du dessutom har skulder (hos KFM) så har vi även skuldfinansieringslån.
    Vilka låneförmedlare har flest anslutna banker?
    Desto fler anslutna långivare en låneförmedlare har, desto bättre chanser har man att hitta det lån som har bäst villkor och lägst ränta. I skrivande stund har Beefinance 40 anslutna banker & långivare, tätt därefter kommer Lendo med 35 anslutna långivare.
    Går det att låna utan ränta och avgifter?
    I dagsläget finns det några enstaka långivare som fortfarande marknadsför sina låneprodukter med räntefria perioder för nya kunder, även om de drastiskt minskat i antal. Ett räntefritt lån är det bästa alternativet om du behöver låna några tusenlappar som du tänkt betala tillbaka inom ett par veckor.

    Se vår lista med alla räntefria lån eller använd vår filtreringsfunktion under respektive sida/kategori.
    Hur snabbt kan ett lån betalas ut?
    Utbetalningen sker antingen så snart lånet signerats eller direkt efter begärt uttag. Har du ansökt om ett P2P-lån så betalas det ut efter att det finansierats. Om man har samma bank som långivaren så tar det i genomsnitt 1 minut att få pengarna, har man en annan bank så kan det ta 1-3 dagar.

    Bankerna Nordea, Swedbank, Handelsbanken, SEB och Danske Bank har flest anslutna långivare.
    Kan man låna pengar utan UC?
    Förfrågan om att låna pengar utan att få en notering i kreditupplysningen hos UC blir allt mer önskvärd, och det har de flesta långivare uppmärksammat. För närvarande finns det 45 smslån, mikrolån och kontokrediter utan kreditupplysning hos UC på lånebelopp upp till 300 000 kr.

    Pantlån och företagslån är två andra låneformer som vanligtvis inte kräver UC.
    Kan man få pengarna utbetalda på helgen?
    Det går lika bra att få lånet utbetalt på en helgdag som en vanlig vardag, dock är antalet långivare som gör helgutbetalningar något färre. Helglån blir mer önskvärda vilket många långivare upptäckt och är orsaken till att det ofta tillkommer nya lån med utbetalning både lördag som söndag, men även röda dagar och andra högtider som nyår.

    Här listar vi alla lån med utbetalningar på helgen.
    Kan man låna med aktiva Kronofogdeskulder?
    I dagsläget finns det 4 st. långivare som specialiserat sig på omstartslån som specifikt utformats för att betala av skulder hos Kronofogden (utöver pantlån), och som därför går att få med aktivt skuldsaldo. Notera att grundkraven kan bli avsevärt mycket högre än för ett vanligt blancolån, bl.a. högre inkomstkrav.

    Den populäraste aktören är , tätt därefter kommer Svea Ekonomi . Båda bistår med rådgivning tills du blir helt skuldfri.
    Kan man få skatteåterbäring på räntan?
    Samtliga lån där alla kostnader lagts som ränta under ett deklarationsår blir automatiskt avdragsgilla i skattedeklarationen. Detta innebär att alla som betalat ränta får dra av 30% av nettoräntan (total räntekostnad + plusränta från sparkonto). Uträkningen av ränteavdraget sker automatiskt i Skatteverkets system.

    Räntereduktionen du ska få du syns på det nuvarande kalenderårets skattedeklaration.
    Vilka är de vanligaste lånetyperna?
    Den lånetypen som har flest ansökningar* och som oftast marknadsförs av svenska kreditgivare är smslån, främst utan UC. Tätt därefter kommer blancolån som är en av världens äldsta låneformer. Kontokredit är en relativt ny låneprodukt som blir allt vanligare sedan Regeringens nya räntelagar trädde i kraft.

    *Enligt vår statistik.
    Hur betalas lånet tillbaka?
    Inbetalningar sker i de flesta fall med faktura, antingen via e-post eller pappersavi (BG/PG). Några få långivare tillåter inbetalningar via Swish och kort. I samband med amorteringen så betalar man även ränta, en procentuell avgift som betalas in i samband med att du amorterar ditt lån månadsvis.

    Här ingår alla avgifter (avi-, startavgift, förseningsavgift) och varierar kraftigt mellan olika kreditgivare.
    Cashloans anslutna långivare (110 st.)
    Cashloans.nu samarbetar med över 100 långivare och låneförmedlare som vi regelbundet uppdaterar. Dessa är bl.a. Ferratum, Mobillån, Sambla, Klara Lån, Avida Finans, Snabbfinans, Bynk, Risicum och många fler. Vi tar regelbundet bort de kreditbolag som fått många negativa omdömen och lägger till aktörer som uppfyller våra krav samt passar våra besökare.
    Vilken kontokredit har lägst månadsränta?
    I dagsläget har Komplett Bank den lägsta krediträntan bland våra anslutna långivare, 0,41% - 1,66%, Merax kommer tätt efter med 1,19% medan Tryggkredit har en månadsränta på 2,08%. Räntan baseras på långivarens förutbestämda ränta enligt SEKKI-avtalet.

    Läs mer om räntor och se all relevant FAQ här.
    Grundkriterier och lånevillkor
    De generella grundkraven som måste uppfyllas hos alla långivare är att du är myndig, bor i Sverige och har någon form av inkomst som säkrar att lånet blir återbetalt till fullo. Man ska också ha ett bankkonto hos en svensk bank, exempelvis SEB eller Nordea.

    De specifika kraven för långivaren du tänkt låna pengar hos står längst ner i recensionen.
    Lägsta och högsta lånebeloppet
    Det lägsta lånebeloppet att ansöka om som privatperson är 500 kr, som mest 600.000 kr (utan säkerhet) via våra anslutna långivare. Högre lånebelopp förekommer också, men kräver säkerhet, bl.a. pantlån. Hur mycket pengar man sedan får låna baseras på den nuvarande kreditvärdigheten och framtida återbetalningsförmågan.

    Kreditgivare inom företagslån har ännu höre max-lånebelopp, över 1.000.000 kr.