Planera din ekonomi, inkl. smarta spartips
Eftersom pengar engagerar många på ett eller annat sätt delar vi med oss av smarta tips som är bra att ha i åtanke när det kommer till att förbättra och planera sin privatekonomi. Vare sig du är ute efter ett speciellt köp eller vill få ekonomin att gå runt, finns det en hel del åtgärder som är värda att tänka på – samt när det är bäst läge att ta ett lån utan säkerhet.
För att få en bättre översikt och få en bra relation till pengar bör man styra sina inkomster och utgifter i den riktning man vill gå. Låt inte dina utgifter vara ett orosmoment utan bestäm dig vad som passar dig – skapa en budgetplan och spara – eller hitta en annan inkomstkälla för att på så sätt få in pengar, oavsett ändamål.
Sparande och buffert
Genom att alltid ha en extra buffert tillgänglig ger inte bara ro inombords – det kan också komma till användning för att bli peppad att spara ännu mer – men att ha en buffert och ett sparande på ett sparkonto är inte samma sak. En buffert är ett skyddsnät du enbart använder dig av i nödfall som arbetslöshet, inkomstbortfall av annan orsak, exempelvis olycksfall eller när akuta händelser inträffar och du behöver pengar fort.
Något som påminner om en buffert är en kontokredit eller kreditkort, som alltid finns tillgäng så länge man har utrymme för fler uttag. När du uppnått din önskade buffert kan du sätta igång med sparandet till framtida mål. Oavsett om du sparar pengar inför en kontantinsats för ett kommande husköp eller tänker ta en semester så ger ett åtkommande sparande både trygghet, frihet samt flexibilitet.
Se över det sparsätt som passar bäst för dig, kanske vill du köpa aktier, fonder, investeringar eller spara på ett sparkonto med avkastning med hög sparränta (>rekommenderas). Man behöver inte sätta in högra belopp från start, det viktigaste är att man kommer igång. 1000 kr är bättre än inget alls.
Gör en budgetplan
För att ha koll på din ekonomi och kunna planera framtida köp så är det smartaste man kan göra att sätta upp ett Excel-dokument med färdiga formler. Inkomster till vänster, utgifter till höger som listas i en vertikal lista. Detta visar tydligt dina inkomster, utgifter samt eventuella sparformer.
En budget låter dig svart på vitt se var pengarna tar vägen och får en komplett uppsikt över köp som kanske inte varit helt genomtänkta, eller det bästa av allt – ovälkomna flaskhalsar. En flaskhals är en dyr utgift som oftast kan dras ner avsevärt bara genom att bryta ditt vanliga köpmönster.
Håll koll på alla dina fasta – men även rörliga kostnader
Fasta kostnader är återkommande kostnader månadsvis och betalas oftast i samband med löning, som hyra, räkningar, prenumerationer. Rörliga kostnader är sådant du har lite mindre koll på och som styrs av 3:e part, som exempelvis matkostnader, kläder, tandläkarbesök, frisörbesök, bensin/busskort. Det första du ska göra när lönekontot fylls på är att betala av alla fasta kostnader först, sedan ser du hur mycket pengar du kan spendera på alla rörliga kostnader. Här kan man oftast finna flaskhalsar.
Sätt det långsiktiga sparandet i rutin
För att få en bättre ekonomi så är ett långsiktigt sparande en prioritering. Om sparandet inte har något tydligt mål så kan det kännas tråkigt, och att bara spara för sparandets skull fungerar inte för alla – sätt därför upp mål. Ett mål kan vara flera år framöver, men något som är säkert är att pengarna kommer användas, förr eller senare.
Hur mycket önskar du spara under 1, 2 och 5 år? Se över om långsiktiga eller kortsiktiga mål fungerar bäst för dig.
Idag finns det både kalkylark och gratis budgetmallar på internet som man kan gå efter för att enkelt hålla koll på sin ekonomi. Ett annat hett tips är är att ladda ner Zlantar, en app för Android och iOs. Här kan du snabbt och enkelt lägga upp en budget, hålla koll på alla inkomster/utgifter, se transaktioner från din bank, lån/skulder samt även sätta upp kompletta sparmål.
Akuta lösningar och strukturplanering
Ett enkelt sätt att förbättra sin privatekonomi är genom att strukturera den, ett smart tips är att tänka baklänges – hur mycket pengar behöver vi? Vad kan vi dra in på? Hur gör vi det? Läs vår enkla guide nedan och se om det finns något du kan ta med dig.
Håll koll på de fasta kostnaderna
Låt inte de fasta utgifterna överskrida 50% av hushållets totala utgifter. Se om du kan få ner kostnaderna genom att byta elbolag, försäkringsbolag, mobiloperatör. Genom att se över vilka alternativ som har lägst driftkostnader kan du spara in 100-tals kronor.
Undvik lockande mängdrabatter
Det låter bättre än det är – ‘Ta 3 men betala för 2’, eller ‘Gäller endast idag’ när du egentligen inte behöver det. Det är lätt hänt att man köper på sig något för att man tror man gör en bra deal, men för att spara pengar i längden så handlar det inte om att få mest för pengarna, utan att spara in genom att endast köpa det du verkligen behöver. Köp endast rabatterade saker om du annars hade behövt, dvs. står på din vardagliga inköpslista.
Medlemskort ger poäng som kan omvandlas till pengar
Man kan dra nytta av alla slags rabattkoder, extrapriser och nedsatta varor – men som vi nämnt ovan handlar det inte om att köpa på sig prylar för att priset är lågt, utan det handlar om att hitta ett sätt att spara pengar i vardagen. Genom att använda sig av medlemskort får man poäng när man handlar. Dessa kan man sedan omvandla till poäng som man sedan kan omvandla till riktiga pengar när du handlar i utvalda butiker.
Tänk också på att man inte förlorar något på att fråga efter rabatter när man är ute och handlar.
Det är aldrig försent att ordna upp sin ekonomi
Oavsett hur svår ens ekonomiska situation verkar vara så är det aldrig helt hopplöst att ta sig ur den, och som sista alternativ kan man utföra en skuldsanering. Prata med kommunens avdelning för budget- och skuldrådgivning, och om du har ett gammalt bolån med obunden ränta, så kan du eventuellt förhandla ner den.
Sköt din privatekonomi som om det vore ett företag
Behandla och planera din egen privatekonomi som om det hade varit ett företag som måste gå med vinst, för att ha råd att betala skatter, avgifter/utgifter samt löner.