Skaffa Bank ID eller Mobilt Bank ID som e-legitimation för snabbare verifiering

Med en e-legitimation i mobilen, bankdosan eller datorn så kan du på bara ett klick verifiera och bekräfta att du verkligen är du vilket är riktigt smidigt när man ska beställa produkter, betala med Swish, logga in på olika tjänster eller ansöka om ett lån på nätet. I dagsläget finns det tre olika typer av e-legitimationer som man kan hämta helt gratis via din internetbank; Bank ID på kort (via bankdosan), Bank ID på fil (via datorn) och Mobilt Bank ID (via mobilen).

I grund och botten uppfyller de tre metoderna samma grundfunktion; att kunna legitimera sig utan att fysisk uppvisa en legitimation, men den största skillnaden är vilken typ av enhet man använder legitimationen på. Bank ID ersätter ditt pass, legitimation eller andra fysiska legitimationshandlingar som körkort. Idag tillhandahåller de flesta storbanker denna lösning (se vilka banker som använder Bank ID i listan här).

Bank ID på mobilen.

Mobilt Bank ID är den mest använda verifieringslösningen och är perfekt för dig som använder din mobil mycket och oftast har den i närheten. Det är även den mest rekommenderade metoden och går snabbt att skaffa via din bank eller internetbank. En digital legitimation via Mobilt Bank ID skaffar du i 4 enkla steg:

1. Hämta Bank ID säkerhetsapp från App Store, Google Play eller Windows Store.
2. Logga in på din bank med din internetdosa som du fick när du blev kund.
3. Gå till menyvalet “Skaffa Bank ID”, där beställer du ditt Bank ID och signerar med din dosa.
4. En kod skickas till dig, så kallad “aktiveringskod”.
5. Ange denna aktiveringskod första gången du loggar in på Bank ID säkerhetsapp.
6. Klart – nu kan du verifiera dig med Mobilt Bank ID.

Testa att din e-legitimation med Bank ID fungerar på test.bankid.com

Bank ID på fil kan man också installera på sin dator och uppfyller samma funktion som Mobilt Bank ID, skillnaden är bara att programmet installeras på datorn via en fil istället för en app i mobilen. Bank ID säkerhetsappen kallar detta för att “Beställa BankID på fil och kort”. Det är också enkelt att skaffa, se nedan steg-för-steg guide:

1. Logga in på din internetbank.
2. Installera Bank ID säkerhetsapp enligt bankens instruktioner (bör vara i samma menyval som Mobilt Bank ID).
3. Verifiera dig med din bankdosa utfärdad av din bank.
4. Klart – nu kan du verifiera dig med e-legitimation på datorn. Varenda gång du gör någonting som kräver digital verifiering så öppnar du bara det installerade Bank ID-programmet eller filen, skriver in din kod och därefter har du legitimerat dig.

Bank ID på kort.

Bank ID på kort är också en bra lösning för dig som vill kunna legitimera dig online, men som kanske inte vill ha program och appar installerade. Istället får du ett fysiskt kort som ser ut som ett vanligt plastkort fast med Bank ID-loggan på, och du behöver beställa kortet samt vänta tills den dyker upp i brevlådan innan du kan använda den.

Observera att ibland så är Bank ID redan förberett i plastkortet som du får med för att logga in på internetbanken. Såhär gör du:

1. Logga in på din internetbank.
2. Installera BankID säkerhetsprogram enligt bankens instruktioner.
3. Installera kortläsaren i din dator och sätt in ditt BankID-kort i den (antingen det du fått hemskickat, eller den som kom med när du öppnade bankkontot).
4. Klart – nu kan du verifiera dig med BankID via internetdosan.

Användningsområden för Bank ID: Du kan logga in digitalt på Försäkringskassan, Skatteverket när det exempelvis är dags att deklarera, internetbanken, onlinebetalningar (exempelvis Klarna faktura), när du ansöker om ett privatlån eller smslån (9 av 10 banker använder sig av E-legitimation av något slag), CSN (ansök om studiemedel, Svensk Adressändring för att anmäla flytt m.m.

Du hittar mer information på Bank ID officiella webbplats, support.bankid.com

Banker som använder sig av Bank ID (du kommer direkt till den mest relevanta sidan):
Danske Bank
Handelsbanken
Ikano Bank
Länsförsäkringar
Nordea
SEB
Skandia
Sparbanken Syd
Swedbank

Utföra betalningar med Swish, hur fungerar det?

Se en snabb och förklarande video på hur du skaffar Bank ID samt hur det fungerar:

Vanliga frågor & svar

 • Vilka är de senaste långivarna 2017?

  2017 var året då över 12 långivare etablerade sig på den svenska finansmarknaden och det finns ingenting som säger att det är är påväg att mattas av, snarare tvärtom. Förutom nya långivare har det även tillkommit nya varumärken och låneformer. De senast lanserade långivarna för i år är Modus Finans (5/9), Sambla (1/9), Bynk (1/5), Klara Lån och Sparlån.

 • Vilka är de vanligaste låntyperna?

  Den vanligaste typen av lån som har flest ansökningar i dagsläget är enkla smslån, oftast utan UC på summor upp till 50.000 kr. De kräver ingen säkerhet och godkänns ofta trots anmärkningar eller skulder. Näst vanligaste lånetypen är privatlån utan säkerhet upp till 600.000 kr. Snabblån och kontokrediter är också två populära lånetyper.

 • Cashloans anslutna långivare

  Vi samarbetar med över 80+ banker och dessa är bl.a. Lendify, Consector, Expresskredit, Advisa, MyLoan, Zmarta, Axo Finans, Direkto, SevenDay, Frogtail, Leta Lån, LoanMarket, Loanstep, Lendo, KlickLån, NanoFlex, Smspengar, Kortlån, Sparlån, Nätlån, Flexlimit och många fler. Samtliga långivare har olika typer av lån, villkor och räntor.

 • Kan man få skatteåterbäring på räntan?

  Samtliga lån som man tar under ett deklarationsår blir automatiskt avdragsgilla i skattedeklarationen. Detta innebär att alla som någon gång ansökt om ett lån och betalat ränta får dra av 30% av nettoräntan (total räntekostnad + eventuell plusränta från sparkonto). Uträkningen av ränteåterbäring sker automatiskt i Skatteverkets system.

 • När kommer pengarna till kontot efter godkänt lån?

  Utbetalningen sker så snart du har blivit godkänd, ibland inom 60 sekunder med beskedet direkt på skärmen, och som längst kan det ta upp till 3 bankdagar beroende på vilken bank långivaren är ansluten till. De största bankerna i dagsläget som samarbetar med flest långivare är Swedbank, Handelsbanken, SEB, Danske Bank och Nordea.

 • Vad kostar ett lån?

  Ett lån återbetalas i form av ränta, en procentuell avgift som betalas i samband med att du amorterar ditt lån en gång i månaden. Räntan varierar kraftigt mellan olika långivare och en del banker tar även en fast uppläggningsavgift, även kallad startavgift. Använd vår lånegenerator för att se priser, uppläggningsavgifter, räntor och dolda avgifter.

 • Kan man låna pengar utan UC?

  Förfrågan om att låna pengar utan att få en anmärkning i kreditupplysningen hos UC blir mer och mer önskvärt och det har de flesta långivare uppmärksammat. Lägsta summan att låna är 500 kr och som mest 50.000 kr utan UC kontroll. I dagsläget finns 36+ långivare med smslån, snabblån och kontokrediter utan kreditprövning hos UC.

  Uppdatering: Nu har vi en ny kategori med företagslån utan UC (alla företagsformer), max-beloppet att låna är då 250.000 kr samt går att få trots betalningsanmärkningar.

 • Hur hittar man det billigaste lånet?

  Använd vår Lånegenerator ovan för att lista alla lån och snabbt få en uppsikt över räntekostnader (fast-/rörlig års- eller månadsränta), dolda kostnader, avi-/startavgift m.m. och därmed hitta det billigaste lånet direkt. Generellt är den dyraste låneformen smslån med direktutbetalning, billigaste är privatlån med lång löptid och rörlig ränta.

 • Vilken långivare har den lägsta räntan idag?

  Räntan varierar kraftigt beroende på vilken typ av lån du tar, men i dagsläget har Credway den lägsta månadsräntan (inklusive med unik räntegaranti) från 2,42%. Observera att det är stor skillnad mellan månadsränta och årsränta. Räntan räknas ut beroende på kreditvärdighet och framtida betalningsförmåga. Den högsta räntan har Kredit365 med en effektiv ränta från 511%. Läs mer om räntor och hur det fungerar här.

 • Hur mycket kan man låna som minst/mest?

  I dagsläget är det minsta lånebeloppet att ansöka om 500 kr, som mest upp till 600.000 kr, men hur mycket pengar du sedan får låna baseras på din nuvarande kreditvärdighet, månads-/årsinkomst samt framtida återbetalningsförmåga. Om du är ute efter ett företagslån så är det högsta lånebeloppet att ansöka om 1.000.000 kr.

 • Kan man låna med betalningsanmärkning?

  Det går att hitta långivare som lånar ut pengar trots att man har betalningsanmärkning(ar), nackdelen är att räntan kan bli aningen högre eftersom kreditgivaren tar en större risk. Av 10 slumpvis utvalda långivare tillåter ungefär hälften minst en betalningsanmärkning, som mest 10 st. Se alla lån som går att få trots en eller flera betalningsanmärkning(ar).

 • Vad finns det för grundkrav?

  De generella grundkraven är att du ska vara minst 18 år, bo i Sverige och/eller vara skriven i Sverige samt ha en deklarerad inkomst. Kraven varierar dock från långivare till långivare så vi rekommenderar att du noga läser igenom kraven för att få ett lån godkänt hos det kreditbolag du är intresserad av. Kraven står längst ner i recensionen.

  Krav för besked direkt: Vår filosofi är att alla ska kunna få sitt beslut inom 1 minut, och listar därför endast långivare som använder BankID / Instantor®.