Planera din ekonomi inkl. tips på akuta lösningar

Eftersom pengar engagerar många på ett eller annat sätt delar vi på Cashloans.se med oss av några tips som är bra att ha i åtanke när det kommer till att planera ekonomin. Vare sig du sparar för ett speciellt köp eller för att få ekonomin att gå runt finns det vissa saker som är värda att tänka på. När du tar hand om dina pengar tar du även hand om ditt liv och får på så vis kontroll över båda. För att få koll på din ekonomi och skapa en bra relation till pengar bör man styra sina inkomster och utgifter i den riktning man vill gå. Låt inte dina utgifter vara ett orosmoment utan lägg upp en plan för din ekonomi och håll dig till den.

Sparande och buffert

Investera i en stabil ekonomi vilket innebär sparande och buffert. Att ha en buffert och ett sparkonto är inte samma sak. En buffert är ett slags skyddsnät du kan använda dig utav när något oförutsägbart såsom arbetslöshet, olyckor eller andra akuta händelser inträffar. När du uppnått din buffert kan du sätta igång med sparandet till framtida mål. Vare sig du sparar för ett husköp eller en semester så ger sparandet dig både trygghet och flexibilitet. Se över det sparsätt som passar bäst för dig; aktier, fonder, investeringar eller sparkonto. Man behöver inte sätta in några överdrivna summor, viktigast är att man kommer igång. 100 kr är bättre än inget alls.

Gör en budgetplan

För att ha koll på din ekonomi och kunna planera framtida köp så är det en god idé att göra upp en plan för din ekonomi som du ser över exempelvis den 1:a varenda månad. Detta kallas budget, och visar tydligt dina inkomster och utgifter. Det är ett bra verktyg för att hålla koll på exakt hur mycket du spenderar varenda månad och vart pengarna egentligen går någonstans. I och med att du gör en budget ser du svart på vit vart pengarna tar vägen och får uppsikt om köp som kanske inte varit så genomtänkta. Detta gör det så mycket enklare när man behöver bryta sitt köpmönster. Ha penga-fokus och prioritera rätt, då är det ingen slump att du har pengar över eller inte.

För den som har en varierande inkomst och är osäker på hur pengarna ska gå ihop i slutet av månaden är en ekonomisk planering viktig, både på kort- och långsikt. Det viktiga med en budget är att få koll på varenda köp du gör. Det är viktigt att utvärdera veckan eller månaden som gått för att inse vilka förändringar man måste göra.

Håll koll på alla dina fasta – men även rörliga kostnader.

Fasta kostnader är sådant du alltid har och vet summan du måste betala varenda månad, som hyra, räkningar, prenumerationer. Rörliga avgifter är sådant du har lite mindre koll på som exempelvis mat, kläder, tandläkarbesök och mer. Prioritera alltid att betala dina fasta avgifter det första du gör när lönen kommer in på kontot. Därefter kan du räkna på hur mycket pengar du har att leva på den närmsta månaden. Efter ett tag kommer du märka ditt penga-mönster och kunna räkna på hur mycket du gör över med per månad i snitt.

Ekonomisk (privat) planering inkl. sparkonto och buffert

För att få en stabil ekonomi är det viktigt att prioritera sparandet (både vad gäller sparkonto och buffert). Om du inte har något tydligt mål med ditt sparande kan det kännas tråkigt, och att spara bara för sparandets skull fungerar inte för alla, därför är det viktigt att sätta upp mål. Hur mycket önskar du att spara under 1,3 eller 5 år? Se över om långsiktiga eller kortsiktiga mål fungerar bäst för dig och hur du kan lägga upp en plan att gå efter, spara sedan med fullt fokus på dina mål.

Idag finns det både kalkylark och gratis budget-mallar på internet som man kan gå efter för att enkelt hålla koll på sin ekonomi. Ett annat het tips är är att ladda ner appen Smartbudget som fungerar både i Android och iOs. Genom att använda sig utav denna applikation kan du lägga upp en budget, hålla koll på alla inkomster och utgifter, se transaktioner från din bank samt lån & skulder och även sätta upp sparmål, allt igenom din smartphone.

Akuta lösningar

Ett enkelt sätt att förbättra sin privatekonomi är genom att strukturera den, ett smart tips är att tänka baklänges – hur mycket pengar behöver jag? Vad kan jag dra in på? Hur gör jag det?

Som tidigare nämnt, ha stenkoll på dina fasta avgifter. Se över dessa och se om du kan få ner kostnaderna genom att förhandla, byta el- eller försäkringsbolag. Genom att se över vilka alternativ som finns och vilka bolag som har lägst pris, kan du genast spara tusenlappar varenda månad. En bra ståndpunkt är att inte låta de fasta avgifterna överskrida 50% av månadens utgifter.

Undvik att bli lockad av ‘ta 3 betala för 2’ eller ‘passa på’, när du egentligen inte behöver det. Det är lätt hänt att man köper på sig något för att man ”sparar pengar” genom sådana offerter, men för att spara pengar snabbt handlar det inte om att få mest för pengarna, utan att spara in genom att endast köpa det du verkligen behöver.

Man kan dra nytta av alla slags rabattkoder, extra pris och nedsatta varor – men som vi nämnt ovan handlar det inte om att köpa på sig prylar för att priset är lågt, utan det handlar om att hitta ett sätt att spara pengar i vardagen. Genom att använda sig utav olika slags rabatter och medlemskort kan man spara in ett par kronor för varenda köp man gör, och i slutet av månaden har man genast sparat in någon hundralapp man kan sätta in på sparkontot. Tänk också på att man inte förlorar något genom att fråga efter rabatter när man är ute och handlar.

Oavsett hur svår ens ekonomiska situation verkar vara så är det aldrig helt hopplöst att ta sig ur den. Våga prata med din bank eller långivare för att komma på en lösning som passar dig.

Tips – Hålla Konsument har en otroligt bra guide som ger alla tänkbara tips och rådgivning när man ska bestämma sig för vilken sparform som passar en bäst. Läs mer om sparande hos Hallåkonsument.se här (öppnas i ny flik).

Nu kanske du är intresserad av att…

… skaffa BankID eller lära dig mer om e-legitimation, få mer information om räntor och olika räntesatser eller lära dig mer om skuldsanering alt. ta en privat skuldupplysning.

Vanliga frågor & svar

 • Vilken långivare är bäst 2017?

  Det är svårt att ge ett rakt svar på denna fråga, men genom att titta på vilka långivare som godkänner flest ansökningar i kombination med bra villkor, rimliga räntor, inga dolda överraskningar och snabba utbetalningar så är Mobillån, Ferratum, Expresskredit, Zmarta och Sparlån de bästa långivarna 2017 som godkänner flest lån.

 • Vilka är dom vanligaste låntyperna?

  Den vanligaste typen av lån som har flest ansökningar i dagsläget är enkla smslån, oftast utan UC på summor upp till 50.000 kr. De kräver ingen säkerhet och godkänns ofta trots bet.anmärkningar eller skulder. Näst vanligaste lånetypen är privatlån, summorna går upp till 500.000 kr. Snabblån och kontokrediter och också två populära lånetyper.

 • Vilka banker samarbetar CashLoans med?

  Vi samarbetar med över 80+ banker och dessa är bl.a. Lendify, Consector, Expresskredit, Advisa, MyLoan, Zmarta, Axo Finans, Direkto, SevenDay, Frogtail, Leta Lån, LoanMarket, Loanstep, Lendo, KlickLån, NanoFlex, Smspengar, Kortlån, Sparlån, Nätlån, Flexlimit och många fler. Samtliga långivare har olika typer av lån, villkor och räntor.

 • Kan man lösa sina lån i förtid, helst kostnadsfritt?

  Du kan oftast lösa alla dina lån utan kostnad, kontakta bara långivaren som du har ett avtal med innan du gör den fulla återbetalningen så de är beredda på det. Oftast är det så att man helt enkelt betalar in hela skulden som är kvar till samma OCR nummer som tidigare inbetalningar gått till. Kontakta banken eller långivaren ifråga för mer information.

 • När kommer pengarna till kontot efter godkänd ansökan?

  Utbetalningen sker så snart du har blivit godkänd, ibland inom 60 sekunder med beskedet direkt på skärmen, och som längst kan det ta upp till 3 bankdagar beroende på vilken bank långivaren är ansluten till. De största bankerna i dagsläget som samarbetar med flest långivare är Swedbank, Handelsbanken, SEB, Danske Bank och Nordea.

 • Vad kostar ett lån?

  Ett lån återbetalas i form av ränta, en procentuell avgift som betalas i samband med att du amorterar ditt lån en gång i månaden. Räntan varierar kraftigt mellan olika långivare och en del banker tar även en fast uppläggningsavgift, även kallad startavgift. Använd vår lånegenerator för att se priser, uppläggningsavgifter, räntor och dolda avgifter.

 • Kan man låna 10.000 kr utan UC?

  Förfrågan om att låna pengar utan att få en anmärkning i kreditupplysningen hos UC blir mer och mer önskvärt och det har de flesta långivare uppmärksammat. Lägsta summan att låna är 500 kr och som mest 50.000 kr utan UC kontroll. I dagsläget finns 34 långivare med smslån, snabblån och kontokrediter utan kreditprövning. Se alla lån utan UC här.

 • Hur hittar man det billigaste lånet?

  Använd vår Lånegenerator för att lista alla lån och se alla olika räntor samtidigt i en stor tabell för att hitta det billigaste lånet hos alla våra anslutna långivare. Fyll bara i önskat lånebelopp, specifika krav som ålder, utan UC, önskad löptid m.m. Klicka sedan på "Visa långivare" och sortera efter lägst ränta först.

 • Vilken är den lägsta räntan idag?

  Den lägsta räntan har i dagsläget Credway, endast ~2.42%, men varierar kraftigt beroende på vilken typ av lån du tar. Räntan räknas ut beroende på kreditvärdighet och framtida betalningsförmåga. Högst ränta har för närvarande smslån hos Kredit36 med en effektiv ränta från 511%. Läs mer om räntor och hur det fungerar här.

 • Hur mycket kan man låna som minst/mest?

  I dagsläget så kan man via svenska långivare låna från så låga summor som 500:- med utbetalning direkt, ända upp till 500.000 kr utan säkerhet, men hur mycket pengar du sedan får låna baseras på din nuvarande kreditvärdighet, årsinkomst och framtida återbetalningsförmåga.

 • Kan man låna med betalningsanmärkningar?

  Det går att hitta långivare som förmedlar lån trots att man har en (eller flera) betalningsanmärkning(ar), nackdelen är att räntan kan bli aningen högre eftersom banken tar en större risk. Av 10 slumpvis utvalda långivare tillåter i genomsnitt hälften av dem minst en betalningsanmärkning, se hela listan med 42+ lån på denna sida.

 • Vad finns det för grundkrav?

  De generella grundkraven hos långivarna är att du ska vara minst 18 år, bo i Sverige och/eller vara skriven i Sverige samt ha en deklarerad inkomst. Kraven varierar dock från bank till bank så vi rekommenderar att du noga läser igenom kraven för att få ett lån godkänt hos den långivare du är intresserad av. Kraven står längst ner i recensionen.