Planera din ekonomi, inkl. smarta spartips

Eftersom pengar engagerar många på ett eller annat sätt delar vi med oss av smarta tips som är bra att ha i åtanke när det kommer till att förbättra och planera sin privatekonomi. Vare sig du är ute efter ett speciellt köp eller vill få ekonomin att gå runt, finns det en hel del åtgärder som är värda att tänka på – samt när det är bäst läge att ta ett lån utan säkerhet.

För att få en bättre översikt och få en bra relation till pengar bör man styra sina inkomster och utgifter i den riktning man vill gå. Låt inte dina utgifter vara ett orosmoment utan bestäm dig vad som passar dig – skapa en budgetplan och spara – eller hitta en annan inkomstkälla för att på så sätt få in pengar, oavsett ändamål.

Sparande och buffert

Genom att alltid ha en extra buffert tillgänglig ger inte bara ro inombords – det kan också komma till användning för att bli peppad att spara ännu mer – men att ha en buffert och ett sparande på ett sparkonto är inte samma sak. En buffert är ett skyddsnät du enbart använder dig av i nödfal som arbetslöshet, inkomstbortfall av annan orsak, exempelvis olycksfall eller när akuta händelser inträffar och du behöver pengar fort.

Något som påminner om en buffert är en kontokredit, som alltid finns tillgäng så länge man har utrymme för fler uttag. När du uppnått din önskade buffert kan du sätta igång med sparandet till framtida mål. Oavsett om du sparar pengar inför en kontantinsats för ett kommande husköp eller tänker ta en semester så ger ett åtkommande sparande både trygghet, frihet samt flexibilitet.

Se över det sparsätt som passar bäst för dig, kanske vill du köpa aktier, fonder, investeringar eller spara på ett sparkonto med avkastning med hög sparränta (rekommenderas). Man behöver inte sätta in högra belopp från start, det viktigaste är att man kommer igång. 1000 kr är bättre än inget alls.

Gör en budgetplan

För att ha koll på din ekonomi och kunna planera framtida köp så är det smartaste man kan göra att sätta upp ett Excel-dokument med färdiga formler. Inkomster till vänster, utgifter till höger som listas i en vertikal lista. Detta visar tydligt dina inkomster, utgifter samt eventuella sparformer.

En budget låter dig se svart på vitt var pengarna tar vägen och får en bra uppsikt över köp som kanske inte varit helt genomtänkta, samt det bästa av allt – ovälkomna flaskhalsar. En flaskhals är en dyr utgift som oftast kan dras ner avsevärt bara genom att bryta ditt vanliga köpmönster.

Håll koll på alla dina fasta – men även rörliga kostnader

Fasta kostnader är återkommande kostnader månadsvis och betalas oftast i samband med löning, som hyra, räkningar, prenumerationer. Rörliga kostnader är sådant du har lite mindre koll på och som styrs av 3:e part, som exempelvis matkostnader, kläder, tandläkarbesök, frisörbesök, bensin/busskort. Det första du ska göra när lönekontot fylls på är att betala av alla fasta kostnader först, sedan ser du hur mycket pengar du kan spendera på alla rörliga kostnader. Här kan man oftast finna flaskhalsar.

Sätt det långsiktiga sparandet i rutin

För att få en bättre ekonomi så är ett långsiktigt sparande en prioritering. Om sparandet inte har något tydligt mål så kan det kännas tråkigt, och att bara spara för sparandets skull fungerar inte för alla – sätt därför upp mål. Ett mål kan vara flera år framöver, men något som är säkert är att pengarna kommer användas, förr eller senare.

Hur mycket önskar du att under 1, 2 och 5 år? Se över om långsiktiga eller kortsiktiga mål fungerar bäst för dig och hur du kan lägga upp en plan att gå efter.

Idag finns det både kalkylark och gratis budgetmallar på internet som man kan gå efter för att enkelt hålla koll på sin ekonomi. Ett annat hett tips är är att ladda ner Zlantar, en app för Android och iOs. Här kan du snabbt och enkelt lägga upp en budget, hålla koll på alla inkomster/utgifter, se transaktioner från din bank, lån/skulder samt även sätta upp kompletta sparmål.

Akuta lösningar och strukturplanering

Ett enkelt sätt att förbättra sin privatekonomi är genom att strukturera den, ett smart tips är att tänka baklänges – hur mycket pengar behöver vi? Vad kan vi dra in på? Hur gör vi det?

Låt inte de fasta utgifterna överskrida 50% av hushållets totala utgifter. Se om du kan få ner kostnaderna genom att byta elbolag, försäkringsbolag, mobiloperatör. Genom att se över vilka alternativ som har lägst driftkostnader kan du spara in 100-tals kronor.

Undvik att bli lockad av ‘Ta 3 betala för 2’, eller ‘Gäller endast idag’, när du egentligen inte behöver det. Det är lätt hänt att man köper på sig något för att man tror man gör en bra deal, men för att spara pengar mer effektivt så handlar det inte om att få mest för pengarna, utan att spara in genom att endast köpa det du verkligen behöver.

Man kan dra nytta av alla slags rabattkoder, extrapriser och nedsatta varor – men som vi nämnt ovan handlar det inte om att köpa på sig prylar för att priset är lågt, utan det handlar om att hitta ett sätt att spara pengar i vardagen. Genom att använda sig av rabatter och medlemskort kan man spara in ett par kronor för varenda köp man gör, och i slutet av månaden har man genast sparat in någon hundralapp som man kan sätta in på sparkontot.

Tänk också på att man inte förlorar något genom att fråga efter rabatter när man är ute och handlar.

Oavsett hur svår ens ekonomiska situation verkar vara så är det aldrig helt hopplöst att ta sig ur den, och som sista alternativ kan man utföra en skuldsanering. Prata med kommunens avdelning för budget- och skuldrådgivning, och om du har ett gammalt bolån med obunden ränta, så kan du eventuellt förhandla ner den.

Behandla och planera din egen privatekonomi som om det hade varit ett företag som måste gå med vinst, för att ha råd att betala skatter, avgifter/utgifter samt löner.

Frågor & svar

 • Vilka är de senaste långivarna 2018?

  2017 var året då över 12 långivare etablerade sig på den svenska marknaden och det finns ingenting som säger att den är är påväg att mattas av, snarare tvärtom - trots nya regler för räntetak på 40%. Förutom nya långivare har det även tillkommit nya varumärken och låneformer, som pantlån.

  Ute efter alla nya lån? Kolla in vår uppdaterade lista.

 • Kan man låna med betalningsanmärkning(ar)?

  Det går att hitta långivare som lånar ut pengar trots att man har betalningsanmärkningar, upp till 500.000 kr. Nackdelen är att räntan kan bli högre eftersom kreditgivaren tar en större risk. Av 10 slumpvis utvalda långivare tillåter ungefär hälften minst en betalningsanmärkning.

  Se alla lån som går att få trots en eller flera betalningsanmärkning(ar), dock som mest 10 st.

 • När kommer pengarna efter godkänt lån?

  Utbetalningen sker så snart man fått sitt bankkonto verifierat och signerat med BankID. Har man samma bank som långivaren så kommer pengarna inom 1 - 15 minuter, annars tar det 1 - 3 bankdagar. I många fall kan man ändå få utbetalningen samma dag om man ansöker före en viss tid.

  De största bankerna är Nordea (flest anslutna långivare), Swedbank, Handelsbanken, SEB och Danske Bank.

 • Cashloans anslutna långivare

  Cashloans samarbetar med över 80+ låneaktörer som vi regelbundet uppdaterar och dessa är bl.a. Everyday+, Euroloan, Ferratum, Mobillån, Snabbfinans, Consector, Nanoflex, Risicum, Expresskredit, Avida Finans och många fler. Vi tar regelbundet bort banker med negativa omdömen och lägger till aktörer som uppfyller våra krav samt passar våra besökare.

 • Kan man låna pengar utan UC?

  Förfrågan om att låna pengar utan att få en notering, s.k. anmärkning i kreditupplysningen hos UC blir mer och mer önskvärt och det har de flesta långivare uppmärksammat. I dagsläget finns 36 långivare med smslån, blancolån och kontokrediter utan kreditprövning hos UC, lånebelopp från 500 kr till 50 000 kr (pantlån inkluderas inte).

  Nu har vi en ny kategori med företagslån utan UC (alla företagsformer), max-belopp är 250.000 kr och går att få trots betalningsanmärkningar.

 • Vilka är grundkriterierna?

  De generella grundkraven är att du är minst 18 år, bor i Sverige med fast adress, har en deklarerad inkomst samt innehar svenskt bankkonto. Kraven varierar kraftigt hos långivarna så vi rekommenderar att du noga läser igenom kraven för att vara 100% säker på att bli godkänd hos det kreditbolag du är intresserad av. Kraven står längst ner i recensionen.

  Krav för besked direkt: Vår filosofi är att alla ska kunna få sitt beslut inom 1 minut, och listar därför endast långivare anslutna till BankID/Instantor®.

 • Vilka är de vanligaste låneformerna?

  Den vanligaste typen av lån som har flest ansökningar i dagsläget är extra snabba smslån, oftast utan UC på summor upp till 50.000 kr. Smslån kräver ingen säkerhet och godkänns i de flesta fall trots flertalet betalningsanmärkningar eller låg kreditvärdighet hos UC.

  Näst vanligast är blancolån utan säkerhet upp till 600.000 kr, kontokredit är den senaste låneformen.

 • Hur betalas lånet tillbaka?

  Ett lån återbetalas i form av ränta, en procentuell avgift som betalas i samband med att du amorterar ditt lån en gång i månaden, där avgifter (avi-, startavgift, förseningsavgift) varierar kraftigt mellan olika långivare. Inbetalningar sker via faktura (e-post eller pappersavi via BG/PG) samt Swish.

 • Får man skatteåterbäring på räntan?

  Samtliga lån där alla kostnader lagts som ränta under ett deklarationsår blir automatiskt avdragsgilla i skattedeklarationen. Detta innebär att alla som betalat ränta får dra av 30% av nettoräntan (total räntekostnad + plusränta från sparkonto). Uträkningen av 30% ränteavdraget sker automatiskt i Skatteverkets system.

 • Vilken långivare har den lägsta räntan idag?

  I dagsläget har Merax kredit den lägsta månadsräntan, 2,08% med startavgift, Credway 2,42% utan startavgift. Observera att det är stor skillnad mellan månadsränta, årsränta och effektiv ränta. Räntan baseras på långivarens förutbestämda ränta och påverkas av både låntagarens kreditvärdighet och återbetalningsförmåga.

  Läs mer om räntor och se alla FAQ här.

 • Hur hittar man det billigaste lånet?

  Peka över -symbolen till höger om 'Ränta:' i recensionerna eller prova vår Lånegenerator ovan för att snabbt få en uppsikt över räntekostnader som månads-/årsränta, avi-/startavgift, övriga dolda kostnader med mera, och därmed hitta det billigaste lånet för dig direkt.

  Generellt är den dyraste låneformen smslån med lång löptid, billigast är s.k. annuitetslån, privatlån med fast ränta.

 • Max-/min lånebelopp

  I dagsläget är det minsta lånebeloppet att ansöka om 500 kr, som mest upp till 600.000 kr, men hur mycket pengar du sedan får låna baseras på din nuvarande kreditvärdighet, (deklarerad) inkomst samt framtida återbetalningsförmåga.

  Företagslån har högst lånebeloppet att ansöka om med e-legitimation, över 1 000 000 kr.