Planera din ekonomi

Eftersom pengar engagerar många på ett eller annat sätt delar vi på Cashloans.se med oss av några tips som är bra att ha i åtanke när det kommer till att planera sin privatekonomi. Vare sig du sparar för ett speciellt köp eller för att få ekonomin att gå runt finns det vissa saker som är värda att tänka på. När du tar hand om dina pengar tar du även hand om ditt liv och får på så vis kontroll över båda.

För att få eb bättre översikt och få en bra relation till pengar bör man styra sina inkomster och utgifter i den riktning man vill gå. Låt inte dina utgifter vara ett orosmoment utan lägg upp en plan för din ekonomi och håll dig till den.

Sparande och buffert

Investera i en stabil ekonomi vilket innebär sparande och buffert. Att ha en buffert och ett sparkonto är inte samma sak. En buffert är ett slags skyddsnät du kan använda dig utav när något oförutsägbart såsom arbetslöshet, olyckor eller andra akuta händelser inträffar. När du uppnått din buffert kan du sätta igång med sparandet till framtida mål. Vare sig du sparar för ett husköp eller en semester så ger sparandet dig både trygghet och flexibilitet. Se över det sparsätt som passar bäst för dig; aktier, fonder, investeringar eller sparkonto. Man behöver inte sätta in några överdrivna summor, viktigast är att man kommer igång. 100 kr är bättre än inget alls.

Gör en budgetplan

För att ha koll på din ekonomi och kunna planera framtida köp så är det en god idé att göra upp en plan för din ekonomi som du ser över exempelvis den 1:a varenda månad. Detta kallas budget, och visar tydligt dina inkomster och utgifter. Det är ett bra verktyg för att hålla koll på exakt hur mycket du spenderar varenda månad och vart pengarna egentligen går någonstans. I och med att du gör en budget ser du svart på vit vart pengarna tar vägen och får uppsikt om köp som kanske inte varit så genomtänkta. Detta gör det så mycket enklare när man behöver bryta sitt köpmönster. Ha penga-fokus och prioritera rätt, då är det ingen slump att du har pengar över eller inte.

För den som har en varierande inkomst och är osäker på hur pengarna ska gå ihop i slutet av månaden är en ekonomisk planering viktig, både på kort- och långsikt. Det viktiga med en budget är att få koll på varenda köp du gör. Det är viktigt att utvärdera veckan eller månaden som gått för att inse vilka förändringar man måste göra.

Håll koll på alla dina fasta – men även rörliga kostnader.

Fasta kostnader är sådant du alltid har och vet summan du måste betala varenda månad, som hyra, räkningar, prenumerationer. Rörliga avgifter är sådant du har lite mindre koll på som exempelvis mat, kläder, tandläkarbesök och mer. Prioritera alltid att betala dina fasta avgifter det första du gör när lönen kommer in på kontot. Därefter kan du räkna på hur mycket pengar du har att leva på den närmsta månaden. Efter ett tag kommer du märka ditt penga-mönster och kunna räkna på hur mycket du gör över med per månad i snitt.

Ekonomisk (privat) planering inkl. sparkonto och buffert

För att få en stabil ekonomi är det viktigt att prioritera sparandet (både vad gäller sparkonto och buffert). Om du inte har något tydligt mål med ditt sparande kan det kännas tråkigt, och att spara bara för sparandets skull fungerar inte för alla, därför är det viktigt att sätta upp mål. Hur mycket önskar du att spara under 1,3 eller 5 år? Se över om långsiktiga eller kortsiktiga mål fungerar bäst för dig och hur du kan lägga upp en plan att gå efter, spara sedan med fullt fokus på dina mål.

Idag finns det både kalkylark och gratis budget-mallar på internet som man kan gå efter för att enkelt hålla koll på sin ekonomi. Ett annat het tips är är att ladda ner appen Smartbudget som fungerar både i Android och iOs. Genom att använda sig utav denna applikation kan du lägga upp en budget, hålla koll på alla inkomster och utgifter, se transaktioner från din bank samt lån & skulder och även sätta upp sparmål, allt igenom din smartphone.

Akuta lösningar och strukturplanering

Ett enkelt sätt att förbättra sin privatekonomi är genom att strukturera den, ett smart tips är att tänka baklänges – hur mycket pengar behöver vi? Vad kan vi dra in på? Hur gör vi det?

Som tidigare nämnt, ha stenkoll på dina fasta avgifter. Se över dessa och se om du kan få ner kostnaderna genom att förhandla, byta el- eller försäkringsbolag. Genom att se över vilka alternativ som finns och vilka bolag som har lägst pris, kan du genast spara tusenlappar varenda månad. En bra ståndpunkt är att inte låta de fasta avgifterna överskrida 50% av månadens utgifter.

Undvik att bli lockad av ‘ta 3 betala för 2’ eller ‘passa på’, när du egentligen inte behöver det. Det är lätt hänt att man köper på sig något för att man ”sparar pengar” genom sådana offerter, men för att spara pengar snabbt handlar det inte om att få mest för pengarna, utan att spara in genom att endast köpa det du verkligen behöver.

Man kan dra nytta av alla slags rabattkoder, extra pris och nedsatta varor – men som vi nämnt ovan handlar det inte om att köpa på sig prylar för att priset är lågt, utan det handlar om att hitta ett sätt att spara pengar i vardagen. Genom att använda sig utav olika slags rabatter och medlemskort kan man spara in ett par kronor för varenda köp man gör, och i slutet av månaden har man genast sparat in någon hundralapp man kan sätta in på sparkontot. Tänk också på att man inte förlorar något genom att fråga efter rabatter när man är ute och handlar.

Oavsett hur svår ens ekonomiska situation verkar vara så är det aldrig helt hopplöst att ta sig ur den. Våga prata med din bank eller långivare för att komma på en lösning som passar dig.

Tips – Hålla Konsument har en otroligt bra guide som ger alla tänkbara tips och rådgivning när man ska bestämma sig för vilken sparform som passar en bäst. Läs mer om sparande hos Hallåkonsument.se här (öppnas i ny flik).

Frågor & svar

 • Vilka är de senaste långivarna 2018?

  2017 var året då över 12 långivare etablerade sig på den svenska marknaden och det finns ingenting som säger att den är är påväg att mattas av, snarare tvärtom - trots nya regler för räntetak på 40%. Förutom nya långivare har det även tillkommit nya varumärken och låneformer, som pantlån.

  Ute efter alla nya lån? Kolla in vår uppdaterade lista.

 • När kommer pengarna till kontot efter godkänt lån?

  Utbetalningen sker så snart man fått sitt bankkonto verifierat och signerat med BankID. Har man samma bank som långivaren så kommer pengarna inom 1 - 15 minuter, annars tar det 1 - 3 bankdagar. I många fall kan man ändå få utbetalningen samma dag om man ansöker före en viss tid.

  De största bankerna är Nordea (flest anslutna långivare), Swedbank, Handelsbanken, SEB och Danske Bank.

 • Vilka är de vanligaste låneformerna?

  Den vanligaste typen av lån som har flest ansökningar i dagsläget är extra snabba smslån, oftast utan UC på summor upp till 50.000 kr. Smslån kräver ingen säkerhet och godkänns i de flesta fall trots flertalet betalningsanmärkningar eller låg kreditvärdighet hos UC.

  Näst vanligast är blancolån utan säkerhet upp till 600.000 kr, kontokredit är den senaste låneformen.

 • Cashloans anslutna långivare

  Cashloans samarbetar med över 80+ låneaktörer som vi regelbundet uppdaterar och dessa är bl.a. Everyday+, Euroloan, Ferratum, Mobillån, Snabbfinans, Consector, Nanoflex, Risicum, Expresskredit, Avida Finans och många fler. Vi tar regelbundet bort banker med negativa omdömen och lägger till aktörer som uppfyller våra krav samt passar våra besökare.

 • Kan man låna pengar utan UC?

  Förfrågan om att låna pengar utan att få en notering, s.k. anmärkning i kreditupplysningen hos UC blir mer och mer önskvärt och det har de flesta långivare uppmärksammat. I dagsläget finns 36 långivare med smslån, blancolån och kontokrediter utan kreditprövning hos UC, lånebelopp från 500 kr till 50 000 kr (pantlån inkluderas inte).

  Nu har vi en ny kategori med företagslån utan UC (alla företagsformer), max-belopp är 250.000 kr och går att få trots betalningsanmärkningar.

 • Kan man låna med betalningsanmärkning?

  Det går att hitta långivare som lånar ut pengar, upp till 500.000 kr trots att man har betalningsanmärkningar, nackdelen är att räntan kan bli högre eftersom kreditgivaren tar en större risk. Av 10 slumpvis utvalda långivare tillåter ungefär hälften minst en betalningsanmärkning.

  Se alla lån som går att få trots en eller flera betalningsanmärkning(ar), dock som mest 10 st.

 • Vilka är grundkriterierna?

  De generella grundkraven är att du är minst 18 år, bor i Sverige med fast adress, har en deklarerad inkomst samt innehar svenskt bankkonto. Kraven varierar kraftigt hos långivarna så vi rekommenderar att du noga läser igenom kraven för att vara 100% säker på att bli godkänd hos det kreditbolag du är intresserad av. Kraven står längst ner i recensionen.

  Krav för besked direkt: Vår filosofi är att alla ska kunna få sitt beslut inom 1 minut, och listar därför endast långivare anslutna till BankID/Instantor®.

 • Hur betalas lånet tillbaka?

  Ett lån återbetalas i form av ränta, en procentuell avgift som betalas i samband med att du amorterar ditt lån en gång i månaden, där avgifter (avi-, startavgift, förseningsavgift) varierar kraftigt mellan olika långivare. Inbetalningar sker via faktura (e-post eller pappersavi via BG/PG) samt Swish.

 • Får man skatteåterbäring på räntan?

  Samtliga lån där alla kostnader lagts som ränta under ett deklarationsår blir automatiskt avdragsgilla i skattedeklarationen. Detta innebär att alla som betalat ränta får dra av 30% av nettoräntan (total räntekostnad + plusränta från sparkonto). Uträkningen av 30% ränteavdraget sker automatiskt i Skatteverkets system.

 • Vilken långivare har den lägsta räntan idag?

  I dagsläget har Credway den lägsta månadsräntan (inklusive räntegaranti) från 2,42%. Observera att det är stor skillnad mellan månadsränta, årsränta och effektiv ränta. Räntan baseras på långivarens förutbestämda ränta och påverkas av både låntagarens kreditvärdighet samt betalningsförmåga.

  Läs mer om räntor och se alla FAQ här.

 • Hur hittar man det billigaste lånet?

  Peka över -symbolen i recensionerna eller prova vår egenutvecklade Lånegenerator ovan för att lista alla lån och snabbt få en uppsikt över räntekostnader (fast-/rörlig års- eller månadsränta), dolda kostnader, avi-/startavgift m.m. och därmed hitta det billigaste lånet direkt.

  Generellt är den dyraste låneformen smslån med lång löptid, billigast är privatlån med fast ränta, ett s.k. annuitetslån.

 • Max-/min lånebelopp

  I dagsläget är det minsta lånebeloppet att ansöka om 500 kr, som mest upp till 600.000 kr, men hur mycket pengar du sedan får låna baseras på din nuvarande kreditvärdighet, (deklarerad) inkomst samt framtida återbetalningsförmåga.

  Företagslån har högst lånebeloppet att ansöka om med e-legitimation, över 1 000 000 kr.