BankID e-legitimation

Med e-legitimation kan man snabbt via mobil/dator/bankdosa bekräfta att man verkligen är den person man utger sig för att vara vilket är väldigt fördelaktigt när man ska betala eller överföra pengar med Swish, deklarera, logga in på olika statliga hemsidor eller ansöka om ett lån online.

I dagsläget finns tre (3) olika e-legitimation (BankID) att hämta helt gratis via den egna internetbanken: BankID på kort (via bankdosan), BankID på fil (via datorn) och Mobilt BankID (via mobiltelefonen).

Såhär fungerar BankID

I grunden uppfyller de 3 metoderna samma funktion – att legitimeras på nätet utan att fysisk uppvisa en legitimation, men där den största skillnaden är vilken enhet man använder e-legitimationen på. BankID ersätter pass, legitimation eller andra fysiska legitimationshandlingar, som körkort. Idag har alla svenska banker (SEB, Handelsbanken, Nordea, Swedbank m.fl.) någon form av e-legitimation som alternativ via internetbanken.

Samtliga servicefunktioner och långivare i Sverige använder sig av BankID, Trustly AB, Instantor AB samt Telia E-leg.

Installera och aktivera Mobilt BankID

Mobilt BankID är den mest använda verifieringsmetoden och passar personer som använder mobilen mycket och oftast har den i närheten, och tar bara några minuter att aktivera via SMS (aktiveringskod) och internetbanenk.

En digital legitimation via Mobilt BankID skaffar man i 5 enkla steg:

  • Hämta BankID säkerhetsapp från App Store, Google Play eller Windows Store
  • Logga in på din bank med din dosa som du fick när du blev kund
  • Gå till menyvalet ‘Skaffa BankID’, där beställer du BankID:t och signerar med din internetdosa
  • En kod skickas till dig via SMS, så kallad ‘aktiveringskod’.
  • Ange aktiveringskoden när du loggar in på den nerladdade BankID-appen (endast första gången)
  • Klart – nu kan du använda Mobilt BankID

Installera och aktivera BankID på fil

BankID på fil installerar man på datorn och uppfyller samma funktion som Mobilt BankID, skillnaden är bara att BankID-programmet installeras på datorn och startas via en fil, istället för en app. BankID kallar detta för ‘BankID på fil’. Det är också enkelt att skaffa, se guide nedan.

  • Logga in på din internetbank som vanligt
  • Installera BankID säkerhetsapp enligt bankens instruktioner (ska vara i samma menyval som Mobilt BankID)
  • Signera med bankdosan som utfärdats av din bank – i samband med detta så får du ange ett personligt lösenord som knyts till ditt BankID – signera igen
  • Klart – nu kan du verifiera dig med e-legitimation via fil på datorn

Nästa gång du gör någonting som kräver digital signatur online så öppnar du bara det installerade BankID-programmet och skriver in din kod (tidigare valda personliga lösenord) – klart – nu har du legitimerat dig via BankID på fil.

Installera och aktivera BankID på kort

Bank-ID på kort är också en bra lösning för dig som vill kunna legitimera dig digitalt på internet, men som inte vill ha program och appar installerade. Istället får du ett fysiskt kort utfärdat av din bank som ser ut som ett vanligt kort, fast med BankID-loggan på.

Du kan behöva beställa BankID-kortet via internetbanken innan du kan aktivera det (om det inte redan är förinstallerat).

  • Logga in på din internetbank
  • Installera BankID säkerhetsprogram enligt bankens instruktioner
  • Installera kortläsaren i din dator och sätt in ditt BankID-kort i den (antingen det du fått hemskickat, eller den som kom med när du öppnade bankkontot)
  • Klart – nu kan du verifiera dig med BankID via kort och inloggningsdosa

Om BankID inte fungerar (felsökning)

Ibland funderar inte BankID och det kan bero på en mängd olika orsaker. Nedan listar vi de vanligaste problemen som kan uppstå tilsammans med lösningar.

Problem: BankID har installerats men inte aktiverats hos banken.
Lösning: Aktivera BankID via din bank. Du måste logga in med din bankdosa och aktivera BankID (se instruktionsguide ovan för olika typer av BankID).

Problem: Giltlighetstiden har gått ut och gäller därför inte längre.
Lösning: Du måste återaktivera BankID. I samband med detta skapas en ny giltlighetstid (gäller i 3 månader – 5 år beroende på bank/typ av Bank-ID).

Problem: BankID:t är spärrat p.g.a. missbruk.
Lösning: Du måste kontakta din bank och ta reda på varför banken spärrat ditt BankID. Om det exempelvis beror på att du avskrivs från folkbokföringen så behöver du skriva in dig igen. Om det spärrats p.g.a. att någon annan använt ditt BankID och exempelvis beställt varor i ditt namn så behöver du göra en polisanmälan, därefter kontakta banken som utfärdar ett nytt BankID.

Problem: Du har skrivit fel lösenord/PIN.
Lösning: Du måste beställa ett nytt BankID. Ett bortglömt lösenord går inte att återskapa.

Testa att BankID fungerar

Testa att BankID:et fungerar på test.bankid.com

En mängd smarta användningsområden för BankID

Med BankID kan man bl.a. logga in på Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten, UC, Kivra, Skatteverket (när det är dags att deklarera) och internetbanken. Utöver detta kan man använda e-legitimationen till att ansöka om CSN bidrag, göra flyttanmälan, betala fakturor (exempelvis via Klarna). Ett av de vanligaste användningsområdena är att snabbare signera ett lån.

Hitta mer information på BankID’s officiella webbplats, support.bankid.com/sv/

Snabba frågor som rör bankID:

  • Din personliga bank utfärdar e-legitimationen BankID, Sveriges mest använda elektroniska ID-handling
  • Du kan endast ha en (1) aktiv BankID-legitimation åt gången
  • BankID:s giltighetstid är mellan 3 månader – 5 år, men detta varierar beroende på BankID-typ samt vilken bank som utfärdat e-ID
  • Det går inte att ha samma BankID på olika enheter

Hämta BankID via din personliga bank och sätt igång direkt

Klicka på länken till den bank du är kund hos för att sätta igång med Bank-ID. Du kommer direkt till den mest relevanta sidan som öppnas i ny flik:

Danske Bank
Handelsbanken
Ikano Bank
Länsförsäkringar
Nordea
SEB
Skandia
Sparbanken Syd
Swedbank

Utföra betalningar med Swish, hur fungerar det?

FAQ

Vilka är de senaste långivarna?
2023 lanserades runt ett halvt dussin nya långivare etablerade sig på den svenska marknaden, och det finns ingenting som säger att det är påväg att mattas av 2024, snarare tvärtom - trots nya räntelagar och ett fortsatt räntetak på 39,5%. Förutom nya långivare har det även tillkommit nya varumärken och låneformer, som kryptolån.

Se vår uppdaterade lista med nya lån här.
Kan man låna med betalningsanmärkning(ar)?
Det går att hitta långivare som lånar ut pengar trots att man har betalningsanmärkningar, upp till 600.000 kr. Nackdelen är att räntan kan bli högre alternativt att max-lånebeloppet sänks eftersom kreditgivaren tar en större risk. Av 10 slumpvis utvalda långivare tillåter ungefär hälften minst en betalningsanmärkning.

Se alla lån som går att få trots en eller flera betalningsanmärkningar. Om du dessutom har skulder (hos KFM) så har vi även skuldfinansieringslån.
Vilka låneförmedlare har flest anslutna banker?
Desto fler anslutna långivare en låneförmedlare har, desto bättre chanser har man att hitta det lån som har bäst villkor och lägst ränta. I skrivande stund har Beefinance 40 anslutna banker & långivare, tätt därefter kommer Lendo med 35 anslutna långivare.
Går det att låna utan ränta och avgifter?
I dagsläget finns det några enstaka långivare som fortfarande marknadsför sina låneprodukter med räntefria perioder för nya kunder, även om de drastiskt minskat i antal. Ett räntefritt lån är det bästa alternativet om du behöver låna några tusenlappar som du tänkt betala tillbaka inom ett par veckor.

Se vår lista med alla räntefria lån eller använd vår filtreringsfunktion under respektive sida/kategori.
Hur snabbt kan ett lån betalas ut?
Utbetalningen sker antingen så snart lånet signerats eller direkt efter begärt uttag. Har du ansökt om ett P2P-lån så betalas det ut efter att det finansierats. Om man har samma bank som långivaren så tar det i genomsnitt 1 minut att få pengarna, har man en annan bank så kan det ta 1-3 dagar.

Bankerna Nordea, Swedbank, Handelsbanken, SEB och Danske Bank har flest anslutna långivare.
Kan man låna pengar utan UC?
Förfrågan om att låna pengar utan att få en notering i kreditupplysningen hos UC blir allt mer önskvärd, och det har de flesta långivare uppmärksammat. För närvarande finns det 45 smslån, mikrolån och kontokrediter utan kreditupplysning hos UC på lånebelopp upp till 300 000 kr.

Pantlån och företagslån är två andra låneformer som vanligtvis inte kräver UC.
Kan man få pengarna utbetalda på helgen?
Det går lika bra att få lånet utbetalt på en helgdag som en vanlig vardag, dock är antalet långivare som gör helgutbetalningar något färre. Helglån blir mer önskvärda vilket många långivare upptäckt och är orsaken till att det ofta tillkommer nya lån med utbetalning både lördag som söndag, men även röda dagar och andra högtider som nyår.

Här listar vi alla lån med utbetalningar på helgen.
Kan man låna med aktiva Kronofogdeskulder?
I dagsläget finns det 4 st. långivare som specialiserat sig på omstartslån som specifikt utformats för att betala av skulder hos Kronofogden (utöver pantlån), och som därför går att få med aktivt skuldsaldo. Notera att grundkraven kan bli avsevärt mycket högre än för ett vanligt blancolån, bl.a. högre inkomstkrav.

Den populäraste aktören är , tätt därefter kommer Svea Ekonomi . Båda bistår med rådgivning tills du blir helt skuldfri.
Kan man få skatteåterbäring på räntan?
Samtliga lån där alla kostnader lagts som ränta under ett deklarationsår blir automatiskt avdragsgilla i skattedeklarationen. Detta innebär att alla som betalat ränta får dra av 30% av nettoräntan (total räntekostnad + plusränta från sparkonto). Uträkningen av ränteavdraget sker automatiskt i Skatteverkets system.

Räntereduktionen du ska få du syns på det nuvarande kalenderårets skattedeklaration.
Vilka är de vanligaste lånetyperna?
Den lånetypen som har flest ansökningar* och som oftast marknadsförs av svenska kreditgivare är smslån, främst utan UC. Tätt därefter kommer blancolån som är en av världens äldsta låneformer. Kontokredit är en relativt ny låneprodukt som blir allt vanligare sedan Regeringens nya räntelagar trädde i kraft.

*Enligt vår statistik.
Hur betalas lånet tillbaka?
Inbetalningar sker i de flesta fall med faktura, antingen via e-post eller pappersavi (BG/PG). Några få långivare tillåter inbetalningar via Swish och kort. I samband med amorteringen så betalar man även ränta, en procentuell avgift som betalas in i samband med att du amorterar ditt lån månadsvis.

Här ingår alla avgifter (avi-, startavgift, förseningsavgift) och varierar kraftigt mellan olika kreditgivare.
Cashloans anslutna långivare (110 st.)
Cashloans.nu samarbetar med över 100 långivare och låneförmedlare som vi regelbundet uppdaterar. Dessa är bl.a. Ferratum, Mobillån, Sambla, Klara Lån, Avida Finans, Snabbfinans, Bynk, Risicum och många fler. Vi tar regelbundet bort de kreditbolag som fått många negativa omdömen och lägger till aktörer som uppfyller våra krav samt passar våra besökare.
Vilken kontokredit har lägst månadsränta?
I dagsläget har Komplett Bank den lägsta krediträntan bland våra anslutna långivare, 0,41% - 1,66%, Merax kommer tätt efter med 1,19% medan Tryggkredit har en månadsränta på 2,08%. Räntan baseras på långivarens förutbestämda ränta enligt SEKKI-avtalet.

Läs mer om räntor och se all relevant FAQ här.
Grundkriterier och lånevillkor
De generella grundkraven som måste uppfyllas hos alla långivare är att du är myndig, bor i Sverige och har någon form av inkomst som säkrar att lånet blir återbetalt till fullo. Man ska också ha ett bankkonto hos en svensk bank, exempelvis SEB eller Nordea.

De specifika kraven för långivaren du tänkt låna pengar hos står längst ner i recensionen.
Lägsta och högsta lånebeloppet
Det lägsta lånebeloppet att ansöka om som privatperson är 500 kr, som mest 600.000 kr (utan säkerhet) via våra anslutna långivare. Högre lånebelopp förekommer också, men kräver säkerhet, bl.a. pantlån. Hur mycket pengar man sedan får låna baseras på den nuvarande kreditvärdigheten och framtida återbetalningsförmågan.

Kreditgivare inom företagslån har ännu höre max-lånebelopp, över 1.000.000 kr.